A explodat numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea. Antreprenorii nu mai pot plăti cheltuielile tot mai mari

A explodat numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea. Antreprenorii nu mai pot plăti cheltuielile tot mai mari

16 ian. 2023, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

A explodat numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea în primele 11 luni din anul 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Patronii nu își mai permit să plătească cheltuielile și salariile angajaților

Numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea în primele 11 luni din 2022 este în creștere. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, creșterea este de 27,72 la sută. Astfel, dacă în anul 2021 și-au suspendat activitatea 461 de firme din Iași, un număr de 598 de companii au fost în această situație în primele 11 luni din anul 2022.

Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea la nivel național, în perioada analizată de specialiștii Registrului Comerțului, în 2022, sunt din București, respectiv 1.444 de firme, Cluj, cu 657 de companii suspendate, Iași, Brașov, cu 576 de firme suspendate, dar și Constanța, cu 563 de companii cu activitate suspendată.

În ceea ce privește domeniile de activitate ale firmelor care nu mai activează, acestea sunt din comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, activități profesionale, științifice și tehnice.

A explodat numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea

Antreprenorii din Iași au suspendat activitatea într-un număr atât de mare din cauza creșterii cheltuielilor. Andrei, patronul unui mic magazin cu jucării dintr-un cartier din Iași, care făcea profit înainte de pandemia de COVID-19, respectiv înainte de anul 2020, spune că, în ultimii ani, afacerea a fost la un pas de faliment.

„Magazinul este deschis de șapte ani. Vânzările mergeau foarte bine până a venit pandemia. Apoi au fost fluctuații de vânzări. Reușeam să plătim toate cheltuielile, gaz, curent, salariile pentru cele două angajate. Nu veneam cu bani de acasă. Totul a mers mai rău după ce a izbucnit războiul și au crescut toate prețurile.

Noi nu am crescut mult, dar, pentru că nu aveam vânzări la nivelul așteptat, nu mai puteam plăti cheltuielile și salariile. În perioada verii am primit cele mai mari facturi la lumină. Au fost duble! Nu aveam cum să le plătim și să mergem înainte cu magazinul. Am decis să suspendăm activitatea pentru un an, până se mai liniștesc lucrurile”, susține Andrei, mic antreprenor din Iași.

Numărul insolvențelor a crescut în anul precedent.

A crescut și numărul de înmatriculări ale firmelor noi

În ceea ce privește numărul de firme dizolvate în primele 11 luni din anul 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, au fost înregistrate 1.277 de dizolvări, mai multe față de 2021, când au fost 1.197. De asemenea, a crescut și numărul firmelor radiate din Iași. În anul 2022 au fost înregistrate 2.384 de radieri, mai multe față de 2021, când au fost 2.136.

În ceea ce privește numărul firmelor care au intrat în insolvență, în perioada ianuarie – noiembrie 2022 s-au înregistrat 220 de insolvențe, iar în aceeași perioadă din 2021, un număr de 209 insolvențe. De asemenea, a crescut și numărul firmelor nou înmatriculate în Iași.

În anul 2022 erau înregistrate 6.033 de firme noi, iar în 2021, un număr de 4.928 de înmatriculări noi. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că o ieșeancă a fost umilită de angajații Registrului Comerțului.

Pe de altă parte, a explodat numărul firmelor din Iași care și-au suspendat activitatea, mai ales în perioada septembrie – noiembrie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *