Prima pagină » National » A doua zi de dezbateri al summitului de la Bruxelles. Klaus Iohannis a vorbit despre educație și combaterea terorismului
A doua zi de dezbateri al summitului de la Bruxelles. Klaus Iohannis a vorbit despre educație și combaterea terorismului

A doua zi de dezbateri al summitului de la Bruxelles. Klaus Iohannis a vorbit despre educație și combaterea terorismului

18 feb. 2022, 18:46,
în National

Președintele Klaus Iohannis a participat, ieri și astăzi, la cel de-al șaselea Summit Uniunea Europeană – Uniunea Africană, care s-a desfășurat la Bruxelles.

Șeful de stat a participat la dezbateri pe temele ­„Pace, securitate și guvernare” și „Educație, cultură și formarea profesională, migrație și mobilitate”.

În cadrul discuțiilor cu privire la educație, care au avut loc în cursul zilei de astăzi, șeful statului a discutat despre cum educația reprezintă una dintre prioritățile sale ca președinte, precum și un  angajament față de creșterea calității în educație.

„Preşedintele României a subliniat că, pentru ţara noastră, educaţia este, în mod tradiţional, un domeniu important de cooperare cu Africa, mii de cetăţeni africani, foşti studenţi în ţara noastră, folosindu-şi competenţele dobândite în universităţile româneşti pentru a-şi servi ţările şi pentru a contribui la construirea de punţi de legătură. Peste 17.500 de tineri africani au studiat în universităţile din România numai în ultimii cinci ani, iar în jur de 3.500 de studenţi, din cel puţin 40 de ţări africane, sunt înscrişi anual la universităţi, prezenţa lor în ţara noastră îmbogăţind viaţa academică şi stimulând o mai bună înţelegere între oamenii de pe cele două continente”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis a conturat importanța formării profesionale

De asemenea, președintele României a subliniat și importanța formării profesionale în mod continuu, inclusiv prin furnizarea de competențe adecvate pentru a prospera în secolul nostru.

În acest sens, arată Administraţia Prezidenţială, România s-a angajat să sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani în diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre şi soluţionarea conflictelor, la combaterea dezinformării.

Mai mult decât atât, şeful statului a reliefat că procesele educaţionale, atât în Europa, cât şi în Africa, ar trebui să utilizeze de o manieră mai aplicată digitalizarea.

La panelul „Pace, securitate şi guvernare”, care s-a desfăşurat joi, discuţiile s-au concentrat pe modalităţile de susţinere a iniţiativelor care să valorizeze conexiunea între exersarea unei bune guvernanţe şi principiile legate de menţinerea păcii şi securităţii, prin identificarea unor modalităţi concrete de coordonare între Uniunea Europeană şi partenerii africani.

„În acest sens, preşedintele României consideră că pacea şi securitatea internaţionale sunt esenţiale în atingerea obiectivelor comune de dezvoltare, fiind nevoie de angajarea tuturor actorilor implicaţi şi de acţiuni ferme şi coordonate la nivel multilateral, pe fondul existenţei riscurilor, ameninţărilor şi provocărilor actuale la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, informează sursa citată.

Discuții la nivelul Uniunii Europene în scopul combaterii terorismului

Discuţiile au reliefat priorităţile momentului în ceea ce priveşte combaterea eficientă a terorismului, cu accent pe importanţa coordonării cu partenerii regionali şi a sprijinirii eforturilor menite să prevină răspândirea acestui fenomen.

Liderii UE şi ai UA au adoptat o Declaraţie comună – Viziune Comună pentru 2030, care reflectă dorinţa ambelor părţi de a consolida un parteneriat reînnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economică durabilă şi prosperitate pentru generaţiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea între parteneri, respectarea suveranităţii, responsabilitate şi angajamente reciproce. Acest parteneriat îşi propune să abordeze oportunităţile şi provocările imediate, dar şi posibilităţile oferite pe termen lung. Declaraţia comună evidenţiază eforturile celor două părţi în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor comune UE – UA, prin mobilizarea unui pachet de investiţii de cel puţin 150 de miliarde euro, cu accent pe investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, care să contribuie la economii mai diversificate, incluzive, durabile şi rezistente.

Summitul a prilejuit ocazia pentru o cooperare reînnoită şi consolidată pentru pace şi securitate, în cadrul Arhitecturii africane de pace şi securitate (APSA). Cele două continente se confruntă cu aceleaşi provocări comune de securitate, având deja o cooperare de lungă durată pentru a combate instabilitatea, radicalizarea, extremismul violent şi terorismul, precum şi cauzele de bază ale conflictelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *