A doua operație este rareori recomandată de medici, în cazul în care hernia de disc recidivează. Iată ce alte variante de tratament există.
Hernia de disc reprezintă acea afecțiune, care ia naștere în momentul în care un disc intervertebral se deteriorează, fapt ce permite conținutului gelatinos elastic al acestuia, cunoscut sub numele de nucleu pulpos, să iasă la suprafață.
Hernia de disc este o cauză frecventă a durerii de spate și, de regulă, necesită tratament chirurgical. De-a lungul timpului, cea mai întâlnită tehnică este discectomia, adică extragerea discului. Din nefericire, la unii pacienți, hernia de disc recidivează, fapt ce impune o a doua operație.
A doua operație de hernie de disc, necesară în aproximativ 25% dintre cazuri
Principala cauză de reintervenție în cazul unei operații de hernie de disc este recidiva. Aceasta este caracterizată de o herniere a unui disc la același nivel, întâlnită la un pacient operat, care nu s-a confruntat cu dureri timp de minimin șase luni de la prima operație. Potrivit specialiștilor, rata de recidivă a unei hernii de disc este cuprinsă între 0,5 și 25% dintre cazuri.
Printre factorii de risc pentru recidivă se numără obezitatea, fumatul, diabetul, ridicatul greutăților, degenerarea discului, sexul masculin și tipul primei intervenții chirurgicale.
Ce alte variante de tratament există în caz de recidivă a herniei de disc?
Dacă hernia de disc a recidivat, medicul recomandă, în primul rând, tratamentul medicamentos. Acesta are la bază antiinflamatoare, antialgice și decontracturante musculare. Chiar și așa, există posibilitatea ca eficacitatea medicamentelor să fie mai scăzută decât înainte de prima operație.
De asemenea, pacientul poate opta pentru infiltrațiile cu antiinflamatoare și anestezice locale, care au rolul de a ameliora durerile și disconfortul de la nivelul coloanei vertebrale.
Ca alternative ale tratamentului conservator, medicul poate indica fizioterapia și kinetoterapia. Acestea susțin vindecarea și ajută pacientul să se bucure de o viață normală.
Sunt și cazuri în care recidiva se poate trata doar cu ajutorul intervenției chirurgicale. De precizat este că, în această situație, operația poate fi mai dificilă decât prima, din cauza cicatricii create la acel nivel.
Dacă se optează pentru o a doua și chiar pentru o a treia operație, există un risc crescut de destabilizare a coloanei vertebrale. Astfel, există posibilitatea necesității unei fuziuni vertebrale, procedură chirurgicală care presupune legarea permanentă a unor vertebre între ele. Vestea bună este că o astfel de procedură contribuie la alinirea și stabilitatea coloanei vertebrale, dar și la prevenirea durerii în timpul mișcării.
Așadar, hernia de disc poate recidiva, însă o a doua operație nu este necesară decât în puține cazuri. Tratamentul diferă de la pacient la pacient, fiind stabilit după o evaluare amănunțită, realizată de către medicul neurochirurg. Acesta este singurul în măsură să decidă care este cea mai bună variantă de tratament.