Prima pagină » International » A doua noapte de violențe la periferia Parisului

A doua noapte de violențe la periferia Parisului

28 mart. 2022, 16:30,
în International

A doua noapte de violente la periferia Parisului. Violenţele urbane au izbucnit duminică spre luni la periferia oraşului, fiind astfel cea de a doua noapte de tensiuni, după ce un bărbat aflat la volanul unei camionete furate a fost ucis sâmbătă de focul tras de un poliţist.

În urma incidentului, Inspecţia generală a poliţiei naţionale (IGPN) a deschis o anchetă pentru a afla cu exactitate cum s-au desfășurat lucrurile.

violențe la periferia Parisului, echipaj de politie in Paris

O sursă a Poliției a precizat că au fost reţinute cinci persoane şi că baricade incendiare au fost ridicate şi într-un alt cartier

Violențe la periferia Parisului, după moartea unui bărbat împuşcat de un poliţist

Violențe la periferia Parisului, mai exact în suburbia Sevranului, unde opt vehicule, printre care un TIR, au fost incendiate deliberat, iar focul s-a propagat la alte patru, a indicat o sursă din cadrul poliţiei. Aceasta a precizat că au fost reţinute cinci persoane şi că baricade incendiare au fost ridicate şi într-un alt cartier.

De altfel, în suburbia limitrofă Aulnay-sous-Bois, un autobuz de transport public a fost incendiat în cursul nopţii. O altă sursă din poliţie a relatat ca după ce în mijlocul străzii fusese ridicată o baricadă, şoferul a fost nevoit să oprească autovehiculul şi să le ceară pasagerilor să coboare. Aproximativ 30 de indivizi cu cagule şi înarmaţi cu bare de fier l-au somat să coboare din autobuz, pe care l-au furat şi căruia i-au dat foc, a mai adăugat sursa.

Noaptea precedentă a fost marcată de reţinerea a zece persoane pentru incendiere şi lansare de proiectile împotriva forţelor de ordine trimise ca întăriri pentru securizarea zonei. Ciocnirile au izbucnit după ce în timpul unei intervenţii între Aulnay-sous-Bois şi Sevran, un bărbat de 33 de ani a decedat sâmbătă împuşcat de un poliţist. Brigada anti-infracţionalitate, care reperase o furgonetă semnalată ca fiind furată, a încercat să procedeze la verificarea şoferului, oprit la semafor.

Într-un comunicat emis duminică, procurorul din Bobigny a explicat evenimentele din seara precedentă:

„Un poliţist s-a ridicat la înălţimea geamului şoferului şi, în circumstanţe ce urmează a fi stabilite cu precizie, a făcut uz de arma să – trăgând un singur foc – în momentul în care camioneta a demarat brusc”.

Parchetul a indicat că şoferul şi-a încheiat cursa „câteva sute de metri mai departe”, lovind maşini staţionate.

Inspecţia generală a poliţiei naţionale (IGPN) a deschis o anchetă, iar poliţistul în cauză, aflat „în stare de şoc, a avut nevoie de spitalizare şi medicii nu au autorizat deocamdată audierea sa”.

violențe la periferia Parisului, forte de interventie ale politiei din Paris

O altă sursă din poliţie a relatat ca după ce în mijlocul străzii fusese ridicată o baricadă, şoferul a fost nevoit să oprească autovehiculul şi să le ceară pasagerilor să coboare

Parisul, oraș al protestelor și violențelor de stradă

Nefiind deloc străin de violențe, Parisul a fost martor și scenă de desfășurare a multor conflicte de strade de-a lungul timpului. Spre exemplu, în urmă cu câțiva ani, protestele violente din suburbiile Parisului, au fost declansate de abuzul politistilor francezi asupra lui Theo, un tânăr de culoare. Confruntările cu forţele de ordine au început imediat după ce câteva sute de persoane s-au adunat în zona Barbès-Rochechouart, aproape de Gara de Nord şi de biserica Sacré Coeur, din Monmartre, atracţii turistice foarte populare.

Poliţiştii au fost nevoiți să folosească gaze lacrimogene pentru a îi dispersa pe cei aproximativ 500 de protestatari, dar aceştia s-au regrupat în grupuri mai mici şi au provocat incidente în alte zone din oraş, spărgând vitrinele magazinelor şi dând foc la tomberoane în Place de la République şi Marais.

Un alt incident amintit de către reporterii BZI s-a întâmplat în 2019, când oamenii legii au reţinut aproximativ 130 de persoane în urma protestelor. Circa 78 de protestatari au fost plasați în arest preventiv. Manifestaţiile au fost convocate la împlinirea unui an de la debutul mişcării de contestare cunoscută ca a „vestelor galbene”. Protestele nu au fost deloc pașnice, ci au fost însoţite de violenţe în capitala franceză.

Din păcate, seria de evenimente stradale continuă, fiind raportată a doua noapte de violențe la periferia Parisului, după moartea unui bărbat împuşcat de un poliţist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`