Prima pagină » Local » A doua încercare a primarului Mihai Chirica pentru creșterea prețului la gigacalorie. Consilierii locali au respins proiectul
A doua încercare a primarului Mihai Chirica pentru creșterea prețului la gigacalorie. Consilierii locali au respins proiectul

A doua încercare a primarului Mihai Chirica pentru creșterea prețului la gigacalorie. Consilierii locali au respins proiectul

30 aug. 2024, 12:03, 1 ,
în Local

Primarul Mihai Chirica a încercat pentru a doua oară în ședința CL Iași să crească prețul la gigacalorie. Consilierii locali au respins însă proiectul din nou.

Redăm în cele ce urmează dialogul dintre consilierii locali și edilul municipiului Iași.

Mihai Chirica, primar: „Problema nu este legată de faptul că nu înțeleg care este latura socială sau latura economică. Dar trebuie să înțelegeți că toată această neacordare a actualizării până la un nivel a prețului este şi asumarea unei pierderi programate. Astfel va face imposibilă găsirea unui partener. Există sprijinul statului, există sprijinul autorității locale și există și latura economică în sine. Noi nu o să reușim niciodată să găsim pe cineva care să preia. Trebuie să înțelegeți că ne introducem într-o pierdere programată şi pe termen lung. Tarifele vin cu avizul Agenției Naționale de Reglementare. Trebuie să venim cu o schemă economică pentru a nu distruge sistemul. Subvenția acordată de noi către populație a crescut de 3 ori. Cea mai mare parte din producție tot noi o suportăm. Ar trebui să avem şi realitatea vremurilor pe care le trăim. Continuăm să investim în sistem, dar trebuie să aveți în vedere că nu este dorința primarului. Sunt orașe în ţară unde prețul reglementat prin CL este mai mare decât îl avem noi în proiectul de hotărâre. Alimentăm școlile, grădinițele, universitățile, spitalele, sunt cele mai mari consumatoare. Nu vreau să ajung în situația în care să îi anunţăm că îi deconectăm. Este înțelept să priviți cu realism care este situația concretă”.

Mugurel Laicu (PSD), director DRDP Iași: „Creșterea practic va fi de 45 la sută pentru populație. Agenții economici, spitalele, școlile vor plăti integral. Să fim atenți și vigilenți ca CET Iaşi să nu aibă soarta pe care a avut-o Țesătura sau IaşiTex”.

Mihai Chirica, primar: „Sistemul ca să funcționeze consumă niște resurse. Acestea sunt acoperite din bugetul local, este nevoie de o creștere a tarifului. Procedurile de concesionare şi ele sunt obligatorii. Am primit autorizaţie provizorie de funcționare. Creșterea tarifului este susținută prin creșterea subvenției către populație. Această creștere nu este într-un echilibru economic perfect, dar ne ajută să susținem alte activități de care orașul are nevoie”.

Ionuţ Anastasie (USR): „Nimeni nu neagă că aţi susținut investiții în infrastructura CET. De data aceasta au avut bani de la guvern, anul trecut s-au împrumutat bani. Sincer eu nu pot să fiu de acord cu ridicarea aceasta bruscă. Cred că ar trebui o creștere pe etape ca să ajungeți la un consens, altfel nu știu cum ar putea trece acest proiect”.

Mihai Chirica, primar: „Problema este că tocmai asta am propus, un plan. Nu e bruscă. Am încercat ca această creștere să nu depășească consumurile prin utilizarea unui cazan propriu la prețul gazelor naturale care nu a fost reglementat. Gândiți în perspectiva care va urma. Trebuie să susținem şi sistemul de termoficare. Trebuie să îl susţinem fezabil. Când te duci la pompa de benzină nu îţi cere nici cuponul de pensie, nici ancheta socială. Daţi deoparte faptul că noi dintr-un noroc suntem acum operatori. Activitatea este UAT Iaşi, iar angajații sunt pe statele de plată a Termoservice. Nu va putea funcţiona aşa la nesfârșit”.

Proiectul 5 a fost respins. 13 voturi „pentru” din partea PNL și PMP, 13 abțineri din partea viceprimarului Răzvan Timofciuc, USR și PSD.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *