Prima pagină » Economic Local » A devenit un lux să mănânci la restaurantele din Iași! Prețurile la preparate au explodat după ridicarea restricțiilor
A devenit un lux să mănânci la restaurantele din Iași! Prețurile la preparate au explodat după ridicarea restricțiilor

A devenit un lux să mănânci la restaurantele din Iași! Prețurile la preparate au explodat după ridicarea restricțiilor

07 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Prețurile la meniurile din restaurantele din Iași au crescut cu până la 30 la sută, după ridicarea restricțiilor, la data de 8 martie 2022. Patronii localurilor susțin că deși au mărit prețurile din cauza scumpirilor din ultimele luni, nu recuperează pierderile cauzate de pandemia COVID-19, ci supraviețuiesc

Cei care frecventează restaurantele din Iași au observat că în ultima perioadă plătesc mai mult pentru ceea ce consumă. Patronii din domeniul HoReCa, inclusiv cei din cafenele și hoteluri, au mărit prețurile. În restaurante, indiferent că acestea au mâncare tradițională sau mediteraneană, chinezească sau produse de tip fast-food, prețurile au crescut cu până la 30 la sută. Astfel, atât ”Meniul zilei”, cât și preparatele făcute ”a la carte” au prețuri mai mari cu 10, până la 30 la sută. Ieșenii care de obicei mănâncă ”Meniul zilei” plătesc 30 de lei pentru felul unu și felul 2, cu aproape 10 lei mai mult față de anul trecut.

Prețurile au crescut cu cel puțin 5, până la 20 de lei, în funcție de preparat. Astfel, dacă într-un restaurant din Iași o ciorbă rădăuțeană era anul trecut 16 lei sau 17 lei, acum costă 20 sau 22 de lei, iar cantitatea a fost redusă. O pizza care se vindea cu 25 de lei în urmă cu câteva luni, acum costă 30 de lei, însă la anumite sortimente de pizza prețurile ajung și la 40 de lei. Și în restaurantele de lux prețurile au crescut. O porție de vită black angus costă 100 de lei, cu 20 de lei mai mult față de prețul de anul trecut, iar cel mai ieftin preparat este 35 de lei, care s-a scumpit cu 5 lei în ultimele luni. Dacă o familie formată din 2 adulți și un copil mânca anul trecut la un restaurant din Iași cu 150 de lei, starter, felul doi, desert și băutură, acum plătește 200 de lei.

Preparatele din restaurantele din Iași costă cu până la 30 la sută mai mult față de anul trecut

Reprezentanții restaurantelor din Iași spun că aceste scumpiri sunt corelate cu cele de pe piață și, deși prețurile la facturi, combustibil sau materie primă s-au dublat, au încercat să nu dubleze prețurile în restaurant.

”Cu strângere de inimă am crescut prețurile cu 10 la sută. Prețul de la pompă, încălzirea, utilitățile, toate aceste prețuri au crescut. Am primit factură dublă la curent. Ar fi trebuit să dublăm și noi prețurile ca să fim aliniați scumpirilor, dar nu pot să fac asta. E extrem de delicată situația. E vorba și de buzunarul omului afectat. Cine mai activează după doi ani de chin, acum încearcă să supraviețuiască. Nu știi cum s-o mai scoți la capăt, mai ales că se întâmplă și lucruri grave lângă noi. Nu am luat bani pe măsurile de la stat pentru că nu ne-am încadrat. Ne-au cerut să vin cu 200.000 de euro. De unde să scot eu banii aceștia? Sunt ajutoare gândite aiurea”, spune Daniel Gorbănescu, administratorul restaurantului ”La Conac”, cu specific tradițional.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare un clasament suprinzător privind locurile din Iași unde se mănâncă bine.

Florin Bărhălescu: ”Nu au crescut toate salariile în domeniul HoReCa”

Pentru că prețurile la materia primă vor crește în continuare, potrivit specialiștilor, și patronii din HoReCa vor fi nevoiți să facă modificări. Salariile angajaților din acest domeniu nu au crescut.

”Creșterea la preparate e normală, pentru că e corelată cu piața. Am fost la Iași și am mâncat «Meniul zilei» cu 30 de lei, două feluri de mâncare, într-un restaurant de 4 stele, dar am luat și altceva, mâncare gătită «a la carte» care a costat 60 de lei. Sunt scumpiri în linie, de la transport până la materia primă. O problemă e că nu au crescut toate salariile în domeniul HoReCa. Adică, dacă a crescut prețul la mâncare, trebuie să plătești și bucătarul cu un salariu mai mare”, spune Florin Bărhălescu fondator ”Iași City Tour”.

Domeniul HoReCa a fost printre primele afectate de pandemia COVID-19, sute de ieșeni fiind concediați, iar unele restaurante fiind închise.

Patronii din HoReCa au profituri mai mici ca anul trecut și speră să recupereze anul acesta

În restaurantele unde nu s-au mărit prețurile vor fi scumpiri cu cel puțin 10 la sută.

”Scumpirile la materia primă aduc scumpiri. A crescut interesul pentru calitatea ingredientelor, iar acest lucru a generat și creșterea costului. Luna ianuarie 2022 a adus o inflație record. Facturile au crescut (gazul, cu un procentaj foarte mare în comparație cu anul trecut, apoi curentul electric, benzina/motorina), dar au crescut și prețurile alimentelor, serviciilor, iar profitul nostru lunar scade, bineînțeles. Până acum, prețurile au rămas la fel, dar dacă vom fi împinși de la spate de scumpirile care vin lună de lună, vom ține și noi pasul cu ele. La noi, unul din cele mai consumate preparate este sushi, iar pentru prepararea lui este nevoie de somon, care s-a scumpit. Peștele, în general, s-a scumpit. Materia primă este mai scumpă față de anul trecut”, spune Andrei Lazăr, șef de sală în cadrul restaurantului ”Veranda”.

Patronii de restaurante din Iași au încercat să mențină locurile de muncă cu ajutorul șomajului tehnic sau cu banii acordați în Măsura 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`