Prima pagină » Local » A crezut că a dat lovitura, dar dintr-o dată nu a mai putut controla telefonul mobil și a pierdut 18.000 de lei dintr-un foc. Asta este ultima metodă de țeapă online!
A crezut că a dat lovitura, dar dintr-o dată nu a mai putut controla telefonul mobil și a pierdut 18.000 de lei dintr-un foc. Asta este ultima metodă de țeapă online!

A crezut că a dat lovitura, dar dintr-o dată nu a mai putut controla telefonul mobil și a pierdut 18.000 de lei dintr-un foc. Asta este ultima metodă de țeapă online!

03 nov. 2023, 02:00,
Dragos Savin în Local

O nouă metodă de țeapă online se răspândește și la Iași. O femeie a rămas fără o sumă consistentă de bani după ce a accesat un link. Nu a mai putut controla telefonul, iar banii au dispărut din conturi

A apărut o nouă metodă de comitere a fraudelor online, care implică asumarea identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false. Prin această metodă, bănuiții folosesc elementele de brand ale unor companii, firme de curierat sau bănci din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false, prin intermediul unor reclame pe rețelele de socializare.

Totodată, sunt situații în care este folosită notorietatea unor persoane (în special oameni de afaceri cunoscuți) pentru a face mai credibilă falsa ofertă. Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar de obicei începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Un caz concret cu privire la o astfel de înșelătorie a fost reclamat de o femeie în vârstă de 62 de ani, din județul Iași, care a sesizat poliția cu privire că la data de 31 octombrie 2023 a fost victima unei înșelăciuni comise, prin intermediul unui site, de persoane necunoscute. Partea vătămată a declarat polițiștilor că în cursul zilei respective a accesat un site care promitea câștiguri rapide și consistente prin investirea unor bani (cumpărare de acțiuni la o societate comercială listată pe bursa de valori), comunicându-și datele personale și numărul de telefon. La scurt timp a fost contactată pe o rețea de socializare de o persoană necunoscută care i-a transmis două link-uri în vederea instalării unor aplicații, victima dând curs acestei solicitări.

Ulterior, a pierdut controlul telefonului, persoane necunoscute accesându-i aplicația bancară pe care o folosea și efectuând un transfer în valoare de 18.000 de lei, folosind și un card bancar și transferând suma de 1.245 de lei. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și accesul ilegal la un sistem informatic.

Ultima metodă de țeapă online face victime

Cetățenii trebuie să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare. De asemenea, ieșenii trebuie să nu transmită date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primate pe mail ori prin aplicații de mesagerie.

„Inspectoratul de Poliție Județean Iași îndeamnă cetățenii să fie extrem de vigilenți și să investigheze cu atenție orice oportunitate de a investi sume semnificative de bani. Totodată, se recomandă prudență maximă atunci când sunt contactați de către persoane necunoscute și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă. De asemenea, cetățenilor li se sugerează să acorde o atenție deosebită platformelor de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt, deoarece aceasta reprezintă o metodă comună de a atrage potențiale victime.

Pentru a preveni victimele acestor tipuri de fraude online, polițiștii ieșeni le recomandă cetățenilor să nu furnizeze datele de pe carduri, deoarece acestea sunt confidențiale. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice cu atenție toate detaliile înainte de a efectua orice tranzacție financiară. Recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Iată că ultima metodă de plată face victime în rândul ieșenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *