În anul 2020 s-au vândut mai multe terenuri agricole în Iași cu 15 la sută, comparativ cu anul precedent. Suprafețele vândute de ieșeni sunt cuprinse între 1 și 5 hectare, cu prețuri cuprinse între 3.000 și 8.000 de euro la hectar. În anul 2020 au fost tranzacționate 1.300 de hectare cu terenuri agricole din mai multe comune din Iași
Ieșenii au vândut mai multe terenuri agricole în anul 2020, comparativ cu cele tranzacționate în anul precedent. În primele 11 luni din an au fost vândute 1.300 de hectare, fiind depuse 1.815 oferte de vânzare. Cele mai multe tranzacții au fost făcute în ultimele 3 luni, fiind înregistrate la Direcția Agricolă 496 oferte pentru 330 de hectare. Potrivit legii 17 din 2014, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Județene (DAJ) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.
În ultimii ani, interesul pentru achiziția de terenuri agricole a crescut, astfel că și prețurile pentru aceste suprafețe au fost mai mari. Cel mai scump teren agricol vândut în Iași, în anul 2020, este cel achiziționat de fermierul Ilie Airinei, fermier din comuna Plugari, care a plătit pentru 34 de hectare compacte 1,6 milioane de lei, aproximativ 10.000 de euro la hectar.
Cele mai multe terenuri agricole, vândute în Iași, în anul 2020, au fost în apropiere de oraș
Prețurile pentru terenurile agricole din Iași variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele vândute în apropiere de oraș. Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă și la 1.500 – 2.000 de euro, la hectar. Dacă terenul este comasat, prețul crește, cum este cazul și unui teren agricol achiziționat de Constantin Scarlat, fermier din zona Andrieșeni, Iași, care a plătit în anul 2019, pentru 50 de hectare de teren agricol, 350.000 de euro. Prețul de vânzare pentru un teren agricol în comunele Aroneanu, Miroslava, Ciurea, Rediu, anul acesta, este de aproximativ 7.000-8.000 de euro la hectar. În comunele mai îndepărtate precum Andrieșeni, Strunga sau Gropnița terenurile se vând în medie cu 3.000 de euro la hectar.
Străinii nu mai pot achiziționa terenuri agricole în Iași sau în alte județe din țară, după ce a fost schimbată legislația
În primele 11 luni din 2020, în România au fost tranzacționate peste 500 de hectare cu o valoare de peste 16 milioane de lei. Cu 10.000 de euro, suma plătită de Ilie Airinei, din Iași, achiziționează terenuri agricole investitorii din zona de Vest a țării, mai ales din Timișoara. Astfel, cea mai mare tranzacție din anul 2019 a fost în România în județul Timiș, un investitor plătind 3,4 milioane de euro pentru 420 de hectare de teren agricol. Clienții străini nu mai pot achiziționa terenuri agricole, indiferent de suprafață, în județul Iași. Cei care pot cumpăra terenurile agricole din Iași sunt preemptorii dacă îndeplinesc toate condițiile impuse în noua lege. Clienții străini nu mai pot cumpăra niciun petic de pământ, nici măcar în scopul speculei.
APIA a virat în conturile fermierilor din Iași peste 70 de milioane de euro, subvenții pentru terenuri agricole și ferme zootehnice
Fermierii din Iași au obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) subvenții în valoare de peste 70 de milioane de euro, pentru perioada 2019-2020. Agricultorii au obținut banii în cadrul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS) pentru că exploatează terenuri agricole pe o suprafață de aproximativ 280.000 de hectare. În anul 2020 au depus cererile unice de plată 20.000 de fermieri din județul Iași, care au solicitat subvenții pentru mai multe scheme de plată. În această perioadă, crescătorii de ovine și caprine din Iași primesc sprijinul cuplat zootehnic (SCZ). Avansul de 70 la sută, din cuantumul total, este de 12,54 euro, pe cap de animal. Tot în sectorul zootehnic se acordă sprijinul cuplat zootehnic pentru crescătorii de bovine din Iași, subvenția fiind între 160 și 379 de euro pe cap de animal.