Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași! Un hectar se vinde, în medie, cu 2.500 de euro
A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași! Un hectar se vinde, în medie, cu 2.500 de euro

A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași! Un hectar se vinde, în medie, cu 2.500 de euro

22 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Proprietarii de terenuri agricole din Iași au scos la vânzare în jur de 80 de hectare în această lună. Numărul tranzacțiilor a crescut în noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă. Un hectar se vinde, în medie, cu 2.500 de euro, dar sunt comune din județ în care prețul este dublu sau triplu

A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași, în noiembrie 2021, comparativ cu luna precedentă. În această lună au fost scoase la vânzare terenuri agricole cu o suprafață totală de 80 de hectare, în mai multe comune din județ. Unele dintre aceste anunțuri de vânzare postate pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași au stârnit interesul persoanelor care vor să achiziționeze terenuri agricole. Astfel, un sfert din terenurile agricole respective au fost vândute cu prețuri cuprinse între 1.500 și 6.000 de euro pe hectar.

Proprietarii de terenuri din comunele Miroslava, Schitu Duca, Aroneanu, Alexandru Ioan Cuza sau Prisăcani vând un hectar cu prețuri cuprinse între 2.500 și 6.000 de euro. Alte comune în care sunt oferte de vânzare a terenurilor agricole din Iași sunt: Erbiceni, Grajduri, Valea Seacă, Voinești, Butea, Vlădeni, Andrieșeni, dar și Balș, Belcești, Deleni și Hălăucești, unde hectarul se vinde cu sume cuprinse între 1.500 și 4.000 de euro. Prețurile practicate variază în funcție de zonă, cele mai scumpe fiind cele din apropierea orașului Iași. Astfel, dacă terenurile sunt într-o zonă cu un potențial agricol scăzut, o zonă greu accesibilă, fără utilități în apropiere, prețurile pot să scadă până la 1.500-2.000 de euro hectarul.

Terenurile agricole din Iași se vând cu prețuri cuprinse între 1.500 și 6.000 de euro pe hectar

Vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. De remarcat este faptul că suprafața și valoarea terenurilor agricole din Iași a crescut în ultimii 3 ani.

Tranzacțiile cu terenuri agricole au fost blocate timp de câteva luni, din noiembrie 2020, până la jumătatea lunii februarie 2021, din cauză că nu au fost publicate la timp normele metodologice aferente Legii nr. 175/2020. Legea a fost modificată la inițiativa Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, care susținea că trebuiau făcute modificări astfel încât „legea să devină aplicabilă și să nu-i încurce pe cei cărora le este destinată”. După ce legea a fost modificată, au fost reluate tranzacțiile din toată țara în luna februarie a acestui an.

Ieșenii cu ferme zootehnice și terenuri agricole le-au scos la vânzare din cauza pandemiei și a secetei de anul trecut

Atât ieșenii care au doar terenuri agricole, cât și cei care dețin ferme mixte, zootehnice și vegetale le scot la vânzare. Agricultorii din Iași sunt afectați de pandemia de COVID-19, seceta de anul trecut și creșterile de prețuri din 2021, de aceea vor să vândă tot ce au.

Unii dintre aceștia spun că unii străini sunt interesați de terenurile agricole din Iași, pentru că le văd ca pe investiții sigure. Alți fermieri spun că nu mai este rentabil să facă agricultură. Statisticile furnizate de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) arată că, în Iași, mai sunt 70.000 de bovine, extrem de puține, în comparație cu efectivul de acum 10 ani, când erau înregistrate 160.000 de capete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025