Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași
A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași

A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din Iași

30 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

A crescut numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole, din județul Iași, în primele 3 luni din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ieșenii au vândut 86 de hectare de teren agricol

În perioada ianuarie-martie 2022 au fost tranzacționate mai multe terenuri agricole în județul Iași, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Proprietarii au vândut 86 de hectare de teren agricol, poziționate în aproape toate comunele din Iași. Astfel, în comuna Cotnari au fost vândute terenurile cu 3.000 de euro hectarul. Chiar dacă este mai aproape de Iași, în comuna Schitu Duca și prețurile în localitățile limitrofe au crescut în ultimii ani, terenurile vândute în această comună în luna martie 2022 au fost tranzacționate cu 2.000 de euro hectarul. În Ciurea s-a vândut un teren de 3 hectare. Cumpărătorul a plătit 4.000 de euro pentru un hectar.

De asemenea, în comuna Țigănași s-a vândut un hectar cu 3.000 de euro, media terenurilor tranzacționate fiind cuprinsă între 2.500 și 3.000 de euro pentru un hectar. Aceeași sumă a fost practicată și în comunele Popești și Bivolari. Prețurile terenurilor în comunele Gorban și Miroslovești sunt cuprinse între 2.000 și 2.500 de euro hectarul.

A crescut cu 10 la sută numărul tranzacțiilor cu terenuri agricole din județul Iași

La începutul anului 2022 terenurile din județul Iași s-au vândut mai scump ca anul trecut, cumpărătorii plătind între 2.800 și 8.000 de euro hectarul. Vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Iași și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Cea mai scumpă tranzacție cu terenuri agricole din Iași a avut loc în anul 2021 și a fost de 28,5 milioane de lei (5,8 milioane de euro, cu 116.473 de euro pe hectar).

Anunțul cu privire la tranzacție a fost postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Aceasta a avut ca obiect un teren din Iași de 50 de hectare(extravilan). Terenul este format din parcele cu viță-de-vie, teren arabil, fâneață și drum.

Ieșenii pot cere subvenții pentru terenurile exploatate

Fermierii din județul Iași exploatează 280.000 de hectare de teren agricol pentru care au solicitat subvenții în anul 2021. Aceștia au încasat aproape 100 de euro la hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Terenurile agricole din Iași, care sunt comasate, sunt exploatate de fermierii mari și mijlocii, cu suprafețe cuprinse între câteva sute și mii de hectare, spun specialiștii. Ieșenii care nu au vândut terenurile agricole pot depune cererile unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la 15 mai 2022.

Fermierii din Iași au cerut deja subvenții pentru terenurile exploatate, fiind întregistrate la APIA cereri pentru 16.000 de hectare. De asemenea, fermierii care au încheiat noi tranzacții agricole pot cere subvenții și pentru terenurile din alte județe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`