Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul solicitărilor din partea primarilor din Iași pentru finalizarea amenajamentelor pastorale. Termenul expiră la sfârșitul anului 2021
A crescut numărul solicitărilor din partea primarilor din Iași pentru finalizarea amenajamentelor pastorale. Termenul expiră la sfârșitul anului 2021

A crescut numărul solicitărilor din partea primarilor din Iași pentru finalizarea amenajamentelor pastorale. Termenul expiră la sfârșitul anului 2021

02 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Primarii din Iași au solicitat în număr mare, în ultima lună, finalizarea amenajamentelor pastorale. Potrivit specialiștilor din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice din Iași, primarii proaspăt aleși din comunele din județ se interesează de documentația necesară pentru finalizarea schițelor

Primarii din Iași trebuie să finalizeze în anul 2021 cele 98 de amenajamente pastorale, altfel, ieșenii care solicită subvențiile de la stat riscă să nu le mai primească. Numărul edililor care se interesează de documentele necesare privind finalizarea acestor schițe a crescut. Specialiștii din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) din Iași au primit zeci de solicitări din partea primarilor care se grăbesc să finalizeze amenajamentele pastorale pentru ca fermierii să poată primi subvențiile și în acest an. În această perioadă, specialiștii din cadrul OSPA analizează probele de sol prelevate de pe terenurile din Iași, necesare finalizării amenajamentelor pastorale.

„În lunile ianuarie și februarie noi analizăm probele de sol prelevate deja. Până acum au finalizat amenajamentele 55 de primării, iar alte 44 sunt în curs de finalizare a schițelor. Au început primarii să ne întrebe pe noi cum pot face aceste schițe. Vor să le facă cât mai repede. Termenul pentru finalizarea amenajamentelor pastorale este sfârșitul anului”, susține Mihai Hlihor, director OSPA Iași.

Potrivit specialiștilor din cadrul OSPA, schițele sunt necesare agricultorilor care și în acest an solicită ajutoarele de la APIA. Fondurile necesare realizării acestor schițe sunt asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), astfel că primăriile le pot finaliza gratuit în acest an.

Amenajamentele pastorale pot fi realizate de primăriile din Iași până la sfârșitul anului 2021

Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare și se află în proprietatea primăriilor. Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor. Astfel, un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune, primește de la APIA în jur de 700 – 800 de lei pe an. Arenda plătită la primărie este de câteva zeci de lei pe an, iar beneficiarul trebuie să facă niște lucrări de întreținere pentru acest hectar cu pășune. Trebuie să cheltuie cel mult 200 – 300 de lei pe an pentru lucrările specifice. Pentru numai 5 hectare cu pășune, unui beneficiar îi rămâne suma de cel puțin 3.000 de lei după ce achită arenda la primărie. Termenul de realizare a unui amenajament pastoral este de maximum 3 luni, procesul de realizare fiind unul complex.

Astfel, reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă, angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate se întocmesc amenajamentele pastorale.

Fermierii din Iași au obținut despăgubiri de secetă pentru anul 2020 pentru culturile de toamnă calamitate

Fermierii din Iași afectați de secetă în anul 2020 au obținut despăgubirile pentru culturile de toamnă calamitate, fiind plătite peste 28 de milioane de euro. APIA a efectuat plățile către cei 732 de fermieri, care au solicitat despăgubiri pentru 34.000 de hectare calamitate. Cele mai importante suprafețe sunt deținute de către fermierii din 23 de comune, care au în total aproximativ 18.000 de hectare cu grâu, orz și rapiță.

Potrivit rapoartelor efectuate de comisia de verificare a culturilor de toamnă afectate de secetă, din cele 18.000 de hectare cu culturi calamitate, 50 la sută sunt cu grâu, 30 la sută cu rapiță, iar restul cu orz. Cea mai mare sumă acordată drept despăgubire pentru fermieri este cea pentru rapiță, fiind vorba de 801,6 lei pentru hectarul de rapiță, 80 la sută din 1.002 lei la hectar, suma totală acordată pentru această cultură. Sumele pentru culturile de primăvară afectate de secetă, dar și termenul de plată nu au fost stabilite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`