Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul reclamațiilor la Garda de Mediu din cauza ambroziei. Ieșenii sunt nemulțumiți că nu se respectă legea
A crescut numărul reclamațiilor la Garda de Mediu din cauza ambroziei. Ieșenii sunt nemulțumiți că nu se respectă legea

A crescut numărul reclamațiilor la Garda de Mediu din cauza ambroziei. Ieșenii sunt nemulțumiți că nu se respectă legea

03 iun. 2024, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii sunt nemulțumiți de proprietarii care nu curăță terenurile de ambrozie și depun reclamații la Garda de Mediu, numărul acestora fiind în creștere. Specialiștii atrag atenția că această plantă provoacă alergii severe, iar distrugerea buruienii este obligatorie, altfel primesc amenzi uriașe

Și anul acesta, ieșenii au depus, în număr mare, reclamații la Garda de Mediu împotriva celor care nu respectă legea privind eliminarea ambroziei de pe terenuri, deși acest lucru este obligatoriu. Distrugerea buruienii se face, potrivit obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare.

Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze, în scris, autoritatea administrației publice locale pe raza căreia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. Ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire (cam după 15 aprilie) și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an.

A crescut numărul reclamațiilor făcute la Garda de Mediu din cauza ambroziei

Comisarii Gărzii de Mediu Iași vor verifica reclamațiile depuse de cei nemulțumiți de faptul că proprietarii terenurilor nu au eliminat această plantă. Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru cele juridice. În majoritatea cazurilor, buruiana este răspândită și ocupă spații compacte. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, metodele recomandate de specialiști pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an, până la eradicarea buruienii. Amenzi pentru poluare, aplicate de Garda de Mediu Iași.

Recomandări din partea specialiștilor Ministerului Agriculturii

Pentru identificarea şi stabilirea metodelor de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pe site-urile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor există o pagină specială de prezentare a speciei, cu informaţii privind recunoaşterea morfologică a plantei în diferite faze de vegetaţie, mod de înmulţire, răspândire, efecte asupra sănătăţii populaţiei, afecţiuni cauzate şi recomandări de specialitate, metode de prevenire, combatere şi distrugere. Ambrozia este o specie originară din America de Nord, de unde a fost introdusă accidental în Europa la jumătatea sec. al XIX-lea (1863, în Germania), astăzi ajungând să fie invazivă pe aproape tot continentul.

În România, a fost identificată pentru prima oară în gara Orşova (jud. Mehedinţi), în anul 1908. Alergiile provocate de ambrozie apar de obicei în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare a gramineelor şi a altor buruieni comune. Polenul de ambrozie afectează sănătatea umană, cauzând rino-conjunctivită, astm bronșic şi, mai rar, dermatită de contact sau urticarie. Ieșenii nemulțumiți de faptul că terenurile nu sunt curățate de ambrozie pot să trimită comisarilor de mediu și locația sau imagini care să arate locul unde se află terenurile cu ambrozie. Astfel, a crescut numărul reclamațiilor depuse de ieșeni împotriva proprietarilor de terenuri cu ambrozie, iar cei care nu elimină această plantă riscă amenzi drastice.

Comentarii
  • Tara unde NU SE RESPECTA legile !
    INCAPABILII DE PRIMARI NU_SI FAC DATORIA !

    Veniti in HLINCEA ,intre str.strada Stefanita Lupu si Gheorghe Duca este un teren proprietatea unui individ de cca 25-30 mii metri patrati care nu face nimic de 10 ani.
    Terenul nu este ingradit,e plin de caini,si de ambrozie uscata !
    Primarul de la CIUREA nu face nimic !
    Iar noi cei din jur ne imbolnavim……

    CRIMINALI !

  • Ce sa faca INCOMPETENTUL de Lupu..?
    NU e in stare de nimic saracul……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *