Prima pagină » Local » A crescut numărul minorilor trimiși în judecată! Asta arată raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani pe anul 2021 
A crescut numărul minorilor trimiși în judecată! Asta arată raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani pe anul 2021 

A crescut numărul minorilor trimiși în judecată! Asta arată raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani pe anul 2021 

03 mart. 2022, 07:15,
Iustina Groza în Local

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani s-a înregistrat o creștere a numărului minorilor trimiși în judecată în 2021. În acest sens, a fost publicat raportul de activitate a instituției pentru anul trecut.

Numărul minorilor trimiși în judecată a crescut în anul 2021 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani. Pentru sectorul judiciar, penal și civil, pe parcursul anului 2021 a variat numărul procurorilor care şi-au derulat activitatea în Pașcani.

Cladirea Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani a făcut public raportul de bilanț al activității instituției pe anul 2021

De asemenea, a fost îngreunată activitatea de supraveghere a urmăririi penale

Pe o baza din lemn este asezat un laptop deschis intre doua teancuri de dosare 

Dintr-un număr de peste 12.000 de dosare, au fost soluționate doar 3.939

Mai mulți minori trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani. Recent, Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani a făcut public raportul de bilanț al activității instituției pentru anul 2021. În acest sens, conținutul raportului arată că, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani, au fost trimişi în judecată 5 inculpaţi minori în anul 2021, faţă de 2 inculpați minori, în 2020.

De asemenea, s-a înregistrat un volum de peste 16.000 de lucrări – număr în creștere față de anul precedent. Dintre aceste lucrări, peste 12.000 de cauze au fost penale.
Cât privește dosarele de soluționat, acestea au înregistrat o scădere de peste 10 procente, comparativ cu anul 2020. Mai cu seamă, dintr-un număr de peste 12.000 de dosare de soluționat au fost soluționate doar 3.939 dosare.
Pe parcursul anului 2021, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani a variat numărul procurorilor care şi-au derulat activitatea. Acest aspect a influențat și derularea activității judiciare. Astfel, s-a înregistrat un număr de peste 1.000 de participări ale procurorului în cauzele penale, faţă de 858, în anul 2020. În continuare, a fost verificat de către procurori un număr de peste 700 de hotărâri judecătoreşti penale, faţă de 605, în anul anterior. În plus, a fost soluţionat un număr de 23 apeluri, dintre care 14 declarate în anul 2020, privind 18 inculpaţi, și 9 declarate în anul 2021, privind 11 inculpați.

Procentul de admisibilitate a apelurilor este de 82,6 la sută, față de 75 la sută, în anul precedent. Într-o ediție anterioară a cotidianului BZI, reporterii publicației au prezentat date din raportul de activitate pentru anul 2021 al procurorilor din Hârlău, județul Iași.

Un barbat imbracat in roba, cu un ciocanel, simbol al instantelor de judecata, sta asezat la o masa cu un pix in mana, deasupra unor foi

În anul 2021 s-a înregistrat un număr de peste 1.000 de participări ale procurorului în cauzele penale

Pandemia de COVID-19 a îngreunat activitatea procurorilor

Din cauza pandemiei de COVID-19, activitatea de primire în audiență a fost suspendată de către procurorii ieșeni

Raportat la apariția pandemiei de COVID-19, efectele măsurilor administrative dispuse în perioada stării de alertă la nivelul parchetelor au afectat și activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani. Astfel, a fost îngreunată activitatea de supraveghere a urmăririi penale și cea de urmărire penală. De asemenea, pentru că activitatea de primire în audiență a fost suspendată, a crescut numărul de solicitări scrise din partea justițiabililor. Înainte de pandemie, aceste solicitări erau soluționate în cadrul programului de audiențe cu publicul.

,,Au rămas nesoluţionate un număr (supraveghere și urmărire) de 4.672 de cauze cu autori cunoscuţi (faţă de 4.346, în anul 2020), dintre care: mai vechi de un an de la sesizare, un număr de 2.339 cauze (față de 2.096 cauze în anul 2020, în creștere cu 11,59 la sută) și mai vechi de 5 ani de la sesizare, un număr de 2 cauze (2 cauze și  în anul 2020)”, a precizat Ioan Sebastian Puha, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani.

Ca propunere în vederea îmbunătățirii activității instituției în viitor, s-a menționat realizarea unei creşteri a numărului de dosare soluționate, cu accent pe calitatea urmăririi penale. De asemenea, s-a menționat și reducerea într-un mod vizibil a dosarelor mai vechi de un an de la sesizare. În acest caz, sunt vizate în mod deosebit dosarele ce au peste 5 ani de la sesizare. În ceea ce priveşte colectivul de procurori, cât și personalul auxiliar, nu s-au înregistrat în anul 2021 cazuri care să atragă răspunderea lor penală.

Activitatea juridică a Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani se alătură și celei desfășurate de către alte instituții de profil din județul Iași, ale căror informații din rapoartele de activitate au fost publicate în cotidianul BZI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *