Prima pagină » Actualitate » A crescut numărul infectărilor de coronavirus: Nelu Tătaru explică de ce
A crescut numărul infectărilor de coronavirus: Nelu Tătaru explică de ce

A crescut numărul infectărilor de coronavirus: Nelu Tătaru explică de ce

19 iun. 2020, 09:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

A crescut numărul infectărilor de coronavirus, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține că această creștere a numărului de cazuri se datorează perioadei cu weekend-uri prelungite. Acesta precizează faptul că autoritățile se așteptau la o astfel de evoluție, iar spitalele sunt pregătite.

Ministrul Sănătății consideră că, odată cu creșterea numărului de cazuri din ultimele zile, există o tendință de suprapopulare la nivelul spitalelor din București – Matei Balș și Victor Babeș. Tătaru spune că deocamdată mai sunt locuri în aceste spitale.

De asemenea, în țară, sunt anumite zone, anumite spitale din anumite județe, care au o suprasolicitare în acest moment sau sunt aproape de limita maximă. Acolo, o parte dintre cazuri vor fi dirijate către spitalele din apropiere, în măsura în care nu vor mai exista locuri.

În același timp, o parte dintre spitalele suport COVID din țară au cerut în această perioadă să revină la patologia non-COVID, „crezând că s-a terminat”, spune Nelu Tătaru.

„Ei bine, nu s-a terminat. Cel puțin ieri, doar 7 județe nu aveau cazuri noi”, avertizează minsitrul Sănătății.

A crescut numărul infectărilor de coronavirus: „Ne așteptam la asta“

Ministrul Sănătății amintește că venim după două weekenduri prelungite. Și după două etape de relaxare survenite la distanță de câte două săptămâni. În cea de-a treia etapă de relaxare s-a intrat acum 3 zile. „Am avut 196, 237, 222, 275, 320, a urmat o zi cu 166 de cazuri luni, 345 ieri și 320 de cazuri astăzi. Ne aflăm la 3 zile de la a treia etapă de relaxare“, a spus Nelu Tătaru.

„Ne așteptam să avem această creștere a numărului de cazuri”, adaugă Nelu Tătaru, subliniind însă că populația ar trebui să respecte regulile impuse și acele norme de desfășurare și funcționare a măsurilor de relaxare tocmai aplicate. În condițiile în care vom respecta aceste reguli, putem gestiona acest număr de cazuri.

Transmiterea comunitară

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a spus despre cazurile noi apărute de infecție cu coronavirus că este vorba despre transmitere comunitară.

„Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate, pe transmitere comunitară. Sunt diverși agenți economici care și-au testat angajații odată cu reluarea lucrului și atunci s-au găsit mulți pozitivi, ca atare a crescut și numărul de internări în județul Brașov.

Va crește în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponențial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv și în concordanță cu regulile pe care le-am impus”, a spus Nelu Tătaru.

Raed Arafat pune creșterea numărului de cazuri de COVID-19 pe seama unei situații active. Arafat susține că trebuie să fie prelucrate datele din mai multe zile consecutiv și abia atunci se pot trage concluzii.

„Procentul din teste este mai crescut – 3 la sută, 4 la sută din totalul testelor este pozitiv, după ce ne stabilizaserăm la doi la sută. Nu suntem într-un trend descendent, suntem chiar cu anumite tendințe de creștere care se văd și la decese și la numărul pacienților în terapie intensivă. Lucrurile sunt active și apar cazuri”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU susține că această creștere trebuie să fie controlabilă. Trebuie să urmărim pe mai multe zile, să vedem: rămânem aici, începem să scădem, continuăm să creștem. Arafat consideră că de-abia atunci o să ne dăm seama care este situația.

Raed Arafat a explicat de ce renunțarea la măsurile de prevenire a infecției cu COVID-19 este încă timpurie.

„Aici vorbim de procente, nu urmărim numai numărul absolut, ci procentul din totalul testelor. Am atins inclusiv ca 5% din totalul testelor efectuate să fie pozitive. După aceea am stat o perioadă la 2%. Astăzi suntem aproape la 3% din totalul testelor efectuate”, a transmis Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *