Prima pagină » Local » A crescut numărul ieșenilor care trimit sesizări către Avocatul Poporului. Bullying-ul și violența din școli sunt pe primul loc în topul problemelor sesizate

A crescut numărul ieșenilor care trimit sesizări către Avocatul Poporului. Bullying-ul și violența din școli sunt pe primul loc în topul problemelor sesizate

14 dec. 2022, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Tot mai mulți ieșeni au început să facă demersuri și au sesizat Avocatul Poporului cu privire la încălcarea drepturilor. Cele mai multe sesizări sunt făcute în ceea ce privește bullying-ul și violența din școli, reprezentând probleme mari ce țin topul sesizărilor

A crescut numărul sesizărilor făcute de ieșeni la Avocatul Poporului. În acest an, la Biroul Teritorial Iași au fost înregistrate sute de sesizări cu privire la situațiile negative cu care se confruntă persoanele nemulțumite. Potrivit reprezentanților instituției, de cele mai multe ori, specialiștii din cadrul Biroului Teritorial s-au autosesizat în urma cazurilor apărute în presă. În topul sesizărilor primite se află cele cu privire la bullying-ul din școli.

Acesta reprezintă un act de violență psihică, verbală și fizică, făcut în mod repetat, iar școlile sunt un mediu propice pentru descărcarea frustrărilor, pentru că elevii își pot manifesta lupta pentru putere.

Bullying-ul și violența din școli sunt comportamente din ce în ce mai prezente printre copii

Carla Cozma, consilier Avocatul Poporului -Biroul Teritorial Iasi

Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Iași a primit anul acesta sute de sesizări cu privire la bullyng-ul din școli

Actele de violență sunt diferite de cele mai multe ori, acestea pornind din mediul familial și școlar, însă fenomenul este influențat și de mediile sociale. Prin acțiunile de promovare privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului, desfășurate în unitățile de învățământ, expertul Petronela Budacea, din cadrul instituției Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Iași, a întâlnit și copii care au avut curajul să ceară ajutorul. Astfel, o fetiță din clasa a V-a, din mediul rural, a cerut ajutorul cu privire la abuzurile din partea părinților la care era supusă, dar și cu privire la neglijența acestora, în ceea ce privește integritatea fizică și psihică a copilului.

Cu ajutorul instituției s-a demarat o anchetă, iar Direcția Generala de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași a făcut demersurile necesare. Astfel, copilul a fost scos din mediul toxic în care se afla, fiind trimis unui asistent maternal, în plasament.

Bullying-ul din școli este unul dintre cele mai răspândite fenomene din lumea contemporană. Acesta se manifestă doar între elevi și este definit ca fiind un comportament de violență repetată, atât fizică, cât și psihică. Există și cazuri în care cadrele didactice recurg la metode abuzive cu elevii.

Anul acesta, numărul cazurilor de violență a crescut atât în unitățile de învățământ, cât și în mediul social. Astfel, numărul sesizărilor ce aveau ca subiect bullying-ul și violența s-a triplat.

Expert Petronela Budacea – Avocatul copilului prin instituția Avocatul Poporului din Iasi

Expert Petronela Budacea – Avocatul copilului prin instituția Avocatul Poporului din Iasi a transmis faptul că numărul sesizărilor privind violența în școli și bullyng-ul s-au triplat

Numărul cazurilor de violență în școlile din Iași s-a triplat

Reprezentanții instituției au transmis faptul că toate cazurile înregistrate anul acesta au fost și rezolvate. Bullying-ul și violența din școli sunt fenomene care ajung să fie prezente mai ales în rândul copiilor. Expertul Petronela Budacea a menționat reporterilor BZI faptul că unitățile de învățământ, potrivit legii, au obligația de a întruni o comisie din unitate, în vederea rezolvării cazurilor existente.

„Spre deosebire de anul 2021, numărul sesizărilor cu privire la violența în școli și bullying s-a triplat anul acesta. Unitățile de învățământ au obligația întrunirii unei comisii, împreună cu părinții sau reprezentanții legali ai copiilor, în unele cazuri fiind necesară și sesizarea organelor de poliție.

În astfel de cazuri, printre măsurile ce pot fi luate se află scăderea notei la purtare, dar se transmit și recomandări de consiliere psihologică, acestea fiind realizate cu victima, agresorul, dar și cu elevii martori”, a spus expertul Petronela Budacea.

Printre sutele de sesizări înregistrate la Avocatul Poporului se numără și cele despre situația precară a unităților de învățământ. Potrivit reprezentanților instituției Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Iași, neregulile din școli provin de la faptul că încă mai sunt instituții de învățământ care nu sunt pregătite pentru a facilita accesul într-un cadru normal asupra dreptului la învățământ.

„Sesizările au vizat copiii și starea în care sunt școlile. Cât este de bună starea în care se află acestea, cât de bine sunt pregătite pentru a facilita accesul dreptului la învățătură al copiilor. Asta, în contextul în care sunt școli care nu întrunesc nici până la acest moment standardul de calitate.

Acestea nu au autorizații ISU, grupurile sanitare sunt în curte. Am făcut adrese către Inspectoratul Școlar Județean și către Direcția de Sănătate Publică pentru a verifica exact ce se întâmplă. Avem și multe sesizări cu privire la bullying-ul din școli”, a transmis Carla Cozma, consilierul în cadrul instituției Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Iași.

Spital din iasi

În prezent aparținătorilor li se permite accesul în spitale

În ultimul an au fost înregistrate sesizări și în ceea ce privește situația din spitale

Mana unui cadru medical apropiindu-se de mana unui pacient

În spitalele din județ încă mai sunt probleme cu privire la lipsa medicamentelor, a materialelor sanitare și reactivilor

Conform reprezentanților Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Iași, pe parcursul anului 2022 au fost înregistrate sesizări și cu privire la încălcarea dreptului la vizită a aparținătorilor în spitale. Mai exact, unele spitale nu au permis accesul acestora pentru a-și vizita bolnavii sau pentru a le aduce cele necesare, aceștia primind informații despre persoanele internate doar prin intermediul telefonului fără a putea fi în contact direct cu bolnavii.

„Discutam de încălcări ale drepturilor de către autorități. Au fost sesizate încălcări ale dreptului la sănătate, dar și ale faptului că aparținătorii nu au avut acces în spitale pentru a-și vizita bolnavii”, a declarat Carla Cozma.

Între timp, situația s-a schimbat, iar aparținătorii pot vizita bolnavii din spitalele din Iași.

Aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă spitalele din județ. Recent, la Spitalul „Sf. Spiridon”, reprezentanții ministerului au constat că în cadrul unității medicale nu s-a putut asigura o continuitate a stocurilor de medicamente, a materialelor sanitare și a reactivilor, ajungându-se în situația în care medicii s-au văzut nevoiți să achiziționeze medicamente din banii proprii pentru a-i putea salva pe bolnavi.

Sute de ieșeni au prins curaj și apelează la Avocatul Poporului, aceștia sesizând încălcări ale dreptului instituțiilor publice. Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Iași a reușit până în acest moment să soluționeze aproximativ 90 la sută dintre sesizările primite. Bullying-ul și violența din școli sunt printre cele mai mari probleme sesizate și cele mai prezente, care au urmări deosebit de grave în ceea ce privește sănătatea psihică a copiilor.

Specialiștii și psihologii din Iași arată că bullying-ul capătă proporții devastatoare în rândul elevilor și tinerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025