Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul ieșenilor care au culturi ecologice. Producătorii au sere cu legume și plantații cu fructe de pădure
A crescut numărul ieșenilor care au culturi ecologice. Producătorii au sere cu legume și plantații cu fructe de pădure

A crescut numărul ieșenilor care au culturi ecologice. Producătorii au sere cu legume și plantații cu fructe de pădure

06 iun. 2022, 02:00, 2 ,
Raluca Costin în Economic Local

În 2022, a crescut numărul ieșenilor care au culturi ecologic, față de anul precedent. Aceștia se ocupă de cultivarea legumelor și de plantațiile cu fructe de pădure.

Tot mai mulți ieșeni vor să devină producători ecologici. Numărul acestora a crescut în ultima perioadă. Astfel, dacă în 2020 erau înregistrați 270 de producători ecologici, în anul următor, 300 de producători, în 2022 s-au înregistrat 346 de producători. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau au plantații cu fructe de pădure. Aceștia primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Una dintre acestea este măsura 11 – Agricultura ecologică, ce se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.

Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul Măsurii 11 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata compensatorie este dată anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare.

A crescut numărul ieșenilor cu plantații ecologice

Astfel, pe o perioadă de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) și maximum 3 ani (pentru culturi perene), conversia la agricultura ecologică se face cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe cel puțin 5 ani de la semnarea angajamentului. Sumele acordate fermierilor sunt cuprinse între 293 de euro la hectar, pentru terenuri arabile, până la 500 de euro la hectar pentru legume. Cei care au livezi primesc 620 de euro la hectar, iar fermierii care au vii primesc 530 de euro. Ieșenii care au terenuri cu plante medicinale și aromatice pot să încaseze 535 de euro la hectar, iar cei cu pășuni – 143 de euro la hectar.

Recent, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași a organizat, împreună cu Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și cu Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, un workshop pentru promovarea agriculturii ecologice.

Producătorii ecologici din Iași vor fi controlați de Direcția Agricolă

După perioada de depunere a documentelor pentru obținerea atestatului ecologic, inspectorii Direcției Agricole verifică producătorii, dar și produsele ecologice comercializare în piețele și magazinele din Iași. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli. Termenii „bio” și „eco”, singuri sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având în mod clar legătură cu producția ecologică. De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv termeni utilizați în mărci comerciale, sau practici utilizate în etichetare ori promovare ce pot induce în eroare consumatorul sau utilizatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în Regulamentul european.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că doi producători ecologici din Iași, Laura și Antim Nechifor, folosesc buburuze pentru eliminarea dăunătorilor. Potrivit specialiștilor, a crescut numărul ieșenilor care cultivă produse ecologice, pentru că tot mai multe persoane vor să mănânce sănătos.

Comentarii
  • Si domnul profesor Hoha a predat studentilor din universitate sau angajatilor din Directie? Sau a fost inafara programului cand mergea si cu masina institutiei?

  • Nu mai bateti campii nu exista produse BIO 100%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`