Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul de locuri de muncă vacante din Iași! Patronii caută femei de serviciu, vânzătoare, curieri și bucătari!
A crescut numărul de locuri de muncă vacante din Iași! Patronii caută femei de serviciu, vânzătoare, curieri și bucătari!

A crescut numărul de locuri de muncă vacante din Iași! Patronii caută femei de serviciu, vânzătoare, curieri și bucătari!

08 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

În iulie 2021, ieșenii au la dispoziție mai multe locuri de muncă vacante, comparativ cu luna precedentă. Potrivit AJOFM Iași, sunt înregistrate 650 de oferte de muncă, dintre care 558 sunt pentru persoanele cu studii medii. Angajatorii din Iași caută femei de serviciu, vânzătoare, curieri și bucătari

A crescut numărul de locuri de muncă vacante în iulie 2021, comparativ cu luna precedentă! Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a publicat o listă cu posturile oferite de patronii care fac angajări în această perioadă. Din numărul total de 650 de locuri de muncă, 558 sunt destinate persoanelor cu studii medii, iar restul – celor cu studii superioare. Cele mai multe posturi sunt în domeniul serviciilor, unde este nevoie de 346 de angajați.

Angajatorii cu firme în domeniul transporturilor au nevoie de 48 de șoferi, cei din comerț au 54 de locuri de muncă vacante, iar, în HoReCa, respectiv hoteluri și restaurante, patronii caută 31 de angajați. În domeniul construcțiilor este nevoie de 162 de muncitori calificați și necalificați sau cu studii superioare, iar, în domeniul industriei, angajatorii caută 98 de specialiști. Cele mai multe locuri de muncă disponibile în această perioadă sunt cele de curier, vânzătoare, femeie de serviciu sau bucătar și ajutor de bucătar.

A crescut numărul de locuri de muncă vacante în domeniul HoReCa, din Iași

Patronii din HoReCa au nevoie de personal, însă nu mai găsesc bucătari, barmani sau ospătari. Aceștia se confruntă cu o situație apărută din cauza pandemiei COVID-19, respectiv lipsa forței de muncă din domeniu. Mulți dintre cei care au muncit în restaurantele, cafenelele și hotelurile din Iași și au fost nevoiți să facă o pauză din cauza situației pandemice au plecat în străinătate ori s-au reprofilat din punct de vedere profesional.

Astfel, patronii au de câteva luni anunțuri de angajare, însă nu se prezintă foarte multe persoane la interviurile de angajare. În ultimul an, din cauza pandemiei de COVID-19, au rămas fără locuri de muncă sute de angajați care activau în domeniul HoReCa. Aceștia au căutat alte surse de venituri pentru a supraviețui, de aceea fie au plecat în străinătate, fie au făcut cursuri de reconversie profesională și și-au schimbat meseriile.

Ieșenii pot face cursuri de reconversie profesională pentru a se angaja mai ușor

Sute de persoane au început cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași, începând cu luna martie 2021. Specialiștii din cadrul AJOFM susțin că 60 la sută dintre ieșenii care au finalizat cursurile în anii precedenți s-au angajat după finalizarea lor. Astfel, Iașul este unul dintre județele în care mai multe persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce au finalizat cursurile de reconversie profesională.

Unul dintre acestea este cursul de manichiuristă sau coafeză, în continuare cerut pe piața muncii din Iași. Multe dintre cursantele care îl finalizează s-au angajat atât în saloanele din oraș, cât și în cele din mediul rural. Una dintre ieșencele care s-a angajat imediat după finalizarea lui este Elena Știrbu. Tânăra a muncit 13 ani în Italia, iar, de câțiva ani, lucrează într-un salon de înfrumusețare din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *