Prima pagină » Economic Local » A crescut numărul angajaților străini din Iași. Construcțiile și IT, domeniile cu cei mai mulți salariați din țările asiatice
A crescut numărul angajaților străini din Iași. Construcțiile și IT, domeniile cu cei mai mulți salariați din țările asiatice

A crescut numărul angajaților străini din Iași. Construcțiile și IT, domeniile cu cei mai mulți salariați din țările asiatice

06 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

A crescut numărul angajaților străini din Iași, în anul 2022, comparativ cu anul 2021. Străinii care au venit în Iași provin, cu preponderență, din Republica Moldova, Nepal, Turcia, Bangladesh, Sri Lanka și lucrează în construcții, HoReCa, IT. Pentru a-i aduce din țările originare în Iași, patronii plătesc taxe speciale și așteaptă minimum 6 luni pentru ca aceștia să primească permisul de ședere, masa, cazarea și transportul fiind gratuite

Numărul angajaților străini din Iași a crescut surprinzător în perioada 2018-2022. Datele statistice furnizate de Serviciul pentru Imigrări Iași arată că, în anul 2022, 1.493 de persoane au primit permisul de ședere pentru a munci, număr mai mare față de cel înregistrat în anul 2021, când erau 1.080 de persoane.

În anul 2018 au primit drept de muncă, în județul Iași, 234 de angajați străini, iar în anul 2019 – 348 de persoane. În anul 2020 erau 486 de străini angajați în firmele din Iași. Iașul este pe locul 4, la nivel național, ca număr de angajați străini, după București, Constanța și Ilfov. Cei mai mulți străini care au ales să lucreze în Iași provin din Nepal, Moldova și Turcia. Domeniile în care au fost încadrați cetățenii străini sunt construcțiile, HoReCa, IT.

Cei mai mulți muncitori necalificați sunt angajați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet sau la spargerea și tăierea materialelor de construcții. Muncitorii calificați străini sunt angajați ca programatori IT, dulgheri, tâmplari, ajutori bucătari, guvernante. Aceștia lucrează ca administrator, femeie de serviciu, manipulant marfă, îngrijire copil.

A crescut numărul angajaților străini din Iași

În ultimii ani, piața muncii a suferit mai multe schimbări, iar patronii din Iași se plâng că nu găsesc angajați. De aceea vor să aducă angajați străini și au solicitat ajutorul specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

„Noi am primit mai multe cereri de la angajatorii din Iași care vor să angajeze personal din țările non-UE pentru că nu găsesc, în România, personal calificat, din țările asiatice, cu preponderență. Noi putem media relațiile dintre angajat și angajator. Observăm că piața muncii s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, se schimbă pretențiile din partea angajaților și angajatorilor”, susține Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iași.

Ieșenii au la dispoziție 554 de locuri de muncă vacante în această perioadă. Din totalul de posturi vacante, 449 sunt destinate ieșenilor cu studii medii, iar pentru ieșenii cu studii superioare sunt puse la dispoziție 105 locuri de muncă. În ultima perioadă a crescut interesul din partea angajatorilor din Iași pentru personalul cu studii medii. Domeniile unde se fac cele mai multe angajări sunt construcțiile, serviciile și confecțiile.

Oportunități pentru ieșenii șomeri

Ieșenii șomeri care vor să își găsească mai ușor un loc de muncă se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).

În această perioadă se organizează cursuri pentru 22 de meserii. Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer. De asemenea, pentru posturile de frizer, coafeză, instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze sau de electrician constructor se organizează cursuri, dar și pentru confecționer tâmplărie de aluminiu și mase plastice ori agent de securitate.

Alte meserii pentru care se organizează cursuri de reconversie profesională sunt contabil, specialist în resurse umane, femeie de serviciu și îngrijitor de spații verzi. Una dintre ieșencele care a terminat cursurile de reconversie profesională și s-a angajat imediat este Ecaterina Rusu.

Chiar dacă a crescut numărul angajaților străini din Iași, patronii au depus anunțuri de angajare și la AJOFM Iași pentru angajații români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`