Prima pagină » Economic Local » A crescut interesul ieșenilor pentru subvenția la usturoi. Producătorii pot obține 13.950 de lei pentru fiecare hectar cultivat în județ în anul 2021
A crescut interesul ieșenilor pentru subvenția la usturoi. Producătorii pot obține 13.950 de lei pentru fiecare hectar cultivat în județ în anul 2021

A crescut interesul ieșenilor pentru subvenția la usturoi. Producătorii pot obține 13.950 de lei pentru fiecare hectar cultivat în județ în anul 2021

10 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Producătorii de usturoi din Iași au depus până în prezent 30 de cereri prin care solicită subvenția în valoare de 3.000 de euro la hectar. Cei care vor să depună documentele la Direcția Agricolă Iași o mai pot face până la sfârșitul lunii iunie 2021. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de lei un număr de 22 de beneficiari din Iași

Programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi” se derulează și în acest an, iar producătorii din Iași au depus deja 30 de cereri. Cultivatorii mai pot depune documentele la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași până la finalul acestei luni. Valoarea sprijinului financiar este de 13.950 lei/ha/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha/beneficiar/an și se asigură din bugetul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2021.

Schema de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi se acordă producătorilor agricoli care dețin o suprafață de minim 3.000 mp, cultivată cu usturoi și valorifică o cantitate de minim 3.000kg/ha. Perioada pentru valorificarea producției este 1 iulie – 22 noiembrie 2021, iar termenul de depunere a documentelor justificative este până la data de 29 noiembrie 2021. Documentele justificative pentru valorificarea producției de usturoi sunt bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de lei un număr de 22 de beneficiari din Iași. În județul Iași sunt cultivate nu mai puțin de 420 de hectare cu această cultură.

Fermierii din Iași care cultivă usturoi pot depune cererile la Direcția Agricolă

Subvenția la usturoi a crescut de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar după ce producătorii au susținut că cei 1.000 de euro sunt insuficienți, pentru că usturoiul este o cultură ce presupune costuri importante pentru înființare. În decizia de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au argumentat că această cultură are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. Suma maximă pe care o pot obține fermierii nu depășește valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Fermierii din Iași cultivă usturoi pe 420 de hectare, Iașul fiind pe locul 3 la nivel național ca suprafață cultivată cu această cultură. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman și Timiș. În România, suprafața cultivată cu usturoi este de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Unul dintre primii cultivatori de usturoi din Iași care a obținut ajutorul de minimis la usturoi în urmă cu 3 ani este italianul Biagio Scrofani, stabilit în România în Iași în urmă cu 15 ani.

Fermierii din Iași pot solicita ajutorul de minimis pentru legumele din spații protejate

Un alt ajutor de minimis pentru producătorii din Iași este cel pentru legumele din spații protejate. Programul „Ajutor de minimis pentru legumele din spații protejate„, fostul „Tomata”, se derulează în anul 2021 pentru legumicultorii care cultivă ardei, castraveți, tomate, varză și vinete în solarii. Aceștia vor putea primi un ajutor de minimis de 2.000 de euro/1.000 metri pătrați, o sumă redusă substanțial față de cea primită în anii precedenți. Perioada de depunere a cererilor este 15 iunie-15 iulie 2021.

Legumicultorii din Iași au obținut aproape 1 milion de euro prin intermediul Programului „Tomata”, actualul ajutor de minimis pentru legumele din spații protejate. Sprijinul se poate accesa pentru mai multe soiuri de legume, iar pentru fiecare în parte este stabilită o producție minimă ce trebuie valorificată cu acte. Suma maximă pe care o poate obține un fermier este de 2.000 de euro. Banii vor fi virați în conturile beneficiarilor după valorificarea producției, începând cu 1 noiembrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`