Fermierii din Iași au depus proiecte în valoare de aproape jumătate de milion de euro, la AFIR, în cadrul sesiunilor deschise în mai multe măsuri de finanțare. Cele mai multe solicitări sunt din partea tinerilor fermieri care vor să obțină între 40.000 și 70.000 de euro, fonduri sută la sută nerambursabile
Ieșenii au depus 93 de cereri de finanțare în cadrul sesiunilor deschise în măsurile 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor și 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Cei mai mulți bani au fost solicitați de tinerii fermieri din județul Iași care au depus 12 cereri unde au solicitat fonduri europene în valoare de 600.000 de euro. Tinerii cu spirit antreprenorial vor să investească banii în ferme zootehnice sau sere cu legume. De asemenea, în submăsura 6.3 au fost depuse 14 cereri de finanțare din partea ieșenilor care pot obține 15.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare.
Alte 77 de solicitări au fost transmise de către fermierii din Iași care vor să își asigure culturile. Agricultorii din județ afectați de înghețul de primăvară sau grindină au cerut fonduri europene în valoare de 50.000 de lei pentru diverse culturi. O altă sesiune de finanțare este deschisă și pentru înființarea grupurilor de producători, dar nu au fost depuse cereri din județul Iași. Cererile de finanțare se depun pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la finalul lunii octombrie 2021.
Interesul din partea fermierilor din Iași pentru accesarea fondurilor europene a crescut
La scurt timp de la deschiderea acestei sesiuni de finanțare au fost depuse cereri. Bugetul alocat submăsurii 17.1 este de 20 de milioane de euro. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.
Fermierii din Iași care se asociază pot obține fonduri europene de până la 250.000 de euro
Sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a/ 16.4- Cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol a fost majorat la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare și este sută la sută nerambursabil. Costurile de funcționare a cooperării nu vor depăși 10 la sută din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat și corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta, după implementare. Pomicultorii din Iași care au depus proiecte la AFIR au primit fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Ieșenii au investit între 300.000 și 500.000 de euro în plantațiile pomicole din comunele Bălțați, Bârnova, Cristești și Deleni.