Prima pagină » Local » A crescut cererea vaccinării împotriva cancerului de col uterin în județul Iași! Tot mai mulți părinți sunt de acord cu imunizarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani
A crescut cererea vaccinării împotriva cancerului de col uterin în județul Iași! Tot mai mulți părinți sunt de acord cu imunizarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani

A crescut cererea vaccinării împotriva cancerului de col uterin în județul Iași! Tot mai mulți părinți sunt de acord cu imunizarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani

03 iul. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că solicitările vaccinării anti-HPV (împotriva cancerului de col uterin) au crescut în ultimul an. Cele mai multe cereri depuse de medicii de familie sunt în municipiul Iași și în cinci localități din județ. Imunizarea adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani a început în luna ianuarie 2021. În acest an au fost depuse 308 cereri

În acest an, medicii de familie au depus 308 cereri pentru vaccinarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani împotriva cancerului de col uterin. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași (DSP) Iași au remarcat o creșterea a solicitărilor pentru acest vaccin, care le ferește pe tinere de infectarea cu virusul HPV ce poate provoca femeilor cancer de cervix, vulvă, vagin și anus. La bărbați, poate provoca cancer de anus și penis. Cele mai multe cereri au venit din partea medicilor din municipiul Iași. Tot mai mulți părinți sunt de acord cu imunizarea. Acest vaccin se face gratuit în cabinetele medicilor de familie.

„Dozele de vaccin anti-HPV au ajuns în urmă cu două luni la Iași. Cererea a fost chiar foarte mare, în special pentru rapel. În luna aprilie 2020 s-au primit 112 doze de vaccin, toate au fost distribuite la medicii de familie, iar în cursul lunii mai 2021 au fost livrate 1.640 doze de vaccin HPV, 881 doze de vaccin sunt în teritoriu și 759 doze se găsesc în prezent în stocul DSP. Vaccinarea anti HPV a început în luna ianuarie 2021. În total sunt înregistrate 1.329 de solicitări, din care 957 de solicitări în anul 2020 și 308 în anul 2021”, au declarat reprezentanții DSP Iași.

Topul celor cinci localități cu cea mai mare cerere de vaccinare

În localitățile Țigănași, Tomești, Victoria, Dobrovăț și Rediu au fost înregistrate cele mai multe solicitări din partea medicilor de familie, pentru vaccinul anti-HPV.

„Realizările la vaccinarea anti-HPV și situația stocurilor de vaccin se face lunar de medicul de familie până la data de 5 a fiecărei luni pentru luna precedentă. Dozele de vaccin au fost distribuite pe baza solicitărilor venite de la medicii de familie, în ordinea cronologică a depunerii acestora: (cereri depuse în anii 2017 – 2018, 2019); menționez că, în prezent, este în vigoare, repartiția dozelor pe baza solicitărilor din trimestrul I 2020. Cele mai multe solicitări au fost în municipiul Iași, iar în mediul rural menționez localitățile: Țigănași, Tomești, Victoria; Dobrovăț, Rediu”, au mai adăugat reprezentanții DSP.

Doctorul Carmen Râpă din localitatea Dobrovăț s-a implicat în această campanie de imunizare și i-a convins pe părinți despre importanța acestui vaccin. Până în anul 2020 nu a avut nicio solicitare, iar acum este în topul celor cinci localități din județ.

„Avem un număr mare de cereri, pentru că părinții au fost consiliați. Până anul trecut nu am avut nicio cerere pentru acest vaccin. Abia din 2020 am început imunizarea împotriva HPV a fetelor. Am stat de vorbă cu părinții și am explicat cât de important este acest vaccin. Dozele ajung la timp. Noi facem o solicitare, se face o programare DSP și în funcție de asta primim vaccinul”, a declarat dr. Carmen Râpă, medic de familie în localitatea Dobrovăț din județul Iași.

În anii trecuți, dozele ajungeau cu întârziere în cabinete

În anii trecuți, situația vaccinării era una dezastruoasă. Vaccinul anti-HPV ajungea extrem de târziu în unele cabinete ale medicilor de familie din Iași. Un exemplu relevant este în comuna Ciurea din Iași, unde medicul de familie a comandat dozele de vaccin împotriva cancerului de col uterin pentru două fete, iar vaccinul a ajuns abia după un an. De specificat faptul că, în cazul în care adolescenții depășesc vârsta de 14 ani, sunt necesare trei doze de vaccin și nu două, ca în cazul celor care au sub 14 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *