Prima pagină » Titlurile zilei » A colindat în lung și în lat bucătăriile din Marea Britanie, iar după 6 ani de străinătate, Răzvan Georgescu s-a întors și a deschis o afacere în Iași

A colindat în lung și în lat bucătăriile din Marea Britanie, iar după 6 ani de străinătate, Răzvan Georgescu s-a întors și a deschis o afacere în Iași

12 apr. 2025, 02:00, 6 ,
Paula IANUȘ în Titlurile zilei

Răzvan Georgescu și-a deschis, în februarie 2025, o cafenea pe bulevardul Alexandru Cel Bun nr. 62, la parterul blocului D3, după ce a fost bucătar, timp de peste 6 ani, în mai multe zone din Marea Britanie. Iubind România, nu s-a gândit niciodată să rămână acolo și și-a deschis o afacere care se apropie de ceea ce a făcut în ultimii ani.

Răzvan Georgescu și-a deschis recent o cafenea în Alexandru Cel Bun

Ieșeanul în vârstă de 28 de ani a terminat Facultatea de Geografie și Geologie, iar apoi a plecat în vizită în Marea Britanie. Pentru că și-a dorit să muncească, din acea vacanță, a ajuns să locuiască în Anglia mai mult de 6 ani. La întoarcerea în România, Răzvan Georgescu a găsit acest spațiu din Alexandru Cel Bun și a deschis o cafenea.

„Am deschis această cafenea în februarie 2025. Am cumpărat acest spațiu și mă gândeam ce pot să fac într-un spațiu atât de mic. Am zis că, dacă eu sunt bucătar, dacă ar fi să combin puțin mâncarea cu cafeaua, ar merge o cafenea. Am cumpărat spațiul și nici nu aveam de gând să fac nimic cu el. Am zis că îl las acolo și, vreodată, cine știe. Înainte, aici era un magazin cu servicii de curățenie, și spațiul arăta ca în anii 1995. Cafea am mai făcut într-o bucătărie mai mare, unde am lucrat. Aveam în conducere vreo 20 de bucătari și în fiecare dimineață, la micul-dejun, mă duceam și le făceam cafele. Ospătarii începeau munca la ora 09:00 și, pe la 06:00-07:00, făceam cafele. Acolo am învățat, puțin, cum să fac cafea”, a spus Răzvan Georgescu.

Pentru că a locuit mai mulți ani în străinătate, Răzvan a vrut să aibă o cafenea asemănătoare cu cele de acolo și să investească atât în locație, cât și în produse. Astfel, el are un meniu destul de diversificat, cu ciocolată cu trandafir regal, ciocolată caldă cu boabe de Tonka, cafea cu infuzie de șofran, cafea cu caramel și sare afumată, frappe cu popping candy, dar și altele.

„În luna martie am avut amenajat cu trandafiri, cu luna îndrăgostiților, că era spre finalul lunii și am zis că o să schimb mereu decorul. Acum, am decorat de Paște. Eu am muncit foarte mult în Marea Britanie și am vrut să fac o cafenea ca acolo. Eu am tot ce trebuie aici ca să mă simt ca într-o bucătărie. Am toți alergenii explicați. Dacă produsele pe care le folosesc au anumite alergii, am etichete pe care le lipesc, și bifez ce au, cu data la care au fost desfăcute, tot. Am aici o listă cu alergii, cu poze, cu descriere explicativă, ca să înțeleagă fiecare. Am trusă medicală profesională, cu pastile de alergii, cu gel pentru arsuri. Am avut eu un accident în bucătărie, mi s-a spart mănușa în sodă caustică și m-am ars. Am și o trusă pentru copci chiar. Asta mă face să mă simt ca într-o bucătărie”, a mai spus Răzvan Georgescu.

Ana-Maria Airinei este o altă ieșeancă care a gătit, alături de bucătarul casei regale din Belgia, alături de care a creat un produs special.

Ieșeanul a fost bucătar pe malul mării timp de mai mulți ani

Când a plecat în Marea Britanie, Răzvan Georgescu a început prin a spăla vase. Apoi, acesta a avansat treptat, în prezent este la nivelul 3 în bucătărie, pe direcția management hotel – restaurant.

„Am terminat Facultatea de Geografie, iar, după, am plecat în Marea Britanie într-o vizită. Am văzut cam tot într-o săptămână și m-am cam plictisit. După, am zis să muncesc și eu. M-am întâlnit cu un coleg de la rugby, pentru că am practicat acest sport câțiva ani. Mi-a spus prietenul meu dacă vreau la spălat vase și o să mă plătească, la săptămână, cash. Din săptămâna aceea, s-au transformat în câțiva ani. Am spălat vase, apoi am fost kitchen counter, apoi m-am dus ca commis chef junior, commis chef senior. Apoi m-am dus ca junior chef de party, senior chef de party, junior sous chef, apoi senior sous chef, până la head chef, iar la executiv nu am avansat. Îmi place să combin mâncarea, am lucrat cu mulți bucătari bătrâni, de la ei am învățat foarte mult. Am muncit în restaurante cu specifice. Am fost într-un port, pe specific pescăresc; mergeam cu bucătarul șef și luam pește din port, oase, ce era nevoie. Am fost în mai toată Anglia aproape, Cornwall, Devon, Birmingham, Northampton, Manchester, Londra, Oxford, am colindat mult”, a povestit Răzvan Georgescu.

Andrei Marfă este un alt bucătar șef din Iași care a fost pasionat de bucătărie încă din copilărie.

De aproximativ 4 ani, Răzvan este bucătar prin intermediul unei agenții și a fost mai mult plecat pe malul mării. Pentru că, de-a lungul anilor, a lucrat alături de mai mulți bucătari, acesta a observat că în acest domeniu nu prea ai timp să îți faci o familie, iar aceasta este una dintre dorințele lui.

„De vreo 4 ani sunt bucătar prin agenție, sunt super chef și muncesc la un fel de resorturi pe malul mării. Anul trecut, am fost pe insula Healing, acum doi ani, în Cornwall, acum trei ani, în Devon. Numai pe malul mării am fost în ultimii ani, pe sezon. Un sezon ține cam 9 luni, din martie până în decembrie. Am stat peste 6 ani în Anglia, am plecat undeva prin 2018. Eu îmi iubesc țara, sunt patriot înrăit, nu m-am gândit niciodată să rămân acolo. Am zis că este timpul să mă întorc. De-a lungul anilor, am văzut mai mulți bucătari fără familie, iar eu sunt foarte familist, îmi doresc copii. Am văzut bucătari cu 4 copii din 4 relații diferite, sau divorțați; nu ai sărbători, nu ai liber”, a mai povestit Răzvan Georgescu.

Bucătăria din România este destul de diferită de cea din Anglia. Acesta este motivul pentru care, la întoarcerea în România, nu a vrut să mai lucreze în acest domeniu. Când i se face dor de bucătărie, el își poate activa CV-ul și poate pleca din nou să fie bucătar.

„Eu am level 3 în bucătărie, management hotel – restaurant. Aici nu știu dacă este nivelul acesta, dar este internațional al meu, nu pot să lucrez fără aceste calificări, pe care le fac odată la 3 ani. Mai gătesc acasă, dar nu în România, nu mă atrage, sunt mulți cu diferite idei. Am muncit în foarte multe bucătării și nu pot să ascult, să mă învețe cineva care a făcut toată viața borș și sarmale, să mă învețe cum să fac Risotto sau Lobster, sau orice altceva. Am zis, mai bine cu cafeneaua, și, dacă îmi este dor de bucătărie, pot să plec. Sunt rezident și mi s-au prelungit toate documentele, și chiar sunt și eligibil pentru a aplica pentru cetățenie. Dacă chiar vreau să mă întorc la bucătărie, mă duc la agenție și îmi activez CV-ul. Mă duc două luni în bucătărie, mă descarc, îmi gătesc și, după, mă întorc”, a adăugat Răzvan Georgescu.

Răzvan Georgescu și-a deschis o cafenea, după ce mai mulți ani a lucrat ca bucătar în Marea Britanie. El își dorește să își facă cafeneaua cât mai estetică și are mai multe planuri în această direcție.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Plaja la doar 60 de kilometri de Bucureşti care face furori în această perioadă. Nu este aglomerată şi poţi face plimbări cu barca
observatornews.ro
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Evz.ro
Românii nu vor mai primi aceste telefoane. S-a dat lege!
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Mesajele de adio lăsate de Mihai Leu pentru prieteni, familie
Playtech.ro
Amenzi pentru parcare, în Grecia. Câţi bani scoţi din buzunar dacă nu laşi maşina unde trebuie
Dailybusiness.ro
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Mai bine deschideai cafeneaua în Anglia. În România, mai ales în Iași, nu ești apreciat pentru ceea ce faci. Investițiile în propria țară nu sunt văzute ca un gest de curaj, ci mai degrabă ignorate sau criticate de niște oameni săraci si invidioși fără un obiectiv in viata. Mulți nu mai sunt interesați să construiască ceva – preferă să stea pe margine, să judece și să invidieze succesul altora. Nu au făcut nimic concret cu viața lor, dar au mereu ceva de comentat despre cei care chiar muncesc și reușesc.

  • Mai bine il iei de mana pe tizul tau de nume si plecati ” uniti in constiinta, unul cu altul si voi toti cu D-zeu ” ca ne-am saturat de acest nume pana peste cap.
    Ce e asa spectaculos la o cafenea, sunt mii si mii de astea in tara asta.

  • Locuitorii din Alexandru au băut ultima cafea când le-a dat-o Chirica, ca mită electorală.

  • N o sa mearga…saracia e prea mare, oamenii prefera sa si faca acasa cafeaua…pai mai era o cafenea langa hala centrala la blocul A. Panu…si? a dat faliment……..

  • Săracu’.. mie îmi este milă de el. Pare genul de om care a fost “bullied” în perioada școlară.

    Uitați-vă la postura lui, la îmbrăcăminte, la expresia facială.

    Mă mir că și-a deschis o cafenea.

  • Ciocoflenderi

    Dacă era cafeneaua lui Dorian Hatz sau a lu’ Pescovar, se umplea instant de toți ciocoflenderii, coadă până-n stradă. Dar așa… e doar o cafenea obișnuită, ca alte 1000. De parcă doar la Pescovar și Dorian mai găsești fructe de mare sau shaorma. În România, dacă nu te maimuțărești pe TikTok și nu ești cunoscut, n-ai șanse. Te respectă doar dacă ai hype, altfel ești “meh” si „bullied” pentru ăștia care comentează sus-jos.🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`