Prima pagină » Eveniment-Social » A avut loc deschiderea Anului Sfânt 2025 în Dieceza de Iași. Iată care sunt locurile de pelerinaj și condițiile pentru indulgențe pe durata Jubileului Speranței
A avut loc deschiderea Anului Sfânt 2025 în Dieceza de Iași. Iată care sunt locurile de pelerinaj și condițiile pentru indulgențe pe durata Jubileului Speranței

A avut loc deschiderea Anului Sfânt 2025 în Dieceza de Iași. Iată care sunt locurile de pelerinaj și condițiile pentru indulgențe pe durata Jubileului Speranței

15 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Eveniment-Social

Între 24 decembrie 2024 și 6 ianuarie 2026, Biserica Romano-Catolică sărbătorește Jubileul de 2025 de ani de la Nașterea lui Isus Cristos. Anul Sfânt Jubiliar 2025, așezat de Papa Francisc sub motoul „Pelerini ai speranței”, a fost deschis în Dieceza de Iași printr-o Liturghie solemnă, prezentată de Preasfințitul Iosif Păuleț, în ziua de duminică, 29 decembrie 2024, în sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret.

Ceremonia de deschidere a anului Sfânt Jubiliar a început printr-un ritual special

La Iași, ceremonia de deschidere a început printr-un ritual special care i-a adunat pe credincioși mai întâi în Catedrala istorică „Adormirea Maicii Domnului”. Apoi, aceștia, împreună cu episcopul Iosif Păuleț, episcopul emerit Petru Gherghel, preotul Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial, și preoții prezenți au mers în pelerinaj simbolic spre Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie.

„Este Jubileul Speranței 2025. Acest jubileu va fi marcat prin diferite evenimente. A fost deschis la Vatican pe 24 decembrie 2024, apoi pe 29 decembrie a fost deschis și în toate diecezele catolice din lume, la fel și în dieceza noastră de la Iași, la catedrală. De asemenea, sunt acele porți sfinte de la Bazilicele majore din Roma, și acolo, oamenii au posibilitatea, în anul acesta, să meargă, să treacă prin porțile sfinte. Prin pregătiri, spovediri, pot să dobândească indulgența jubiliară. Sunt în tot anul acesta diferite jubilee. De exemplu, luna aceasta, între 24 – 26 ianuarie va fi jubileul jurnaliștilor și, la fel, sunt mai multe jubilee care vor fi marcate în anul acesta, jubileul cântăreților, al sportivilor și așa mai departe. Sunt evenimente pentru fiecare jubileu”, a spus Adrian Blăjuță, unul dintre preoții Episcopiei Romano-Catolice de la Iași.

Pelerinajul simbolic spre catedrală i-a cuprins pe toți într-o procesiune solemnă spre noua catedrală, în față mergând crucea, evangheliarul, preoții și toți credincioșii adunați. Celebrarea a continuat cu stropirea cu apă sfințită a poporului adunat pentru comuniunea euharistică, proclamarea lecturilor sfinte din partea familiilor jubilante ce sărbătoreau 25, respectiv 50 de ani de căsătorie și predică.

Părintele predicator Daniel Iacobuț, paroh și decan, a evidențiat semnificațiile pe care le are speranța pentru fiecare creștin. El i-a invitat pe cei prezenți să ceară nu un har, ci două haruri: harul căutării și harul creșterii. Înainte de recitarea Crezului, familiile jubilante au primit o binecuvântare specială printr-o rugăciune rostită de Preasfințitul Iosif Păuleț.

Iată la ce biserici pot credincioșii catolici să primească darul indulgenței jubilare

Pe durata Anului Sfânt, de la 29 decembrie și până la 28 decembrie 2025, următoarele trei biserici sunt considerate locuri jubilare în Dieceza de Iași: Catedrala istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, unde se află și crucea jubilară, Sanctuarul „Bazilica Minor de la Cacica” și Sanctuarul „Fericita Ieremia Valahul” de la Onești. În bisericile menționate, va fi posibil să se primească darul indulgenței jubilare în condițiile obișnuite: celebrarea spovezii sacramentale, împărtășania euharistică și rugăciunile după intențiile Sfântului Părinte Papa.

Această indulgență poate fi obținută și prin practicarea faptelor de milostenie și de penitență, prin participarea la misiuni populare, exerciții spirituale sau întâlniri de formare pe baza textelor Conciliului Vatican II și ale Catehismului Bisericii Catolice, prin fapte de milostenie corporală și spirituală, vizitarea fraților și surorilor aflați în nevoie sau în dificultate, prin acte de penitență, abstinența de la carne vinerea, dar și prin fapte cu caracter religios sau caritativ.

Credincioșii cu adevărat căiți care nu vor putea participa la sărbători solemne, pelerinaje și vizite din motive serioase, vor putea dobândi indulgența jubiliară. Aceasta va fi în aceleași condiții dacă, uniți în spirit cu credincioșii prezenți, în special în momentele în care cuvintele suveranului pontif sau ale episcopilor diecezani vor fi transmise prin mijloace de comunicare socială, vor recita în propria casă, ori acolo unde se află, rugăciunea Tatăl Nostru, Crezul, în orice formă aprobată, și alte rugăciuni, în conformitate cu obiectivele Anului Sfânt.

Anul Sfânt va fi marcat de o serie de 35 de jubilee. Primul care deschide această serie este cel din perioada 24 – 26 ianuarie 2025 și este denumit „Jubileul lucrătorilor din mass-media”. Acesta este urmat de „Jubileul forțelor armate, poliției și securității”, celebrat pe 8 – 9 februarie 2025. Această serie continuă pe parcursul anului 2025, ultimul jubileu va avea loc pe 14 decembrie 2025 și este destinat prizonierilor. Toate acestea vor fi marcate prin evenimente la Bazilica Sfântului Petru din Roma, dar și în cadrul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, atât prin rugăciune, cât și prin diverse întâlniri, conform temei jubileului în cauză.

Anul Sfânt Jubiliar 2025 a fost deschis în ziua de 24 decembrie 2024, în solemnitatea Nașterii Domnului, odată cu deschiderea porții sfinte din Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican, și se va încheia pe 6 ianuarie 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025