Prima pagină » Titlurile zilei » A apărut un nou moft pentru angajații multinaționalelor din Iași! Patronii cofetăriilor și patiseriilor pregătesc deja pachetele cu bunătăți pentru sărbători. În fiecare coș sunt produse în valoare de 100 de euro – FOTO

A apărut un nou moft pentru angajații multinaționalelor din Iași! Patronii cofetăriilor și patiseriilor pregătesc deja pachetele cu bunătăți pentru sărbători. În fiecare coș sunt produse în valoare de 100 de euro – FOTO

27 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Un nou trend a apărut în Iași, cel al pachetelor cu bunătăți locale oferite de sărbători angajaților din multinaționale. Patronii din Iași spun că au început să trimită oferte corporațiilor și fac primele liste cu clienții care cumpără cozonaci, prăjituri și torturi, de sărbători. Bugetul alocat fiecărui coș cu produse locale, oferite de Crăciun, este cuprins între 150 și 500 de lei

Angajații din multinaționalele din Iași primesc de sărbători coșuri cu bunătăți locale. Patronii cofetăriilor și patiseriilor din Iași se așteaptă la comenzi la fel de multe ca în anul precedent. Unele pachete cu produse locale sunt trimise de corporații și la partenerii de afaceri din străinătate.

„Cadouri pentru angajații din corporații și clienții fideli din marile firme se dau de Crăciun. Cozonac, vin, ciocolată, cârnați, dulceață, zacuscă, tot felul de produse locale. Cadourile acestea sunt apreciate și se fac de câțiva ani. Se trimit aceste pachete și la partenerii din străinătate pentru că e o chestie autentică, apreciată. Noi colaborăm cu cineva care face pachete, coșuri cu bunătăți locale, pentru corporații și trimitem cozonac cu maia sau alte produse de patiserie. În ceea ce privește comenzile, noi primim cele mai multe solicitări cu două săptămâni înainte de Crăciun. Cred că anul acesta va fi la fel ca cel de anul trecut.

Oricum, nu vom fi pe pierdere. Fursecuri cu scorțișoară, cardamon, cozonac cu maia. Acesta durează 3 zile să îl fac. Cozonacul cu vin ars e foarte cerut de sărbători”, susține Mariana Leț, fondatorul brutăriei artizanale „Coșul cu pâine”.

Angajații multinaționalelor din Iași primesc pachete cu cârnați tradiționali, zacuscă, dulceață, cozonac sau vin

Bugetul alocat fiecărui coș cu produse locale, oferite de Crăciun, este cuprins între 150 și 500 de lei. Acest trend de a oferi angajaților coșuri cu bunătăți de Crăciun a apărut în Iași înainte de pandemie și s-a dezvoltat mai tare în ultimii doi ani.

„Noi am început să facem lista cu primii clienți din Iași care vor să primească pachetele de sărbători. Perioada cea mai aglomerată va fi cu două sau trei săptămâni înainte de Crăciun. Corporațiile fac deja bugetele pentru coșurile cu cadouri de Crăciun, pentru angajați. La noi în cofetărie au început de acum 3 ani acest trend, cu produse locale oferite angajaților. În coșuri sunt de la 5 până la 10 produse, în funcție de poziția angajatului din companie. Bugetele sunt cuprinse între 150 și 500 de lei”, spune Angela Țugui, cofetar-patiser.

Gica Neamțu, producător de dulcețuri și zacuscă din Iași a primit comenzile pentru pachetele de Crăciun, din partea corporațiilor, din luna octombrie 2021. Ieșeanca investește fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro în utilaje performante.

Lavinia Hristea, director comercial Tuffli: „Corporațiile analizează toate ofertele”

Reprezentanții cofetăriilor din Iași spun că în această perioadă se negociază ofertele privind coșurile de bunătăți, pentru Crăciun, oferite angajaților, iar persoanele fizice calculează bugetul pentru acest an.

„Acum, mulți dintre clienți cer ofertele pentru sărbători, e perioadă de negociere. Clienții așteaptă să vadă dacă vin la birou angajații sau lucrează de acasă înainte de sărbători. Corporațiile analizează toate ofertele și decid care este mai bună. Totul s-a scumpit anul acesta și probabil se va tăia de undeva, poate din cantitate. Dar nu cred că vor lipsi de pe masa de sărbători bunătățile tradiționale. Anul acesta este mai slab ca anii anteriori pandemiei COVID-19, dar mai bun ca anul trecut”, spune Lavinia Hristea, director comercial Tuffli.

Ca și în anii precedenți, cele mai căutate bunătăți sunt cele tradiționale.

„În general se merge pe cozonaci tradiționali, iar prăjiturile, cele de casă, le aduc aminte de copilărie: fursecuri, turtă dulce, mai nou, cornulețe, prăjitura Albă ca Zăpada, Krantz. Sunt persoane care vor și cozonac cu ananas confiat, merișoare confiate. Clienții întreabă cum sunt frământați cozonacii, ce ingrediente sunt folosite, dacă sunt frământați cu unt și lapte. Vor cozonac cu nucă și rahat, cu nucă și cacao, cei tradiționali. Clienții vor să aibă masa plină cu bunătăți. Lumea se interesează de pe acum de ofertele de sărbători, prețuri”, explică Gabriela Ilie, fondator Bucate Alintate, cofetărie din Iași înființată cu fonduri acordate în Programul Start-Up Nation.

Dragoș Costârnache, administrator cofetăria „La Rosa”: „De sărbători ne așteptăm la mai multe comenzi”

Chiar dacă este pandemie, s-au mărit prețurile la alimentele de bază, la electricitate și gaze, bunătățile nu vor lipsi de pe masa de Crăciun. Patronii se așteaptă la o creștere a veniturilor în perioada sărbătorilor.

„Lumea se gândește prima dată la mâncare și de sărbători vor să aibă masa plină. La noi ajung pentru cozonacii de Crăciun, prăjituri și torturi de Revelion. La noi, tot timpul s-a vândut la liber, de obicei, cu mai puține comenzi. Anul acesta este mai bine față de anul trecut ca vânzări și de sărbători ne așteptăm la mai multe comenzi. Sunt și clienți care trimit pachete în străinătate, închiriază o casă și cumpără 10 cozonaci, pentru corporații. Noi avem 3 puncte de lucru”, susține Dragoș Costârnache, administrator cofetăria „La Rosa”.

Clienții care vor produse din ciocolată veritabilă comandă figurine în formă de Moș Crăciun, brazi sau reni.

„Figurinele de Crăciun vor fi și anul acesta pe lista de bunătăți. La noi încă nu au început să vină comenzile. Oamenii probabil că mai așteaptă, își fac calcule. Sunt comenzi atât din partea persoanelor fizice, cât și de la corporații care oferă angajaților cadouri de sărbători. Depinde foarte mult de preț, bugetul alocat pentru aceste coșuri”, susține Ștefan Buraga, unul dintre fondatorii cofetăriei „Frateria”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`