Prima pagină » National » A apărut pepenele de iarnă care crește pe boltă asemenea strugurilor! Iată ce spun cercetătorii români

A apărut pepenele de iarnă care crește pe boltă asemenea strugurilor! Iată ce spun cercetătorii români

26 ian. 2021, 12:00,
George Cristian în National

Pepenele de iarnă a fost dezvoltat de mai mulţi cercetători din Buzău. Acesta creşte pe bolta asemenea strugurilor şi are un gust extrem de bun. Conform specialiştilor Staţiunii Experimentale din Buzău, legumele rămân proaspete până în primăvară. Totuşi, diferenţa fată de rudele lor văratice sunt notabile.

Pepenii de iarnă nu sunt la fel de dulci ca şi pepenii clasici dar au mai multe calități medicinale. Întregul proiect i-a costat pe cercetători ani de muncă în laborator şi în solarii dar, conform acestora, efortul a fost unul meritat. Soiul este provenit din Asia iar pe continentul aceste, pepenele este unul foarte popular şi apreciat.

Sunt trei soiuri de pepeni de iarnă

Conform cercetătorilor români, la ora actuală sunt trei soiuri de pepeni de iarnă. Dintre acesta doar unul a fost omologat pentru a intrat în cultură pe scară largă

„Avem trei varietăţi, trei soiuri, dintre care unul a fost omologat şi urmează să fie extins în cultură pe scară largă. Urmează şi la celelalte două să facem documentaţia pentru a le promova în culturi”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, coordonatorul Laboratorului de Genetică şi Ameliorare a Plantelor.

Aclamatizarea penenilor de iarnă de către cercetătorii români este unică în toată Europa

„De ce pepenele de iarnă? În primul rând pentru forma lui. În schimb, vorbim despre o specie nouă, diferită de pepenele obişnuit, ca şi pulpa şi gustul, pentru formă şi pentru că se păstrează foarte bine după recoltare în perioada iernii”, explică cercetătorul buzoian.

Multiple beneficii pentru sănătate

Conform aceloraşi specialişti, pepenele de iarnă oferă multiple beneficii pentru sănătate. Vorbim despre faptul că acesta reprezintă o sursă bogată de vitamene, magneziu dar şi potasiu. Datorită gustului asemănător, pepenele poate înlocui cu succes castravetele:

„Pulpa este puţin mai consistentă decât a pepenelui. Pulpa este albă şi suculentă. Nu ne putem aştepta la un deşert, aşa cum este pepenele clasic, ci mai degrabă gustul seamănă cu cel al castravetelui, zemos, cu parfumul oarecum al celui de castravete. Vorbim de un aliment valoros şi poate fi folosit şi ca desert, dar nu cu dulceaţa pepenelui, pe care noi îl cunoaştem”, declară Vânătoru.

Poate fi folosit şi la murături

Conform declaraţiei oferite jurnaliştilor de la adevărul.ro, pepenele poate fi folosit şi la murători. Totuşi, odată copt acesta devine dulceag şi poate fi folosit ca un desert. Poate înlocuit dovlecelul, poate fi ras şi pus la salate sau poate fi folosit în prepararea sucurilor:

„Se păstrează foarte bine peste iarnă, prezintă pruina aceasta la exterior, adică este un pic mai alb şi are perişori care nu permit pierderea apei. De aceea, condiţiile de păstrare nu sunt deosebite”, declară Camelia Bratu, cercetător la staţiunea legumicolă.

Producţia depăşeşte 60 de tone la hectar, iar fructele cu o greutate cuprinsă între două şi cinci kilograme sunt o sursă pe timpul iernii de vitamina C şi alte vitamine. O plantă produce circa 15-20 de fructe, iar dacă sunt lăsate să ajungă la maturitate numărul lor scade la 8-10 fructe pe plantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`