Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » A apărut o noua mutație a coronavirusului
A apărut o noua mutație a coronavirusului

A apărut o noua mutație a coronavirusului

03 feb. 2021, 20:19,
în Sanatate

În ultimele zile, o nouă mutație a variantei engleze îngrijorează autoritățile sanitare. Motivul este simplu: aceasta ar reduce eficiența anticorpilor împotriva Covid-19. Prin urmare, ar fi mai periculoasa decât toate tulpinile anterioare ale Covid-19.

Virusul Sars-CoV-2 continuă să sufere mutatii. Drept dovadă: varianta engleză, numită și „B.1.1.7”, ar începe să dobândească cea mai tulburătoare mutație a variantelor sud-africane și braziliene ale coronavirusului, numită E484K. Acest lucru a fost dezvăluit de Public Health England într-un raport publicat pe 14 ianuarie și actualizat pe 26 ianuarie.

„Mutația proteinei E484K, găsită în variantele din Africa de Sud (VOC 202012/02 B1.351) și braziliană (VOC 202101/02 P1) a fost detectată în secvențele a 11 viruși din linia B1.1.7. Informații preliminare sugerează mai multe apariții independente”, se poate citi în raportul agenției britanice de sănătate publică.

Covid-19: de ce este îngrijorătoare această mutație a variantei englezești?

Această mutație este prezentă în proteina Spike a coronavirusului, care provoacă infecția. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători din Seattle, ale cărui rezultate au fost publicate pe 4 ianuarie în BioRxiv, variația E484K ar promova rezistența virusului la anticorpii dezvoltați de pacienții infectați. Acest lucru ar complica neutralizarea acestuia. Oamenii de știință au descoperit că anticorpii ar putea fi de zece ori mai puțin sensibili la virus, din cauza mutației E484K. În mod clar, persoanele care au contractat Covid-19 ar putea fi mai puțin imune la mutația variantei englezești decât la o tulpină care nu are această variație.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie al Universității Cambridge, spune că mutația este „cea mai deranjantă dintre toate”. „În general, E484K crește dramatic cantitatea de anticorpi necesari pentru a preveni infectarea celulelor. Numărul de cazuri poate fi mai mare, având în vedere rata mare de transmitere. Trebuie să continuăm. Să vaccinăm și să reducem transmisia”, a explicat profesorul pe 2 februarie.

Virologul Institutului Pasteur, Björn Meyer, ne linișteste. „Virușii sunt complexi, atașamentul celular mai bun nu înseamnă neapărat un virus mai bun”, a spus el pentru HuffPost. Cercetătorul a reamintit, de asemenea, că varianta sud-africană, care are atât mutația E484K, cât și mutația N501Y, „ar fi cu 40% mai contagioasă, conform analizelor preliminare”. O rată similară cu cea a variantei engleze sau B.1.1.7.

Vaccinurile Covid-19 sunt eficiente împotriva acestei mutații a variantei englezești?

Într-un comunicat de presă publicat pe 8 ianuarie, laboratorul BioNTech a asigurat că vaccinul său împotriva Covid-19, dezvoltat împreună cu grupul farmaceutic Pfizer, a fost eficient împotriva variantelor engleze și sud-africane ale virusului. Potrivit unui comunicat de presă al Moderna din 25 ianuarie, primele teste au sugerat că anticorpii declanșați de vaccinul său ar putea recunoaște și combate noi variante ale virusului. Dar, pentru moment, nu se știe dacă aceste vaccinuri funcționează împotriva mutației E484K a variantei englezești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *