Sunt suspiciuni asupra faptului că în România a apărut noua tulpină de COVID-19. Vorbim despre un bărbat care a fost recent internat într-un spital din ţară şi care ar putea fi infectat cu tulpină nouă de COVID-19.
Momentan se aşteaptă analizele care ar putea arăta mutaţia virusului. Testarea este făcută de medicii din cadrul Spitalului Matei Balș din Timișoara.
Un bărbat este suspect cu infectarea cu noua tulpină de COVID-19
Potrivit unor surse ale jurnaliştilor de la www.observatornews.ro, bărbatul este în prezent internat în spital iar acesta aşteaptă analizele de laborator. Potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului, în urma efectuării testării PCR s-au observat câteva mutaţii la reacţia de amplificare
„Au apărut nişte mutaţii în reacţia de amplificare prin care se face PCR-ul şi urmează să vedem dacă acele mutaţii se asamblează într-o configuraţie care corespunde noului coronavirus” a precizat Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt Matei Balş.
Noua tulpină de COVID-19 face deja victime în Marea Britanie, țară care a hotărât să instituţie începând cu ziua de 5 ianuarie 2020 o carantină totală pentru a limita răspândirea acestei noi tulpini. Conform specialiştilor, noua tulpina nu este mai mortală decât prima dar contagiozitatea este una mult mai mare, chiar cu 60-70% decât precedenta tulpină.
Virgil Musta consideră că cea mai bună modalitate de protecţie este vaccinarea
Virgil Musta, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara consideră că cea mai bună modalitate de a combate noua tulpină de COVID-19 este prin vaccinare. Acesta a explicat faptul că vaccinul prezent este eficient şi împotriva noii tulpini cu care se confruntă Europa.
„Măsura ideală ar fi vaccinarea pentru că vaccinul acționează şi pe această nouă tulpină şi atunci poți preveni prin cea mai eficientă metodă transmiterea acestei noi tulpini” conchide medicul.
Trebuie să fim foarte atenţi cu noul coronavirus, susţine un cercetător
Marius Geantă consideră că populaţia trebuie să fie foarte atentă la apariţia acestei noi tulpini. Pe de cealaltă parte, Octavian Jurma consideră că noua tulpină se va reflecta în numărul de cazuri de COVID-19 din România:
Marius Geantă, centru inovaţie în medicină: „Noi ştim că un anumit procent din numărul total de persoane infectate dezvoltă forme grave de covid-19 şi atunci acest 5-10% are valoare dacă raportam la 1000 de cazuri sau la 1700 de cazuri. Cunoscând că aceasta tulpină se transmite mult mai repede, e clar că avem nevoie de mult mai multă atenţie la aceste măsuri mergând până la lock down”
Octavian Jurma: „Aceasta tulpină se va vedea în curbă în următoarele săptămâni, eu mă aştept deja la sfârşitul lunii ianuarie să vedem o revenire a curbei ascendente. Este nevoie de o intensificare a măsurilor de protecţie împotriva infecţiei pt că ne infectam mai uşor. Deci, bătălia se mută uşor din spitale înapoi unde ar fi trebuit să rămână, în societate, în populaţia generală, iar la acest capitol noi ne-am descurcat mult mai prost decât la capitolul medical”