Prima pagină » Actualitate » A apărut clipul de promovare al cărții lui Nicolae Ciucă. Plagiatorul își va lansa curând volumul „În slujba țării” – VIDEO
A apărut clipul de promovare al cărții lui Nicolae Ciucă. Plagiatorul își va lansa curând volumul „În slujba țării” - VIDEO

A apărut clipul de promovare al cărții lui Nicolae Ciucă. Plagiatorul își va lansa curând volumul „În slujba țării” – VIDEO

05 sept. 2024, 14:20,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a anunțat joi, printr-un videoclip publicat pe Facebook, că va lansa în curând cartea sa, intitulată „În slujba țării”. Clipul, care durează aproximativ două minute, include imagini din misiunile armatei române în Afganistan și Irak, evidențiind participarea lui Ciucă la bătălia de la Nasiriyah și finalizându-se cu decorarea sa de către SUA.

A apărut clipul de promovare al cărții lui Nicolae Ciucă

Videoclipul începe cu imagini filmate în Afganistan în anul 2002. „Nicolae Ionel, comandant al Batalionului 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’, este avansat la gradul de locotenent colonel”, se aude în imagini, urmat de răspunsul lui Nicolae Ciucă: „Servesc România”.

Clipul continuă cu scene de luptă acompaniate de o voce narativă dintr-un jurnal de televiziune de acum douăzeci de ani: „Insurgenții au organizat ambuscade și au atacat forțele coaliției cu aruncătoare de grenade AG-7 și mortiere de 82 de milimetri”, urmate de o declarație a lui Ciucă din 2004: „A fost o ploaie de lovituri de AG-7, peste 24 de lovituri”.

Radu Dobrițoiu, jurnalist de război pentru Radio România și fost consilier al lui Ciucă la Ministerul Apărării Naționale, oferă detalii despre bătălia de la Nasiriyah. El este autorul documentarului care promovează imaginea de militar a lui Ciucă, descriind această bătălie ca fiind „prima după Al Doilea Război Mondial la care participă armata română”, după cum relata Libertatea acum trei ani. În 2018, Dobrițoiu l-a intervievat pe Ciucă pentru Radio România Actualități, iar acesta declara că nu intenționează să intre în politică.

În videoclip apare și Sergiu Nicolaescu, fost regizor și politician, într-o vizită în teatrul de operațiuni din Irak, spunând: „O armată bine pregătită și echipată care poate apăra omenirea de terorism pe orice suprafață a lumii. Asta facem aici, asta fac băieții aceștia. Ei scriu pagini de istorie pentru România”.

Clipul se încheie cu momentul decorării lui Nicolae Ciucă cu Ordinul Național „Pentru Merit” în gradele de cavaler, ofițer și comandant, acordat de către SUA.

Bugetul de promovare: patru milioane de euro

La începutul lunii august, site-ul de investigații Snoop.ro a dezvăluit că Nicolae Ciucă și-a promovat cartea cu un buget de două milioane de euro, sumă ce ar putea ajunge până la patru milioane de euro, prin intermediul unor panouri amplasate în toată țara.

PNL a confirmat că această campanie publicitară are un cost lunar de 510.000 de euro, sumă ce acoperă chiria spațiilor publicitare, TVA-ul și taxele locale. Deși publicitatea electorală outdoor a fost interzisă în România începând cu 2015, PNL a menținut panourile publicitare între 10 mai și 9 iunie 2024. În loc să transmită un mesaj electoral explicit, partidul a ales să promoveze cartea lui Nicolae Ciucă, având imaginea acestuia pe copertă.

Campania a început acum trei luni și este planificată să continue până în noiembrie-decembrie, când vor avea loc alegerile prezidențiale.

Conform datelor oficiale furnizate de PNL, în România sunt amplasate aproximativ 400 de panouri publicitare cu imaginea lui Nicolae Ciucă, distribuite în locații strategice, însumând 762 de afișaje. În perioada 15 mai – 15 iunie, un interval ce a coincis strategic cu campania electorală, costurile de promovare a cărții au ajuns la 510.000 de euro, incluzând chiria panourilor, TVA-ul și taxele locale. PNL a precizat, de asemenea, că a plătit o tranșă inițială de 450.000 de euro la începutul campaniei pentru producerea și instalarea acestor panouri.

Ovidiu Enculescu, directorul general al editurii RAO, a confirmat că manuscrisul cărții a fost trimis la editură. Editorul a subliniat că nu vede nicio legătură între carte și campania de promovare realizată de PNL pentru Nicolae Ciucă.

„Cartea lui Nicolae Ciucă va apărea în luna septembrie, dacă nu intervine vreo situație neprevăzută”, a declarat Enculescu pentru Hotnews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *