A ajuns și cea de-a doua tranșă de vaccinuri antigripale. Aproape 100.000 de vaccinuri împotriva gripei de sezon vor fi distribuite pentru Iași. În ordinea listei de priorități, ieșenii se vor putea vaccina gratuit.
Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății împotriva gripei de sezon continuă. La finele săptămânii trecute, a ajuns la Iași și cea de-a doua tranșă de vaccin antigripal. Astfel, cele 30.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea persoanelor cu risc înalt de îmbolnăvire. Zilele acestea, vaccinurile sunt distribuite medicilor de familie din județul Iași. La mijlocul lunii octombrie, Iașul a primit prima tranșă de vaccinuri antigripale. Prima tranșă de 3.100 de vaccinuri a fost distribuită de către Direcția de Sănătate Publică (DSP), către personalul medico-sanitar. Reprezentanții DSP au anunțat că în perioada imediat următoare vor mai ajunge la Iași încă două tranșe de vaccinuri.
Aproape 100.000 de vaccinuri pentru Iași!
Ministerul Sănătății a repartizat pentru județul Iași, în total, 92.290 de doze de vaccin. Acestea au fost repartizate în funcție de categoriile de persoane care reprezintă o prioritate. Astfel, către spitale s-au distribuit 3.412 de vaccinuri dintre care s-a realizat un procentaj de 100 la sută. Către Unitățile Direcție de Asistență Socială și Protecția Copilului s-au distribuit 1.604, iar către căminele de bătrâni și unitățile medico-sociale 894. DSP a mai trimis 65 de vaccinuri către Centrul de Transfuzii, 60 către IML, 156 către cabinetele școlare și studențești și 100 către Casa de Asigurări de Sănătate. Totodată, 100 de vaccinuri au fost repartizate către Centrul Regional de Sănătate Publică, tot 100 și pentru Universitatea de Medicină și Farmacie. Către cabinetele medicilor de familie din județul Iași au fost trimise 23.736 de vaccinuri, reprezentând doar 21 la sută din necesar, întrucât DSP urmează a mai primi două tranșe de vaccin.
Ordinea priorităților pentru vaccin
Prin campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății împotriva gripei de sezon se urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Această activitate se derulează în cadrul cabinetelor medicilor de familie, dar și în unitățile sanitare cu paturi. Beneficiarii acestui program sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire. Astfel, în ordinea priorităților s-a început cu personalul medical, apoi au urmat persoanele cu vârsta peste 65 de ani. În ordinea listei de priorități intră imediat persoanele cu boli cronice, în special bolile respiratorii și cardiovasculare. Imediat după, prioritate în efectuarea vaccinurilor o reprezintă persoanele cu boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați și gravide. Lista priorităților în ceea ce privește vaccinul antigripal împotriva gripei de sezon este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.