Primăria Municipiul Iaşi a transmis că ploaia îngheţată este cel mai periculos fenomen meteo. Echipele municipalităţii, în acest context, au fost mobilizate pentru a degaja căile de acces de la şcolile şi spitalele din Iaşi. De asemenea, s-a intervenit cu mai multe utilaje de deszăpezire şi autocamioane cu care au împrăştiat clorura de calciu şi clorura de sodiu pentru a preveni deraparea autoturismelor.
„Ne confruntăm cu unul din cele mai periculoase fenomene meteo – ploaia înghețată -, iar echipele municipalității sunt mobilizate pentru a menține orașul funcțional! Am acționat cu prioritate pentru desfășurarea în condiții rezonabile a traficului rutier și, în special, a mijloacelor de transport public, precum și pentru degajarea căilor de acces la unitățile de învățământ și spitale”, au menţionat reprezentanţii municipalităţii.
Tone de material antiderapant, împrăştiate pe străzile din Iaşi. Ce a transmis Primăria Iaşi
În noaptea de marţi spre miercuri, echipele Citadin SA au acţionat cu zeci de utilaje pentru a asigura buna desfăşurare a traficului rutier. Au fost utilizate peste 100 de tone de material antiderapant pe străzile din municipiul Iaşi, după ce meteorologii au transmis o avertizare de tip cod galben de polei.
„În cursul nopții trecute, până astăzi dimineață, la ora 8.00, SC Citadin SA, companie care asigură și coordonarea Comandamentului de Iarnă al Municipiului Iași, a intervenit cu șapte autocamioane, nouă sărărițe, un buldoexcavator, șapte tractoare cu lamă, un încărcător frontal, 19 muncitori și șase șefi de trasee. Echipele SC Citadin SA au utilizat 97 de tone de clorură de sodiu și trei tone de clorură de calciu. La rândul lor, SC Servicii Publice SA a lucrat în special pe zonele de versanți, poduri și scări pietonale, iar SC Salubris SA intervine pe trotuare și alei pietonale. Echipajele Poliției Locale patrulează în permanență și transmit societăților municipale situațiile care necesită intervenții punctuale”, au transmis reprezentanţii Primăriei Municipiul Iaşi.
Utilajele de deszăpezire, scoase pe stăzile din județul Iași
În data de 8 decembrie 2021, începând cu ora 00:00, pe drumurile naționale din județul Iași, au acționat autoutilaje dotate cu răspânditoare și lamă, care au răspândit nu mai puțin de 120 tone antiderapant pe mai multe sectoare.
– DN 28 km 0 – 68, Castelul de apă – intrarea în municipiul Iași;
– DN 28 în Municipiul Iași;
– DN 28 km 80 – 141, Iași – Vama Albița;
– DN 24 km 151 – 184, Limită județ Vaslui – Iași;
– DN 24 C km 0 – 44, Vânători – Limită județ Botoșani;
– VODN 28 D km 0 – 13+905, Intersecție DN 28 – Lunca Cetățuii;
– DN 24 km 202 – 219, Iași – Vama Sculeni;
– DN 28 B km 0 – 39, Târgu Frumos – Limită județ Botoșani;
– DN 28 A km 0 – 37+661, Târgu Frumos – Moțca;
– DN 2 km 375 – 383 Moțca – Limită județ Suceava;
– DN 28, zona Strunga.
„La această oră, sunt în acțiune 28 de autoutilaje dotate cu răspânditoare și lamă, răspândite pe sectoarele din administrare. Carosabilul este umed, temperatura -1° C, lapoviță, izolat zone cu ninsoare. Alte utilaje pregătite pentru acțiune: 3 autofreze, 2 buldoexcavatoare, un unimog cu lamă, 6 ATB. Materiale antiderapante în stoc: sare – 8000 tone, clorură de calciu – 23 tone, nisip – 800 tone, amestec sare + nisip – 4200 tone”, a transmis prefectul județului Iași, Marian Grigoraș.