Prima pagină » Local » 91% dintre cei peste 4.000 de moldoveni din Iași au votat pentru aderarea la UE la referendumul din Republica Moldova

91% dintre cei peste 4.000 de moldoveni din Iași au votat pentru aderarea la UE la referendumul din Republica Moldova

22 oct. 2024, 11:01, 6 ,
George Cristian în Local

În judeţul Iași s-a votat masiv pentru aderarea la UE. Din datele făcute publice de Primăria Iași reiese faptul că 91% dintre tinerii prezenți în județ au votat pentru aderarea la UE, la referendumul din Republica Moldova.

Referendumul din Republica Moldova a trecut la limită, existând momente când tabăra pro-rusă conducea ”bătălia”.

91% dintre cei peste 4.000 de moldoveni din Iași au votat pentru aderarea la UE

La alegerile de duminică, 20 octombrie 2024, cetățenii moldoveni au fost chemați să voteze în cadrul unui referendum privind schimbarea Constituției pentru a facilita aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În Iași, unde s-au organizat două secții de votare pentru moldovenii stabiliți sau care studiază în oraș, rezultatele au fost covârșitor în favoarea integrării europene. Din aproximativ 4.200 de alegători prezenți la urne, peste 91% au votat în favoarea aderării, un procent semnificativ mai mare decât media de 77% înregistrată la nivelul diasporei.

Rezultatele de la Iași au jucat un rol esențial în deznodământul referendumului, având în vedere că diferența dintre cele două tabere, una pro-UE și alta pro-Rusia, a fost relativ mică, de doar 13.500 de voturi în favoarea pro-europenilor. Contribuția alegătorilor din Iași, prin scorul lor ridicat, a fost considerată decisivă în obținerea acestui rezultat favorabil, marcând un moment istoric pentru Republica Moldova.

Le mulțumesc ieșenilor de origine basarabeană și îi felicit pe toți cetățenii moldoveni care au ales libertatea și bunăstarea în locul jugului rusesc! Locul Republicii Moldova este alături de România și de democrațiile europene!”, a transmis primarul Mihai Chirica într-o postare publicată pe rețelele de socializare.

Ce se întâmplă după referendumul din Republica Moldova. Care sunt pașii de urmat

Cetățenii Republicii Moldova au ales, prin votul de duminică, să își orienteze țara către Uniunea Europeană. Ce presupune acest pas? Guvernul de la Chișinău și-a propus ca obiectiv că Moldova să devină membră a UE până în 2030. În acest interval, va fi necesară armonizarea a aproximativ 4.000 de legi naționale cu reglementările Uniunii Europene.

Întrebarea de pe buletinul de vot a fost:

„Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Conform datelor anunțate luni seară de Comisia Electorală Centrală de la Chișinău, după numărarea voturilor din cele 2.219 secții, 50,46% dintre alegători (751.235 de persoane) au votat „Da” la referendum, în timp ce 49,54% (737.639 de persoane) au votat împotrivă. Propunerea de modificare a Constituției a fost inclusă pe buletinul de vot, astfel încât cetățenii să fie informați despre ce anume își exprimă opțiunea. Constituția se completează (…) cu următorul cuprins:

Articolul 140

Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene

(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridic cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Referendumul stabilește, la nivel constituțional, tipul de majoritate necesar în Parlamentul de la Chișinău pentru adoptarea documentelor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, modificarea prevede că, în cazul unui conflict între legislația națională și cea europeană, legislația UE va avea prioritate.

Comentarii
  • măi să fie!

    Dacă 91% dintre cei 4200 votanți moldoveni au răspuns DA la referendum, înseamnă că o diferență de 378 nu au fost de acord cu integrarea europeană. De ce mai stau în Iași dacă nu le place în UE?

    • Sigur nu sunt studenți sau tineri care lucrează la noi, sunt combinatori, transportatori sau dezvoltatori care sunt cu gândul tot la mama Rusia, gen ”mănâncă la mine și doarme la tine”

      • Asa e Dan. Carausi care cara persoane, tigari si motorina. Ei stiu ca daca inta MD in UE preturile se vor apropia si nu mai are ce sa vanda.

  • Rețeta de la bășină vodă, probabil dată de UE sau SUA.
    Inainte de incheierea votului plânge-te că eșt furat la vot !
    La turul 2 plânge-te că rușii sau opoziția nu vrea să-i lase pe cetățenii din diaspora să voteze – A propos – România nu este diasporă pt R. Moldova !
    Fă un referendum, o prostie cu o intrebare la care sa vrea cât mai multi să răspundă cu DA – bășină cel escroc a intrebat dacă vreți reducerea nr de parlamentari, maiaua a intrebat dacă vor în UE.
    Plânge-te că forțe potrivnice acționează ca să țină votul tău sub limită !
    Dacă nu iese procentul care trebuie, o reglezi din diaspora
    Fapul că maiaua a obținut un scor la limită, dă mult de gândit
    Problema asta ar fi putut fi rezolvată de acum 30 de ani – prin alipirea și reîntregirea teritoriului românesc, nu-i spun unire pt că nu ar fi unire. Unire este atunci când faci un întreg din douuă părți diferite or în cazul de față ar fi revenit de drept porțiunea de până la Nistru României. Trebuiau să lase Transnistria să se facă ei republică ! Dar ce să vezi ? Ar mai fi existat o șleahtă de îmbuibați precum un președinte, premier, miniștri parlament ? Păi nu le convine să piardă astfel de joburi ! Chiar și acum pot renunța la statutul de țară independentă și să se alipească la patria mamă dar, reiau, nu le convine să-și piardă privilegiile.
    Partea proastă e că după ce intră în UE vor vrea și ei în NATO și, astfel Rusia va avea NATO în coastă de la ucraina si le la asa zisa republică moldova dar indiferent cine va fi președinte, că va fi Putin sau altcineva, nu vor accepta acest afront și va fi scandal mare !

    • Ai dreptate cu referendumul, în ultimul timp aceasta este o practică ciudată, de aceea vor să facă și în București unul odată cu alegerile, nu contează întrebările doar referendum să fie.

  • Bine ca intra in Europa dar le trebuie un presedinte bun care sa le ia toti bani EU si sa ieftineasca traiul cetatenilor; la noi in RO numai la buzunarul lor se gandesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`