Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » 9 substante toxice care pot provoca malformatii fatului
9 substante toxice care pot provoca malformatii fatului

9 substante toxice care pot provoca malformatii fatului

29 mart. 2011, 18:40,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:2571;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Cauzele malformatiilor fetale sunt foarte variate, dar foarte important este ca in proportie de 65 % acestea sunt necunoscute. Aproximativ 25 % din malformatii au cauze genetice si doar in 10 % din cazuri pot fi incriminati factori ca medicamentele si substantele toxice, radioactivitatea, anumite infectii intrauterine, tulburari ale metabolismului matern. Iata cateva substante toxice care pot provoca malformatii fatului, potrivit mami.ro:

1. Detergentii
Mirosurile foarte puternice inhalate pot fi cauza unor anomalii congenitale ale copilasului. Pielea nu trebuie sa intre in contact cu substantele chimice foarte puternice care intra in componenta detergentilor.

Sfat: Foloseste manusi de cauciuc daca speli hainele manual sau ori de cate ori folosesti solutii de curatare. Deschide geamurile pentru a improspata permanent aerul. Citeste cu atentie recomandarile producatorului si respecta-le.

2. Insecticidele
Cele mai multe spray-uri sau solutii contin produsi organofosforici care, odata inhalati, traverseaza placenta si il pot afecta pe micut.

Sfat: Roaga un alt membru al familiei sa dea cu insecticid. Tu nu trebuie sa stai in camera in timpul „operatiunii”. Poti sa intri doar dupa ce in camera s-a aerisit foarte bine.

Daca folosesti substante deparazitare pentru catel sau pisica, poarta manusi de cauciuc pentru a evita contactul cu pielea, iar in camera geamul sa fie tot timpul deschis.

3. Pesticidele
Cresc riscul de anomalii sexuale ale copilasului, si mai ales de criptorhidie la baietei (unul sau ambele testicule nu coboara in scrot).

Sfat: Spala foarte bine fructele si legumele inainte de a le manca. Salata verde trebuie spalata frunza cu frunza. Clateste-te bine pe maini dupa ce ai pus mana pe legume si fructe nespalate. Nu sta in gradina sau in livada atunci cand se folosesc pesticide. Fructele si legumele nu se consuma o buna perioada dupa ce au fost stropite. Citeste indicatiile producatorului unei astfel de substante. Daca folosesti ingrasaminte pentru flori, poarta manusi din cauciuc pentru a evita contactul direct cu pielea

4. Solventi, lacuri, vopsele
Daca lucrezi cu substante chimice, riscul de inhalare sau de absorbtie prin piele este foarte mare. Cele mai multe substante traverseaza placenta si ii pot face rau copilasului, determinand malformatii. Expunerea profesionala este cea mai periculoasa.

Sfat: Anunta-ti superiorii ca esti insarcinata. Iti pot schimba temporar atributiile. Nu accepta compromisuri. Legea este in favoarea ta. Apeleaza la un jurist daca nu gasesti intelegere. Tine geamul deschis la camera cand folosesti acetona. Daca vrei sa-ti renovezi locuinta, nu sta acolo pentru o perioada. Substantele chimice persista cateva zile.

5. Vopseaua de par si substantele utilizate in permanent
Parul tau poate reactiona diferit la decolorant si vopsea in timpul sarcinii. Unii compusi din vopseaua de par se regasesc in urina, ceea ce inseamna ca sunt absorbiti si pot traversa placenta. De aceea multi medici sunt rezervati in a da „unda verde” vopsirii parului in timpul sarcinii, si mai ales in primul trimestru, cand are loc formarea sistemului nervos al copilasului.

Sfat: Daca parul tau nu „prinde” culoarea dorita, nu insista. Nu este de vina vopseaua. Hormonii isi fac de cap. Incearca sa folosesti sampoane nuantatoare sau vopsea pe baza de ingrediente naturale si fara amoniac, sau fa-ti suvite. Daca vrei cu tot dinadinsul sa te vopsesti, nu o face in primul trimestru. Vopseste-te mai rar decat de obicei.

Daca te vopsesti singura acasa, cauta o vopsea de par cu cat mai putine substante chimice si vopseste-te intr-o camera bine aerisita. Daca mergi la un salon de coafura, fa-ti o programare dimineata, când nu este multa aglomeratie. Vei evita sa inhalezi substantele folosite pentru celelalte persoane din salon.

6. Tigara
Poate duce la nastere prematura, la o greutate mica a bebelusului nascut la termen, creste riscul de moarte subita a nou-nascutului sau al bolilor pulmonare.

Sfat: Daca fumezi, e timpul sa renunti. Fiecare zi fara tigara este o zi de sanatate castigata de micutul tau. Evita sa stai in spatiile inchise in care se fumeaza. La birou, roaga-i pe colegii tai sa fumeze in locurile special destinate. Nu accepta compromisuri, chiar daca este vorba despre „o singura tigara”.

7. Razele X
Radiografia abdominala poate determina malformatii ale copilasului, mai ales daca este facuta in primul trimestru de sarcina. Atunci se formeaza organele interne ale micutului.

Poti sa-ti faci o radiografie dentara daca ai neaparata nevoie, dar spune-i medicului tau stomatolog ca esti insarcinata. Te va trimite la un laborator de radiologie care foloseste tehnica moderna cu emisie scazuta de raze X.

Sfat: Daca ai nevoie de o investigatie a abdomenului, solicita una care nu foloseste razele X.

8. Solutiile de bronzare artificiala
Substanta lor de baza, dihidroxiacetona, este absorbita prin piele si traverseaza placenta. Nu se cunosc efectele ei asupra copilasului, pentru ca nu au fost inca foarte atent studiate. De aceea solutiile de pigmentare nu sunt interzise, dar te sfatuiesc sa amâni folosirea lor pâna ce-l aduci pe lume pe micutul tau.

Sfat: Bucura-te de soare, dar fara a face plaja. Plimba-te, simte-te excelent, chiar daca nu esti bronzata.

9. Cremele care contin retinol
Pentru ca iti aduc un surplus de vitamina A. Retinolul (vitamina A) il gasesti oricum in toate produsele de origine animala, in legumele si fructele verzi, galbene (lamai, grapefruit) si portocalii (morcovi, portocale, mango, papaya). In timpul sarcinii ai nevoie de vitamina A, dar excesul risca sa provoace malformatii ale sistemului nervos al copilasului.

Sfat: Cremele bogate in retinol sau tratamentele pe baza de retinol impotriva acneei trebuie intrerupte in timpul sarcinii. Intreaba-ti medicul inainte de-a lua o decizie. Consuma alimente bogate in vitamina A, dar fara a exagera. Nu manca zilnic ficat sau morcovi. Nu lua supliment de vitamina A, decat daca medicul ti-l prescrie in mod special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024