Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 9 motive pentru a manca mai des corcoduse
9 motive pentru a manca mai des corcoduse

9 motive pentru a manca mai des corcoduse

26 iun. 2016, 20:48,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:66464;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Sunt galbene, rosii, negre si se gasesc pe aproape toate drumurile. La piata se vand la preturi mici, iar la sat putine sunt gospodariile care sa nu aiba macar un corcodus. Spre deosebire de cirese, caise sau mure par banale, dar corcodusele au numeroase beneficii pentru sanatate. Iata de ce trebuie sa le mananci mai des:

1. Bogate in vitamine. "Corcodusele sunt, intr-adevar, fructe bogate in vitamine si minerale. Contin 90% apa, dar sunt foarte bogate in vitamine din grupa B, dar si in vitaminele C si A.100 de grame de corcoduse contin 3,7 mg de vitamina C. Contin minerale precum fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor", sustine dr. Radu Bulumac. 2. Stimuleaza apetitul, previn anemia. Nu doar fructele coapte au beneficii pentru organism, ci si cele necoapte, acre. Acestea sunt recomandate copiilor care nu au pofta de mancare. "Stimuleaza apetitul si cresc pofta de mancare. Sunt, de asemenea, recomandate in tratarea si prevenirea anemiilor, a starilor de oboseala", spune medicul. 3. Sursa de magneziu si fosfor. Corcodusele coapte contin magneziu si fosfor, minerale cu rol important in sanatatea oaselor si combaterea stresului. 100 de grame de corcoduse contin, potrivit specialistilor, 7 mg de magneziu si 16 mg de fosfor. Consumul regulat de corcoduse in sezonul cald ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive. Cele doua minerale, magneziu si fosfor, stimuleaza memoria si functiile sistemului nervos.

4. Stimuleaza concentrarea. De asemenea, corcodusele cresc puterea de concentrare si ajuta la mentinerea unui tonus general bun. 5. Ajuta inima. Corcodusele galbene sunt bogate in beta-caroten, in vreme ce fructele de culoare rosie sunt bogate in licopen. Acesti antioxidanti cu efect benefic asupra organismului fac ca aceste fructe sa devina aliati de nadejde in lupta cu anumite afectiuni. Beta-carotenul din corcoduse ajuta la prevenirea bolilor cardio-vasculare, reduce presiunea arteriala si diminuneaza colesterolul "rau". 6. Previn cancerul. Licopenul care da culoarea rosie corcoduselor este un antioxidant cunoscut a fi eficient in lupta cu diverse tipuri de cancer. Corcodusele de culoare rosu inchis sau mov sunt bogate in resveratrol, unul dintre cei mai puternici si mai benefici antioxidanti care se gasesc in fructe. Si acesta are rol in mentinerea sanatatii inimii si prevenirea procesului de imbatranire. 7. Ajuta procesul de detoxifiere. Datorita continutului crescut de antioxidanti, corcodusele sunt ideale in curele de detoxifiere si unele dintre cele mai ieftine metode de curatare a organismului. Este recomandat sucul de corcoduse.

8. Accelereaza arderile, bune in curele de slabire. Sucul de corcoduse are, de asemenea, rol in accelerarea metabolismului si arderea grasimilor, dar medicii atrag atentia ca are si rol usor purgativ. Pentru ca au un continut crescut de apa si foarte putine calorii, corcodusele sunt recomandate in diete. 100 de grame de corcoduse contin doar 63 de calorii. In curele de slabire, nutritionistii recomanda consumarea unui pahar din suc natural de corcoduse, baut inaintea mesei. 9. Ajuta in tratamentul afectiunilor respiratorii. Corcodusele sunt utilizate, in medicina naturista, pentru grabirea vindecarii bolilor tractului respirator, in special in randul copiilor. Vitamina C din compozitia acestor fructe intareste sistemul imunitar si ii creste randamentul impotriva infectiilor diverse.

Precautii. Corcodusele nu pot fi consumate de persoanele care sufera de afectiuni ale stomacului. "Sunt contraindicate in caz de de ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrica", atrage atentia medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025