Șerban Ionescu a pierdut lupta cu viața în urmă cu nouă ani, pe 21 noiembrie 2012.
Șerban Ionescu a fost unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film. Acesta a plecat dintre noi în urmă cu nouă ani, pe 21 noiembrie 2012, din cauza unei boli incurabile.
Șerban Ionescu a murit pe 21 noiembrie 2012
Șerban Ionescu s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. A urmat Scoala Populară de Arte, iar după trei încercări de a intra la teatru, cea de-a patra a fost cu noroc.
În 1978, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, iar după finalizarea acesteia a fost repartizat la Teatrul din Petroșani, unde a interpretat roluri în „Locţiitorul”, „Pluta Meduzei” și „În căutarea sensului pierdut”.
În 1980, regizorul Mircea Mureşan i-a încredinţat lui Șerban Ionescu rolul care avea să-i schimbe radical cariera, Ion, în romanul „Blestemul pământului, blestemul iubirii” de Liviu Rebreanu, urmat de rolurile în „Horea” și „Şobolanii roşii” (1991), care i-au adus aprecierea publicului și cu ajutorul cărora și-a dezvăluit în fața tuturor talentul, seriozitatea şi modul de interpretare.
De-a lungul carierei, Șerban Ionescu a jucat în numeroase piese de teatru, filme și seriale, precum: „Comedia erorilor”, „Cârtiţele”, „Visul unei nopţi de vară”, „Regele Ioan”, „Saragosa 666 zile”, „La ţigănci”, „Roberta”, „Tandreţea lăcustelor”, „Al Matale, Caragiale”, „Om sărac, om bogat”, „Burebista” și multe altele.
În 1983, Şerban Ionescu s-a căsătorit cu Magda Catone, iar în 1995, după 13 ani de tratamente, cei doi au devenit părinții unui băiat, Carol, care a moștenit pasiunea actorului pentru teatru și film. Pe 21 noiembrue 2012, la vârstă de 62 de ani, artistul a pierdut lupta cu viața, după ce timp de un an de zile s-a chinuit cu o boală foarte gravă, scleroză laterală amiotrofică.
Boala misterioasă a lui Serban Ionescu
În ultimul an din viață, Şerban Ionescu a luptat cu o boală încurabilă, scleroză laterală amiotrofică, provocată de înţepătura unei căpuşe. Așa zisa “boala cu o mie de fete” i-a atacat creierul, vorbirea si mersul, iar în ultimele luni, actorul era dependent de o persoană.
“De vreo 6-7 luni sunt într-o permanență competiție cu boala asta. Eu am luat-o ca pe o doamna care s-a îndrăgostit și nu știi cum să scapi. Încă n-am găsit antidotul care s-o pună cu botul pe labuțe. E un cocktail de antibiotice pe care îl tot încerc. Este și un mare blestem, pentru că îți vezi singur cum corabia ta eșuează”, a spus actorul.
Scleroză laterală amiotrofică afectează celulele nervoase din creier şi măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Este o boală progresivă, invalidantă şi fatală, iar mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile şi pot provoca diferite alte boli şi complicaţii. Această boală poate debuta la orice vârsta, însă este mai frecventă este vârsta a doua şi a treia, iar cauzele sunt necunoscute.