Prima pagină » Local » 9 ani de la moartea legendarului cronicar şi trecutolog al Iaşului, Ion Mitican
9 ani de la moartea legendarului cronicar şi trecutolog al Iaşului, Ion Mitican

9 ani de la moartea legendarului cronicar şi trecutolog al Iaşului, Ion Mitican

24 mart. 2021, 14:37,
în Local

Astăzi, 24 martie 2021, se împlinesc 9 ani de la moartea legendarului cronicar şi trecutolog al Iaşului, Ion Mitican.

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi oameni de cultură ai Iaşului, dar şi ai ţării, scriitorul Ion Mitican, a trecut în nefiinţă în dată de 24 martie 2012.

Tragicul eveniment a survenit într-o zi de sâmbătă, în urma unor afecţiuni cardiace.

„Din nefericire, sâmbătă (n.r. 24 martie 2012), Ion Mitican a murit. Ultima sa acţiune a fost chiar la Galeriile Anticariat Dumitru Grumazescu, unde, acum 17 ani, a pornit seria de manifestări şi conferinţe dedicate Iaşului de altădată. În ultimul timp se plângea că a răcit şi, oricum, în urma operaţiei survenite anul trecut, el avea un aparat ce-l ajuta la inimă. Familia este de o discreţie absolută. El va fi înmormântat la Cimitirul «Sfinţii Petru şi Pavel». Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus în urmă cu 9 ani, cu tristeţe în glas, cunoscutul buchinist Dumitru Grumazescu.

Cine a fost Ion Mitican

Ion Mitican s-a născut pe 11 aprilie 1931, în comună Dăneşti, judeţul Vaslui, într-o familie de ţărani. După absolvirea şcolii primare în localitatea natală, a intrat, în 1942, la Liceul Naţional din Iaşi. Din cauza faptului că unitatea de învăţământ şi-a întrerupt cursurile în martie 1944, din cauza războiului ce se apropia de oraş, şi-a continuat studiile la Liceul Mihail Kogălniceanu din Vaslui până în toamna anului 1948, când a revenit la Naţional.

Între anii 1950 şi 1954 a urmat cursurile Facultăţii de Electrotehnica a fostului Institut Politehnic. După examenul de stat din februarie 1955, a fost repartizat că inginer la Ministerul Energiei Electrice, dar, spre stupoarea profesorului Cristofor Simionescu, rectorul de atunci al Institutului, a solicitat să fie angajat ca inginer electrician la EACS – Vaslui, pentru a putea electrifica satul natal. Evocator al Iaşului, Ion Mitican şi-a dedicat mai bine de jumătate din viaţa cercetării istoriei Iaşului şi a scos la suprafaţă informaţii şi amănunte puţin cunoscute despre trecutul oraşului şi personalităţile sale.

„Am îndrăgit istoria în general şi mai ales pe cea a Iaşului. Mi-am dezvoltat gustul pentru scris graţie profesorului de Istorie din liceu. Se bătea prea multă moneda pe savanţi şi realizările lor, iar el, ca să evite asemenea lucru, ne ţinea extraordinare lecţii despre Iaşi”, spunea Ion Mitican.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *