Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 9 alternative la cafea (si de ce ar trebui sa le incercati): cafea de cicoare, kombucha
9 alternative la cafea (si de ce ar trebui sa le incercati): cafea de cicoare, kombucha

9 alternative la cafea (si de ce ar trebui sa le incercati): cafea de cicoare, kombucha

10 mai 2021, 15:17,
BZI.ro, în Sanatate

Cafeaua este băutura de dimineață pentru mulți, în timp ce alții aleg să nu o bea din mai multe motive. Pentru unii, cantitatea mare de cofeină – 95 mg pe porție – poate provoca nervozitate și agitație. Pentru alții, cafeaua poate provoca probleme digestive și dureri de cap.

Iată 9 alternative delicioase la cafea pe care le puteți încerca!

1. Cafea cu cicoare

La fel ca boabele de cafea, rădăcina de cicoare poate fi prăjită, măcinată și preparată într-o băutură fierbinte delicioasă. Are un gust foarte asemănător cu cafeaua, dar nu conține cofeină. Este, de asemenea, o sursă bogată de inulină. Această fibră solubilă poate ajuta la digestie și poate susține un intestin sănătos, promovând creșterea bacteriilor benefice – în special a Bifidobacteriilor și a Lactobacililor. În plus, vă poate stimula vezica biliară să producă mai multă bilă, ceea ce poate fi benefic pentru digestia grăsimilor. Utilizați 2 linguri la 180 ml de apă sau reglați acest raport în funcție de preferințe.

Rețineți că rădăcina de cicoare poate provoca simptome digestive la unii oameni. Deși inulina este excelentă pentru sănătate, aceasta poate avea efecte secundare, cum ar fi balonarea și gazele. În plus, ar trebui să evitați rădăcina de cicoare dacă sunteți gravidă sau alăptați, deoarece cercetările privind siguranța acesteia în aceste condiții lipsesc.

Rădăcina de cicoare are un gust similar cafelei, dar este lipsită de cofeină și are un conținut ridicat de fibre de inulină benefice, care pot ajuta la digestie și pot susține un intestin sănătos.

2. Ceai Matcha

Matcha este un tip de ceai verde realizat prin aburirea, uscarea și măcinarea frunzelor plantei Camellia sinensis într-o pulbere fină. Spre deosebire de ceaiul verde preparat, consumați întreaga frunză. Din acest motiv, obțineți o sursă mult mai concentrată de antioxidanți – epigallocatechin gallate (EGCG), în special. Multe dintre beneficiile propuse ale matcha sunt atribuite EGCG. De exemplu, studiile observaționale sugerează în mod regulat că consumul de ceai verde vă poate reduce riscul de hipertensiune arterială.

Cerneti 1-2 lingurite de pulbere de matcha intr-un vas ceramic folosind un filtru cu ochiuri fine. Adăugați apă fierbinte, dar care nu fierbe – temperatura apei ar trebui să fie în jur de 71–77°C. Se amestecă încet până se dizolvă pulberea. Ceaiul este gata odată ce se formează o spumă ușoară. Puteți încerca, de asemenea, să adăugați o ceașcă (237 ml) de lapte aburit. Deoarece consumați întreaga frunză, matcha este de obicei mai bogat în cofeină decât ceaiul verde preparat obișnuit și uneori mai bogat decât cafeaua.

Ceaiul Matcha oferă o abundență de antioxidanți benefici într-o singură porție. În funcție de modul în care este preparat, poate avea mai multă sau mai puțină cofeină decât cafeaua.

3. Lapte de aur

Laptele auriu este un substitut bogat, fără cofeină, pentru cafea. Această băutură caldă încorporează condimente revigorante precum ghimbir, scorțișoară, curcuma și piper negru. Alte ingrediente includ cardamom, vanilie și miere. Pe lângă faptul că oferă băuturii tale o culoare aurie frumoasă, curcuma poate avea proprietăți antiinflamatoare puternice datorită curcuminei chimice puternice. Mai mult, piperul negru crește capacitatea organismului de a absorbi curcumina, la fel ca și grăsimile.

Puteți prepara un lapte auriu în aproximativ 5 minute. Într-o cratiță, combinați o ceașcă (237 ml) de lapte sau o alternativă non-lactată cu 1/2 linguriță de turmeric măcinat, 1/4 linguriță de scorțișoară, 1/8 linguriță de ghimbir măcinat și un vârf de piper negru. Opțional, adăugați miere după gust. Încălziți amestecul la foc mic până la mediu, amestecând frecvent. Laptele auriu este o alternativă bogată, fără cofeină, la cafea, care poate avea efecte antiinflamatorii.

4. Apa cu lamaie

Schimbarea băuturii de dimineață nu trebuie să fie complicată. Apa cu lămâie este o modalitate excelentă de a-ți începe ziua. Nu conține calorii și cofeină și oferă o doză amplă de vitamina C. Ca antioxidant, vitamina C joacă un rol în sistemul imunitar și vă protejează pielea de daunele provocate de soare. Este esențiala pentru crearea colagenului, o proteină care asigură structura de bază a pielii, tendoanelor și ligamentelor. Doar un pahar de apă de lămâie – preparat prin adăugarea sucului unei jumătăți de lămâie la o cană de apă rece oferă 10% din CDI pentru vitamina C. De asemenea, puteți adăuga alte fructe și ierburi pentru o varietate de arome – castraveți, mentă, pepene verde și busuioc sunt câteva opțiuni populare.

5. Yerba Mate

Yerba mate este un ceai de plante natural cofeinizat, obținut din frunzele uscate ale arborelui sud-american, llex paraguriensis. Dacă sunteți în căutarea unui substitut de cafea, dar nu doriți să vă despărțiți de cofeina de dimineață, yerba mate este o alegere bună. O ceașcă conține aproximativ 78 mg de cofeină, care este similar cu conținutul de cofeină dintr-o ceașcă medie de cafea. Yerba mate este, de asemenea, încărcata cu compuși vegetali benefici care acționează ca antioxidanți. De fapt, unele studii sugerează că poate avea un conținut mai mare de antioxidanți decât ceaiul verde. În plus, conține mai multe minerale și vitamine, inclusiv riboflavină, tiamină, fosfor, fier, calciu și vitaminele C și E.

6. Ceai Chai

Ceaiul Chai este un tip de ceai negru amestecat cu ierburi puternice și condimente. Deși conține mai puțină cofeină (47 mg) decât cafeaua, studiile sugerează că ceaiul negru poate îmbunătăți vigilența mentală.

Ceaiurile negre și verzi sunt ambele făcute din planta Camellia sinensis, dar ceaiul negru suferă un proces de fermentare, care îi schimbă compoziția chimică. Ambele tipuri par să aibă proprietăți antioxidante puternice. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele studii observaționale au legat consumul de ceai negru de un risc mai scăzut de boli de inimă. Pe lângă beneficiile sale potențiale pentru sănătate, ceaiul chai are o aromă robustă și un miros reconfortant.

7. Ceai Rooibos

Rooibos sau ceaiul roșu este o băutură fără cofeină care provine din Africa de Sud. Spre deosebire de cafea și alte ceaiuri, rooibos are un conținut scăzut de antioxidanți din tanin, care poate fi benefic, dar poate interfera și cu absorbția fierului. În ciuda unui conținut scăzut de tanin, rooibos oferă o cantitate substanțială de alți antioxidanți. Studiile sunt extrem de limitate. Un studiu sugerează că rooibos poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, în timp ce altul a găsit un potențial de reducere a riscului de cancer.

Rooibos este un ceai fără cofeină, cu gust ușor dulce și fructat. Oferă o mulțime de antioxidanți și este sărac în taninuri, un compus care interferează cu absorbția fierului.

8. Oțet de mere

Oțetul de mere se obține prin fermentarea merelor zdrobite folosind drojdie și bacterii. Acest proces produce un compus numit acid acetic, care poate avea efecte benefice asupra sensibilității la insulină și a nivelului zahărului din sânge, conform unor studii.

De exemplu, un studiu a constatat că atunci când persoanele cu rezistență la insulină au băut 20 de grame (0,5 linguri) de ACV înainte de masă, creșterea nivelului zahărului din sânge a fost redusă cu 64%. Cu toate acestea, acest efect nu a fost observat la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Deși nu există încă multe dovezi, ACV poate crește, de asemenea, sentimentele de satietate după mese și poate ajuta la pierderea modestă în greutate.

9. Kombucha

Kombucha se face prin fermentarea ceaiului negru cu bacterii, drojdie și zahăr. Procesul de fermentare creează o colonie simbiotică de bacterii și drojdie. După fermentare, kombucha conține probiotice, acid acetic și antioxidanți – toate acestea putând avea beneficii pentru sănătate.

Studiile efectuate pe animale sugerează că kombucha poate intari sistemul imunitar, poate îmbunătăți nivelul colesterolului și al glicemiei la persoanele cu diabet zaharat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *