Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 9 alimente pe care ar trebui să le evitați, potrivit clinicii Mayo
9 alimente pe care ar trebui să le evitați, potrivit clinicii Mayo

9 alimente pe care ar trebui să le evitați, potrivit clinicii Mayo

07 apr. 2021, 15:42,
în Sanatate

Deși suntem atenți la meniul nostru, multe alimente care nu sunt întotdeauna foarte sănătoase se pot strecura în farfurii. Activitatea Clinicii Mayo – un renumit spital universitar american de cercetare – face posibilă întocmirea unei liste a alimentelor de evitat.

Mâncărurile noastre preferate nu sunt întotdeauna bune pentru sănătatea noastră. De ani de zile, oamenii de știință au evaluat efectele alimentelor asupra corpului nostru. Și, aceste studii oferă acum o idee clară asupra alimentelor care trebuie evitate pentru a limita riscul de cancer, boli de inimă și alte tulburări periculoase. Clinica Mayo, un spital și centru de cercetare american, a întocmit o lista cu 9 alimente de evitat.

Dieta Mayo: ce să mănânci?

Celebrul spital american nu a făcut doar o listă cu alimente și băuturi de evitat. De asemenea, a înființat propriul regim. Pentru a promova pierderea în greutate, acesta recomandă inițial reducerea aportului nutrițional la 800/1000 de calorii pentru maximum 14 zile.

Aceasta reprezintă o reducere semnificativă a dietei, deoarece o femeie ar trebui să ingereze în mod normal 2000 de calorii pe zi și un bărbat 2200. În această fază inițială, este necesar să se interzică alimentele grase și dulci, cerealele sau chiar produsele lactate.

În a doua perioadă a programului, interdicțiile sunt mai mici. Cu toate acestea, pacientul ar trebui să favorizeze întotdeauna alimentele care conțin un număr mai mic de calorii într-un volum mare, cum ar fi fructele și legumele. Nici nu trebuie să consumați zilnic mai mult de 100 de grame de carne. Programul oferă o piramidă de alegeri sănătoase permise, împreună cu porții recomandate.

În plus, spitalul recomandă și efectuarea a cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi.

Această dietă ar pierde între 3 și 4,5 kilograme în faza inițială de două săptămâni, apoi între 500 de grame și 1 kilogram pe săptămână până la atingerea obiectivului. Cu toate acestea, este foarte restrictiva. Prin urmare, nu trebuie făcuta fără sfatul medicului. In plus, evitați urmarea acesteia o perioadă lungă de timp.

9 alimente pe care ar trebui să le evitați, potrivit clinicii Mayo

Carne procesata

Cercetătorii de la Clinica Mayo au analizat rezultatele a șase studii care au urmarit peste 1,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5,5 și 28 de ani. Au descoperit că consumul regulat de carne procesată (cum ar fi mezelurile, slănina) este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, cancer și deces prematur. Aceste alimente tind să fie bogate în grăsimi saturate, sodiu și nitrați sau nitriți. Ceea ce ar putea explica riscurile crescute.

Alimente foarte sărate

Condimente precum muștar, sos de soia, brânză, produse congelate sau preparate. Sarea este prezentă în cantitate mare în multe alimente. Cu toate acestea, consumul în cantități mari crește în mod regulat riscul de hipertensiune arterială și boli de inimă.

Margarină

În timp ce margarina poate părea o alternativă sănătoasă la unt, trebuie să fii atent la marca pe care o alegi. Unele margarine conțin grăsimi trans, care sunt considerate cel mai prost tip de grăsime pe care o poți mânca. Spre deosebire de alte grăsimi dietetice, acestea cresc colesterolul LDL și, de asemenea, scad lipoproteinele cu densitate ridicată (HDL sau colesterolul bun).

Prăjeli

Cercetătorii au legat alimentele prăjite de diabetul de tip 2 și problemele cardiace, dar studiile arată, de asemenea, că consumul de alimente prăjite în fiecare zi vă poate scurta speranța de viață.

Bauturi acidulate

Coca cola, Pepsi, Sprite, Fanta, 7up, Orangina. Băuturile care sunt populare, în special printre cei mai tineri, nu sunt bune pentru sănătate. Foarte dulci, aceste băuturi pot duce la creșterea în greutate, la creșterea trigliceridelor, la creșterea riscurilor cardiace și chiar la accelerarea îmbătrânirii pielii.

Băuturi dietetice

Deși sunt mai puțin dulci decât versiunile „normale”, bauturile dietetice nu sunt mai bune pentru tine. Un studiu a constatat că femeile care au băut în mod constant două sau mai multe băuturi dietetice pe zi au avut un risc mai mare de accident vascular cerebral decât cele care au consumat aceste băuturi rar sau deloc. Această creștere ar putea fi explicată prin utilizarea îndulcitorilor artificiali.

Energizante

Băuturile energizante conțin multe elemente care nu sunt recomandate organismului nostru, precum zahărul și cofeina. Printre altele, se știe că cresc tensiunea arterială și răspunsul la hormonii de stres.

Cafea

Cafeaua este mai bună pentru sănătatea ta decât băuturile energizante sau băuturile răcoritoare datorită prezenței antioxidanților. Cu toate acestea, nu ar trebui să exagerați. Potrivit unui studiu publicat în revista Mayo Clinic Proceedings în 2013, consumul a patru căni de bere neagră pe zi crește riscul de a muri. În plus, un exces de „kawa” este legat și de tulburările de somn și de ritm cardiac.

Alcoolul

Este binecunoscut: alcoolul trebuie băut cu moderatie, altfel riscul de a dezvolta mai multe boli, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, ciroza creste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *