Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 9 alimente care sunt bune pentru vedere
9 alimente care sunt bune pentru vedere

9 alimente care sunt bune pentru vedere

16 mart. 2021, 12:44,
în Sanatate

O vedere bună se obtine și prin alimentatie. Prin urmare, punem în meniu substanțele nutritive pe care ochii noștri le iubesc.

Publicat în octombrie 2019 în revista JAMA oftalmologie, un studiu a constatat că 88% dintre persoanele chestionate au considerat că vederea este cel mai valoros simț al lor, înainte de auz. A vedea cu siguranță adaugă aromă existenței! Dar este încă necesar să vedem bine. Pentru că, dacă ochiul este un instrument remarcabil, de o complexitate incredibilă, nu este infailibil.

9 alimente care sunt bune pentru vedere

Galbenusul de ou

Vitamina A, care se găsește în gălbenușurile de ou (dar și în unt și laptele integral) ajută retina să funcționeze bine și vă permite să vedeți bine, zi și noapte, permițând ochiului să se adapteze în întuneric. Ficatul de pasăre, vițel sau cod sunt, de asemenea, foarte bine dotate, dar le mâncăm mai rar sau mai puțin de bunăvoie.

Avocado

În uleiuri, semințe oleaginoase, avocado există vitamina E. Acest antioxidant reduce riscul de cataractă și AMD.

Morcovi

In morcovi, caise, spanac, pătrunjel găsim betacaroten. Acest pigment portocaliu este un precursor al vitaminei A, adică este transformat în vitamina A de către ficat. Cu toate acestea, vitamina A este aliatul ochilor.

Citrice

In citrice, ardei, varză de Bruxelles există vitamina C. Prin prevenirea oxidării corneei și a cristalinului, aceasta ii protejează și astfel ajută la prevenirea cataractei și a DMA.

Cartoful dulce

Beta-carotenul său este un precursor al vitaminei A (și se gaseste si în morcovi, caise uscate, varză verde).

Spanac

Găsim în spanac, ardei, dovleac antioxidanți numiți luteină și zeaxantină. Acești pigmenți sunt esențiali pentru macula (centrul retinei), ceea ce face posibilă distingerea detaliilor și culorilor. De asemenea, formează un scut anti-radicali liberi.

Somonul

Nicio relație între o friptură de somon la grătar și o plimbare la soare, cu excepția vitaminei D. Prima o conține, a doua asigură sinteza sa la nivelul pielii. Acesta joacă un rol esențial în prevenirea miopiei.

Fructe de mare

Datorită stridiilor și crustaceelor, ne umplem cu zinc. Acest oligoelement transportă vitamina A de la ficat la retină.

Sardine

In peștii grași (somon, sardine, macrou etc.), uleiurile de rapiță și in găsim omega-3. Previn AMD și luptă împotriva uscăciunii ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`