Formarea cheagurilor este un proces important pentru a opri sangerarile atunci cand corpul este ranit.
Care sunt principalele simptome ale cheagurilor de sange? Atunci cand se formeaza un cheag la nivelul vaselor sanguine, sanatatea pacientului poate fi in pericol. Cheagurile reprezinta mase de sange care trec din stare lichida in stare gelatinoasa sau semisolida.
Daca circula liber prin sange, aceste mase pot obstructiona partial sau total o artera sau o vena, un fenomen care poarta denumirea de tromboza.
Deoarece vasele sanguine conecteaza diferitele parti ale corpului, cheagurile pot circula oriunde. Daca ajung la inima, creier sau plamani, cheagurile de sange pot ramane blocate, provocand embolisme sau un accident vascular cerebral.
Exista 2 tipuri de cheaguri de sange:
Arteriale: Se formeaza in artere si impiedica oxigenul sa ajunga la organele principale.
- Cheagurile arteriale pot provoca numeroase complicatii, precum infarcturi, paralizia nervului cerebrovascular si dureri intense.
Venoase: Se formeaza lent la nivelul venelor, drept pentru care simptomele ar putea surveni in timp.
- Cheagurile venoase apar, de obicei, la nivelul bratelor, al picioarelor si al regiunii pelvine.
In general, acestea sunt imobile. Insa exista riscul ca ele sa se deplaseze, putand prejudicia sanatatea pacientului.
Factori de risc asociati cheagurilor de sange
Anumiti factori cresc riscul de cheaguri, inclusiv:
Mentinerea aceleiasi pozitii pentru perioade lungi de timp (se exercita presiune asupra vaselor de sange, inhiband circulatia)
Calatoriile mai lungi de 4 ore (cand stai jos in exces, sangele nu poate circula corect, ceea ce ar putea duce la aparitia unor cheaguri)
- Statul in pat in exces
- Anumite pilule contraceptive
- Istoricul familial
- Sedentarismul
- Varsta
- Obezitatea
- Fumatul
Principalele simptome ale cheagurilor de sange
1. Tusea inexplicabila si dificultatile de respiratie
Prezenta unui cheag in plamani incetineste fluxul oxigenului, accelerand pulsul. Cresterea ritmului cardiac impreuna cu dificultatile de respiratie semnaleaza, de obicei, un embolism pulmonar.
2. Schimbarile de dispozitie
Simptome ca irascibilitatea, confuzia, halucinatiile sau convulsiile ne pot avertiza ca suferim de tromboza arteriala la nivelul creierului.
Aceasta boala se declanseaza atunci cand circulatia normala a oxigenului si a glucozei in sange este obstructionata de catre un cheag. Drept consecinta, creierul nu functioneaza corespunzator.
3. Oboseala
Daca exista un cheag de sange in corp, se activeaza mecanismele de aparare a organismului, ceea ce poate duce la oboseala sau epuizare. Cauzele simptomelor asociate oboselii tind sa fie greu de identificat, drept pentru care trebuie sa tinem cont si de alte posibile semnale de alarma.
Deseori cheagurile de sange provoaca o oboseala care, aparent, survine fara niciun motiv—chiar daca pacientul s-a odihnit suficient pe timp de noapte.
4. Umflarea membrelor
Acest simptom survine in cazul trombozei venoase profunde. Fluxul sanguin este inhibat, iar oxigenul nu reuseste sa ajunga in regiunile importante ale corpului.
Ai mare grija daca membrele tale se umfla, mai ales daca experimentezi si durere. Nu confunda acest tip de inflamatie cu retentia de apa.
5. Durerile mainilor si ale picioarelor, pe lista de posibile simptome ale cheagurilor de sange
Acest tip de durere este localizata si ascutita, survenind frecvent atunci cand pacientul merge pe jos sau isi indoaie membrele. Durerea ar putea fi insotita si de amorteala.
6. Venele umflate
Venele umflate nu provoaca complicatii sau probleme majore. Insa daca un cheag exercita presiune asupra unui vas de sange, creste riscul de rupturi interne, roseata sau vanatai. Tromboza venoasa a picioarelor poate duce la aparitia varicelor.
7. Liniile rosii pe piele
Prezenta unor linii rosii de-a lungul venelor ar trebui sa te determine sa verifici daca pielea ta prezinta si alte schimbari.
Pentru a te asigura ca nu suferi de tromboza arteriala, monitorizeaza-ti dispozitia. Liniile rosii provocate de aceasta boala iti pot face membrele sa fie calde la atingere.
8. Febra
Daca un cheag incepe sa circule in fluxul sanguin, pacientul poate experimenta febra. Acest simptom este insotit de transpiratie, tremuraturi, migrene, deshidratare, slabiciune fizica si reducerea poftei de mancare.
Sfaturi pentru a preveni cheagurile de sange
- Creste-ti aportul de alimente bogate in vitaminele B3, C si E pentru a avea o circulatie sanguina optima. Spune da usturoiului si suplimentelor cu zinc, magneziu, mangan si minerale.
- Renunta la fumat. Tigarile favorizeaza formarea cheagurilor de sange.
- Mentine o greutate sanatoasa, adecvata pentru inaltimea si proportiile corpului tau. Te poti mentine in forma prin intermediul exercitiilor fizice.
- Obezitatea si sedentarismul reprezinta principalii factori care maresc riscul de accidente vasculare cerebrale si infarcturi din cauza cheagurilor de sange desprinse.
- Ai grija daca trebuie sa iei contraceptive orale, hormonii din aceste medicamente crescand riscul de formare a cheagurilor de sange.