Nu toți carbohidrații au aceleași efecte asupra corpului nostru. Cu cât indicele glicemic al unui aliment este mai mare, cu atât va determina o creștere semnificativă a zahărului din sânge și cu atât vor fi mai mari cantitățile de insulină eliberate. Prin urmare, corpul va depozita mai multă grăsime. Iată câteva sfaturi pentru scăderea indicelui glicemic!
Indicele glicemic este un instrument care a fost dezvoltat de David Jenkins și Thomas M. S. Wolever, doi medici și cercetători de la facultatea de nutriție și metabolism de la Universitatea din Toronto, Canada. Măsoară impactul unui aliment asupra creșterii glicemiei. Cu alte cuvinte, modul în care organismul digeră, absoarbe și folosește diferiți carbohidrați pentru a furniza organismului energia de care are nevoie.
Sfaturi pentru scăderea indicelui glicemic
Mănâncă pâine integrală
Uitați de pâinea albă. Preferati pâinea integrală, cu semințe sau cereale sau pâinea de secară, bogată în fibre.
Descoperiți făina integrală
În pâine sau prăjituri, înlocuiți făina albă cu făină semi-integrală sau făină integrală.
Uitați de orezul care se găteste rapid
În loc de orezul care se găteste rapid sau orezul pre-gătit, preferați orezul basmati, care are un indice glicemic mai mic, și serviți-l cu legume sau cu o picătură de ulei de măsline.
Fără prăjituri între mese
Consumați prăjituri, batoane de ciocolată, produse de patiserie, la sfârșitul mesei pentru a scădea indicele glicemic al mesei.
Mai puțini cartofi în supă
Pentru a îngroșa supele, alegeți lintea sau mazărea, care scad indicele glicemic, în loc de cartofi.
Niciodată cartofi singuri
Dacă mâncați cartofi, serviți-i întotdeauna cu legume verzi.
Niciodată paste fără legume
Pentru a reduce indicele glicemic al farfuriei, amestecați pastele albe cu legumele fierte.
Alegeti întotdeauna fructele întregi
Fructele întregi, bogate în fibre, sunt mult mai bune decât sucul obtinut din ele.