Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 8 sfaturi pentru a pune capăt efectului yo-yo
8 sfaturi pentru a pune capăt efectului yo-yo

8 sfaturi pentru a pune capăt efectului yo-yo

05 ian. 2021, 12:48,
în Sanatate

Restricții, lipsă de relaxare, scădere în greutate urmată de ingrasare. Acesta este celebrul efect yoyo. Greutatea pierdută prin lipsuri mai mult sau mai puțin severe ajunge întotdeauna să revină adesea cu un mic supliment. Este o spirală infernală care se instalează: fiecare dietă din ce în ce mai draconiană este urmată de o creștere în greutate din ce în ce mai importantă. Iata 8 sfaturi pentru a pune capăt efectului yo-yo!

Este un ciclu vicios, fiziologic și psihologic. Soluția nu este să te ții mereu de o dietă restrictivă care împinge corpul să stocheze mai multe calorii pentru aceleași alimente. Cu cât veți răspunde mai putin poftelor, învățând să mâncați mai bine (nu mai puțin), la momentul potrivit al zilei, alegand alimentele astfel incat sa aveti parte de toți nutrienții și neurotransmițătorii necesari, veți putea să vă gestionați mai bine sațietatea. A dormi bine și a avea o căptușeală intestinală sănătoasă sunt, de asemenea, factori importanți în găsirea echilibrului în greutate.

8 sfaturi pentru a pune capăt efectului yo-yo!

Ieșirea din alimentația controlată

Restricția nu funcționează. Corpul nostru intră în modul „pericol”, își reduce metabolismul bazal și stochează mai multe calorii pentru aceleași alimente. În plus, atunci când ne controlăm dieta, aceasta este adesea însoțită de vinovăție și nu atingem niciodată plăcerea pe care o căutăm. Simpla dorință de a mânca se transformă într-o obsesie. Soluția este să răspunzi în mod conștient la poftele tale fără a lăsa vinovăția să strice plăcerea. Dorința ta de a mânca se va opri apoi în mod natural.

Deveniți conștienți de sentimentele voastre

Poate credeți că problema este mâncatul emoțional? Mâncatul pentru a schimba o emoție este uman și de obicei nu doare. Îngrijorarea intervine atunci când vrei să te împiedici să mănânci sau când confuzi emoția și sentimentul. Mâncarea poate deveni apoi obsesivă. De exemplu, senzația de a nu conta, de a nu-ți fi găsit locul, de a nu fi la înălțimea sarcinii. Și aceste sentimente neîmplinite ne pot face să mâncăm. Soluția este să vă reconectați cu nevoile și valorile dvs. pentru a găsi o cale mai justă decât mâncarea.

Somn bun

Cantitatea și calitatea somnului au un impact asupra siluetei, în special asupra funcționării insulinei, asupra diferitelor circuite hormonale, dar și, în special, asupra tendinței noastre de a mânca alimente grase și dulci. Soluția este să vă luați timp pentru a vă cunoaște tiparul natural de somn și a vă permite să dormiți cât de mult aveți nevoie. Puteți integra in ritualurile din viața de zi cu zi meditația, uleiurile esențiale, coerența cardiacă etc.

Alegeți o dietă echilibrată în macro-nutrienți și micro-nutrienți

Pentru a avea o relație pașnică cu farfuria, aceasta trebuie să fie echilibrată în nutrienți. Este important să mâncați lipide, carbohidrați și proteine, adică grăsimi, zaharuri, proteine ​​și fibre. Nici o clasă de alimente nu trebuie evitată fără a avea motive medicale intemeiate. Pentru a avea un echilibru în micronutrienți (vitamine, minerale, acizi grași, antioxidanți), este indicat să aveți o dietă variată cu legume de toate culorile.

Profitați de neurotransmițătorii potriviți la momentul potrivit

Este mai ușor să slăbești atunci când mănânci alimentele potrivite la momentul potrivit. Acest lucru ne permite să sintetizăm neurotransmițătorii corespunzători: dimineața, dopamina, sintetizată din tirozină și după-amiaza, serotonina, sintetizată din triptofan. Pentru a face acest lucru, consumați proteine ​​dimineața și la prânz pentru a furniza aminoacizii necesari și carbohidrați la sfârșitul zilei pentru a promova transformarea triptofanului în serotonină.

Identificați diferitele tipuri de foame și răspundeți-le în mod adecvat

Există mai multe tipuri de foame: foamea de ochi (vizualizarea alimentelor care te fac să ți le dorești), foamea de nas (când simți un miros plăcut), foamea de minte (trebuie să mănânci pentru că este timpul), foamea inimii (când ne calmăm sentimentele cu mâncarea) etc. Pentru fiecare foame avem răspunsuri mai mult sau mai puțin adaptate, pe care le putem asculta sau nu. Mâncarea conștientă ne permite să ne reconectăm cu nevoile noastre și să răspundem la acestea în cel mai potrivit mod.

Incetineste ritmul in care mananci

O modalitate de a slăbi este să-ți oferi timp să mănânci. A mânca prea repede nu permite creierului să primească semnale de sațietate: mâncăm atunci când este posibil să nu mai avem foame.

Asigurați-va ca aveti o căptușeală intestinală sănătoasă

Flora intestinală joacă un rol în reglarea greutății, în special prin prezența bacteriilor care pot sau nu să extragă energie din alimente. În ceea ce privește mucoasa intestinului, dacă acesta devine poroasa, acest lucru va activa sistemul imunitar, va crea inflamații, chiar și rezistență la insulină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`