Auzul slab a devenit o problema si a tinerilor, nu doar a persoanelor in varsta. Auzul nostru este afectat de mediul inconjurator, de la muzica din casti pana la claxoanele din trafic, iar noi trebuie sa invatam sa ne protejam.
Studiile din SUA arata ca 12.5% dintre copii si-au pierdut deja auzul, iar expertii ii avertizeaza pe adolescenti si pe tineri ca fac parte dintr-un grup de mare risc. Din pacate, nu exista o pastila magica si nici chiar o operatie simpla care sa ne redea auzul, asa ca nu ne ramane decat sa avem grija de el. Iata ce e de facut:
Evita zgomotele puternice
Ori de cate ori este posibil, stai departe de zgomotele puternice. De exemplu, daca te afli in plin trafic, ridica geamurile masinii, la concerte evita locurile de langa boxe, iar la restaurant cauta un loc in care poti sa vorbesti fara sa ridici vocea.
Limiteaza expunerea la zgomote
Multe sunete pe care le auzim ne pot face rau daca sunt prea puternice, prea lungi sau sunt auzite prea des. Cu cat este numarul de decibeli mai mare, cu atat expunerea ar trebui sa fie mai scurta. Tinand cont ca o conversatie normala are 55 – 65 de decibeli, ia aminte:
-traficul intens are 70 -85 de decibeli
-muzica din baruri si din restaurante are deseori 90 – 110 decibeli (nu ar trebui sa te expui unor sunete mai mari de 100 de decibeli pentru mai mult de 15 minute)
-la concertele rock, care au 110 decibeli, n-ar trebui sa stai mai mult de 1 minut
-chiar si o expunere de scurta durata la un sunet de peste 120 de decibeli (cum ar fi pocnitoare sau sirena de la ambulanta) poate duce la pierderea auzului.
Ce este auzul absolut? Poate fi el dobandit?
Poarta protectie
Nu vorbesc despre servetele indesate in urechi, ci de dopuri speciale pentru zgomot, care se muleaza pe urechea ta si te protejeaza de sunete. Poarta-le oricand zgomotul trece de 85 de decibeli. Daca lucrezi intr-un mediu poluat fonic sau e o situatie din care nu poti iesi, pe langa masurile de protectie trebuie sa iei din cand in cand o pauza de 10 minute pentru a le da timp urechilor tale sa-si revina.
Aplica regula 60:60
Cand asculti muzica la casti, asculta la 60% din volumul maxim, dar nu pentru mai mult de 60 de minute pe zi.
Alege corect castile
Atunci cand iti cumperi casti, alege-le pe cele care iti acopera toata urechea, astfel incat vor bloca sunetele din exterior si iti vor permite sa dai volumul mai la mic. Si aici se aplica pauza, caci si urechile au nevoie de putina liniste.
Ai grija ce bagi in ureche
Oamenii se pot rani si isi pierd auzul si din cauza obiectelor pe care le introduc in urechi. De cele mai multe ori este vorba despre betisoarele cu vata la ambele capete. Acestea pot fi folosite pentru curatarea pavilionului urechii, dar atat.
Problemele de auz pot sa apara si din cauza tratamentelor. Afla ce medicamente iti afecteaza urchea
Curata urechile in mod regulat
Pentru un auz fin, trebuie sa-ti speli urechile in fiecare dimineata si sa le stergi cu un servetel de hartie. Astfel va fi inlaturat cerumenul care a fost produs in exces. Poti sa faci vizite regulate la ORL pentru indepartarea dopurilor de ceara.
Mentine sub control colesterolul si aportul de grasimi
Un profesor de la clinica de ORL din Universitatea de Medicina – West Virginia a constatat ca 60% dintre pacientii care au probleme cu auzul au un nivel crescut de colesterol in sange. Specialistul i-a indemnat pe pacienti sa tina regim special fara grasimi, iar cand analizele au iesit foarte bine, nivelul auzului s-a reglat considerabil.