Semintele plantei Nigella sativa au fost pretuite pentru proprietatile lor vindecatoare de mii de ani. Numita de catre vorbitorii de limba engleza ca susan negru, coriandru roman, chimen negru, sau samanta cepei, este cunoscuta astazi in principal ca samanta neagra (in romaneste negrusca sau negrilica), care cel putin constituie o descriere corecta a aspectului ei fizic.
Cele mai timpurii consemnari ale cultivarii si utilizarii ei provin din Egiptul antic. De fapt uleiul de negrusca a fost gasit in mormantul faraonului Tutankamon, datat de acum 3300 de ani. Pe vremea faraonilor, Negrilica era la mare cinste, despre ea un proverb spunand chiar ca ar fi „un remediu pentru toate bolile… exceptand moartea”.
Pentru medicina islamica, Negrilica era piatra de temelie, fiind prezenta in toate tratatele vremii sub denumirea de „barakah”, ceea ce insemna „seminte binecuvantate”.
Negrilica, planta care tine zaharul sub control. Vezi si alte beneficii ale acestei plante
Compozitie chimica
Nigella sativa este specifica vestului Asiei, fiind extrem de populara in India, Pakistan, Turcia, Grecia, Egipt sau Tunisia, unde se si cultiva (desi se gaseste si in flora spontana).
Multe dintre beneficiile de sanatate atribuite chimenului negru au fost pe deplin confirmate in literatura medicala. Din 1964 si pana in prezent, exista peste 450 de studii publicate si revizuite care fac referinta la aceasta planta. Afectiunile inflamatorii precum astmul, bronsitele, reumatismul, pot fi cu lejeritate tratate cu ajutorul semintelor de negrilica.
Aceste seminte contin glucide, lipide, proteine, ulei volatil, tanin, flavonoide, saponine, steroizi, etc. Substanta care ajuta la tratarea afectiunilor inflamatorii este nigelona. Aceasta substanta mai are si proprietatea de a stimula productia lactata la mamele care alapteaza, de a inlatura parazitii intestinali, are proprietati vasodilatatoare cerebrale si antitumorale.
Infectiile, alergiile si bolile cronice sunt de asemenea tratate si cu ajutorul semintelor de negrilica, deoarece acestea contin elemente esentiale pentru organism precum omega 3 si omega 6 si acizi grasi esentiali. Aceste substante protejeaza corpul impotriva formarii de tumori si de asemenea impiedica formarea litiazelor.
Cand te poate ajuta uleiul din seminte de chimen negru
Iata cateva dintre beneficiile semintelor de negrilica:
Previne cancerul si SIDA
Sub actiunea beta-carotenului din semintele sale, care in ficat se transforma in vitamina A, Negrilica stimuleaza activitatea naturala a celulelor „killer” prin schimbarea raportului celulelor T („helper” si „supressor”). Vine astfel in sprijinul bolnavilor in toate afectiunile asociate cu o imunitate deficitara.
O substanta bioactiva izolata din uleiul obtinut din semintele plantei induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase. Actiunea interferon-like si chiar stimularea productiei de interferon determina cresterea productiei de anticorpi si explica, in parte, efectul citotoxic pe celulele tumorale.
Trateaza astmul si alte afectiuni alergice
Nigelona are o puternica actiune antihistaminica si bronhodilatatoare, prevenind in acest fel accesele de astm, bronsita, emfizem, raceli si gripa. Unele componente ale uleiului esential (alfa si beta-pinenul, de exemplu) determina reducerea congestiei bronhiolelor si un moderat efect expectorant. Folosirea plantei in afectiunile cronice de natura alergica sau hormonala nu mai constituie de mult o noutate.
Buna pentru ficat si tractul genito-urinar
Thymoquinona, principala substanta activa din semintele si uleiul de Negrilica, inhiba peroxidarea lipoproteinelor, de aceasta actiune antioxidanta legandu-se si efectele hepatoprotector si de combatere a nefrotoxicitatii induse de anumiti agenti toxici rezultati din metabolizarea unor medicamente. Actiunea antilitiazica este si ea pusa in evidenta si este determinata de stimularea epiteliului renal si de cresterea cantitatii de urina eliminata.
Amelioreaza bolile de inima
Imbunatatirea semnificativa a starii de sanatate a bolnavilor cardiaci carora li s-au administrat seminte sau ulei de Negrilica este consecinta activarii unor mecanisme specifice: reducerea nivelului seric al glucozei, prolactinei, trigliceridelor si colesterolului, cresterea numarului de hematii si de leucocite, precum si a hemoglobinei, relaxarea miocardului si reducerea ritmului cardiac etc.
Este un bun antiinflamator
Fitocomplexul din semintele si uleiul gras obtinut din acestea si, in primul rand, thymoquinona au dovedit un real si puternic efect antiinflamator in caz de encefalomielita, colita, peritonita, edeme sau artrita reumatoidala prin supresarea prostaglandinelor si a leucotrienelor care actioneaza ca mediatori proinflamatori.
Calmant pentru sistemul nervos
Uleiul din seminte exercita efect calmant si anestezic asupra sistemului nervos central. Saponinele, chiar daca nu li se cunoaste pe deplin modul de actiune, determina efect antidepresiv si antimigrenos manifestat, indirect, prin imbunatatirea duratei si a calitatii somnului.
Antioxidant puternic
Actiunea de neutralizare si de eliminare a radicalilor liberi de oxigen este pusa pe seama acizilor grasi esentiali si thymoquinonei din uleiul obtinut din semintele plantei.
Combate bacteriile periculoase
Uleiul s-a dovedit extrem de eficient impotriva unor bacterii periculoase si, in general, rezistente la mijloacele terapeutice clasice (antibiotice si alti agenti chimioterapeutici): Vibrio cholerae, Escherichia coli, Shigella sp., Streptococcus mutans (responsabil de aparitia cariilor dentare), Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, precum si impotriva unor ciuperci patogene (Candida albicans, Aspergillus sp., Curvularia lunata).