Cunoscuta sub numele karela, castravete amar sau goya, aceasta leguma este una dintre cele mai amare din intreaga lume. Desi mai putin cunoscuta la noi, Momordica charantia – denumirea stiintifca – este considerata de cercetatori o adevarata minune a naturii datorita proprietatilor sale curative rar intalnite. Castravetele amar reprezinta unul dintre cele mai cunoscute si mai eficiente tratamente naturiste impotriva diabetului, dar si a altor afectiuni.
Infloreste in climat umed si cald astfel incat se gaseste de obicei in America de Sud si in tarile din Asia. In ciuda gustului sau amar, aproape insuportabil, karela contine multe substante nutritive de exceptie. Aceasta comoara naturala, mai ales pentru diabetici, are in structura sa 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine. Spre deosebire de insulina extrasa din microorganisme modificate genetic, cea vegetala are marele avantaj de a fi lipsita de reactii adverse si contraindicatii.
Principalele proprietati ale acestei legume sunt: hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, reminalizanta, vitaminizanta, antibiotica, antitumorala, antivirala, stimulanta pentru sistemul imunitar, antiparazitara.
Descoperirile stiintifice care au analizat compozitia castravetelui amar au confirmat o lista impresionanta de vitamine si minerale, dintre care amintim vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A si minerale precum calciul, potasiul, sodiul si fierul. Este o sursa excelenta de magneziu, mangan, fibre dietetice, acid folic, zinc si fosfor. De asemenea, contine betacaroten, fier si potasiu.
Utilizat in mod traditional si in tratarea starilor de iritare si de inflamare a organismului, castravetele amar are certe proprietati calmante si antiinflamatorii si merita introdus in dietele de detoxifiere a organismului.
In ce priveste proprietatile terapeutice ale castravetelui amar, in special persoanele care sufera de diabet zaharat ar putea beneficia din plin de consumul moderat de karela. Iata care sunt beneficiile acestei legume:
1. Este sursa naturala de insulina vegetala, fiind o comoara pentru diabetici
Gratie unor substante pe care le contine, despre care nu se stie exact cum actioneaza, tartacuta amara are proprietatea de a echilibra nivelul zaharului din sange, coborand catre normal valorile sale prea ridicate.
Aceasta leguma contine in special polipeptide P, o insulina vegetala care reduce nivelul de zahar din sange. Castravetele amar determina cresterea productiei de celule beta din pancreas, ceea ce duce la o imbunatatire in producerea de insulina din organism.
Consumati cel putin o lingura de suc de castravete amar in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Dupa ce ati luat pentru cateva saptamani, veti observa o imbunatatire a nivelului de zahar din sange.
2. Previne aparitia cancerului si stopeaza evolutia lui
Cercetatorii de la University of Colorado Cancer Center au descoperit ca sucul de pepene amar poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase din pancreas. Explicatia ar fi aceea ca leguma opreste furnizarea de glucoza catre celulele canceroase, iar acest fenomen este foarte important, deoarece aceste celule au nevoie de glucoza pentru a se dezvolta.
3. Protejeaza inima
Sucul natural de castravete amar si leguma ca atare stabilizeaza presiunea arteriala.
4. Are actiune antibacteriana
Castravetele amar contine numerosi compusi biochimici cu activitate antibacteriana si antivirala. Extractul din frunze de karela s-au dovedit a fi benefic in tratarea multor tipuri de bacterii, precum E.coli, Stafilococi, Streptococi si Salmonellla. Extractul de tartacuta amara are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir.
5. Intareste sistemul imunitar
Sucul amar poate ajuta, de asemenea, pentru a creste rezistenta organismului impotriva infectiilor, contribuind la intarirea sistemul imunitar. Deoarece leguma amara intareste considerabil sistemul sanitar contra atacurilor bacteriilor si virusurilor, in prezent se cerceteaza si posibilitatea ca ea sa vindece HIV/SIDA. Consumul regulat de suc de pepene amar s-a dovedit ca imbunatateste nivelul de rezistenta si energie.
6. Este o sursa importanta de acid folic
Castravetele amar este o sursa excelenta de acid folic. Atunci cand este consumat in timpul sarcinii, acidul folic ajuta la reducerea incidentei defectelor de tub neural la nou-nascuti.
7. Imbunatateste vederea
Continutul ridicat de beta-caroten si alte proprietati fac ca pepenele amar sa fie una dintre cele mai sanatoase alegeri pentru imbunatatirea vederii si pentru atenuarea problemelor de vedere.
8. Regenereaza parul
Un pahar de suc de castravete amar in fiecare dimineata, pe stomacul gol, este excelent pentru par. Adauga putina lamaie si un pic de sare astfel incat sa mai atenuezi gustul amar.
sursa: antena satelor