Oxigenul pe care îl respirăm ne menține funcționarea organelor, deci este evident vital. Dar generează simultan si în producerea unui număr mare de radicali liberi care atacă structurile corpului. Atacurile lor asupra celulelor noastre sunt mai agresive dacă fumăm, consumăm alcool sau suntem expuși poluării și stresului. Când radicalii liberi sunt în exces, vorbim de stres oxidativ. Cancer, diabet, boala Alzheimer: indiferent dacă este cauza sau consecința, acest fenomen este legat de majoritatea bolilor cronice.
Care sunt alimentele anti-îmbătrânire ultra bogate în antioxidanți
Din fericire, putem lupta împotriva acestui fenomen adoptând o dietă adecvată, bogată în antioxidanți. Vitamina A, C, E, seleniu, zinc, polifenoli, carotenoizi. Toate aceste molecule prezente în aceste 8 alimente ultra-bogate în antioxidanți au puterea de a neutraliza acțiunea radicalilor liberi. Pentru a măsura concentrația de antioxidanți într-un aliment, folosim indicele ORAC (Capacitate de absorbție radicală a oxigenului). Aportul zilnic recomandat de antioxidanți este între 3.000 și 5.000 de unități ORAC: o cotă ușor de atins printr-o porție de fructe roșii, de exemplu.
Boabe de acai
Originare din Amazon, aceste fructe de padure braziliene sunt pline de compuși antioxidanți (de până la 2 ori mai mult decât afinele). Se găsesc congelate sau sub formă de pulbere în magazinele ecologice.
Oregano
Taninuri, apigenină, luteolină, flavonoide. În forma sa uscată conține cei mai mulți antioxidanți. Indicele ORAC: 175295 la 100g de oregano uscat
Semințe oleaginoase
Nuci, alune, migdale. Toate aceste semințe oleaginoase conțin acid fenolic și flavonoide, antioxidanți puternici. Indicele ORAC: 4454 pentru 100g de migdale întregi.
Afinele
Afinele se afla si ele pe lista alimentelor anti-îmbătrânire ultra bogate în antioxidanți. Bogate în vitamina C și antioxidanți, sunt deosebit de benefice pentru sănătatea ochilor noștri. Indicele ORAC: 9620 per 100g
Cuisoare
Împotriva durerii de dinți, a problemelor digestive sau chiar a răcelii obișnuite: sunt numeroase beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor. Și, pentru a completa, este de departe cel mai bogat condiment în fenol, potrivit Top Sante. Indice ORAC: 290 280 pentru 100g pulbere
Ghimbir
Stimulează circulația sângelui, este anti-bacterian și antiinflamator, adesea recomandat pentru ameliorarea problemelor de digestie și a durerilor de stomac. Dar este și un aliment ultra-bogat în antioxidanți: polifenolii conținuți în acest tubercul neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea celulară. Indicele ORAC: 39041 pentru ghimbir praf
Cacao
Cacao conține un număr mare de substanțe antioxidante care prind sau distrug radicalii liberi responsabili de stresul oxidativ. Flavonoidele și mineralele (zinc, mangan, cupru) conținute în cacao sunt deosebit de active. Capacitatea antioxidantă este chiar de 4 până la 5 ori mai mare decât cea a ceaiului negru, de 2 până la 3 ori mai mare decât cea a ceaiului verde și a vinului. Modul ideal de a vă bucura de toate beneficiile acestei fasole: optați pentru cacao organica cruda (în supermarketuri și magazine bio).
Anghinare
Anghinarele se afla si ele pe lista alimentelor anti-îmbătrânire ultra bogate în antioxidanți. În anghinare, există o concentrație mare de cinarină și luteolină, doi polifenoli care îmbunătățesc digestia și luptă împotriva colesterolului rău.