Prima pagină » International » 70% din cetăţenii UE s-au vaccinat anti-Covid-19. Ursula von der Leyen, preşedinte CE, a făcut anunţul
70% din cetăţenii UE s-au vaccinat anti-Covid-19. Ursula von der Leyen, preşedinte CE, a făcut anunţul

70% din cetăţenii UE s-au vaccinat anti-Covid-19. Ursula von der Leyen, preşedinte CE, a făcut anunţul

31 aug. 2021, 14:12,
Elena Nicoleta Bujor, în International

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, marți, 31 august 2021, faptul că nu mai puţin de 70% dintre adulții europeni sunt în prezent complet vaccinați împotriva Covid-19.

Asta înseamnă că, la nivelul Uniunii Europene, peste 250 de milioane de adulți au fost imunizați cu schemă completă.

„Vreau să le mulțumesc oamenilor care au făcut posibilă această mare realizare”, a spus șefa executivului european, adăugând că „trebuie să mergem și mai departe. Dar pandemia nu s-a încheiat și trebuie să rămânem vigilenți. Avem nevoie ca europenii să se vaccineze în număr și mai mare. Fac un apel la toți cei care pot să se vaccineze acum pentru a preveni un nou val și noi variante ale virusului. Și trebuie să ajutăm și restul lumii să se vaccineze. În acest sens, ne vom sprijini partenerii”, a spus Ursula von der Leyen, într-un videoclip publicat pe contul său de Twitter.

Vaccinarea populației din statele membre UE. Ce a transmis Comisia Europeană

În luna ianuarie a anului 2021, Comisia Europeană a declarat faptul că ”în vara lui 2021, statele membre ar trebui să aibă vaccinată 70% din populaţia adultă”. Fraza a fost interpretată în sensul în care fiecare dintre cele 27 de state membre trebuie să atingă pragul de 70 de procente.

Anunţul executivului comunitar a putut marca o bornă importantă în strategia Uniunii Europene de vaccinare împotriva COVID-19 după un start cam lent, dar în acelaşi timp ascunde mari diferenţe între ţările membre, unele regiuni din vestul Europei depăşind cu mult 70 la sută, în timp ce altele din est, mai sărace, sunt mult în urmă.

Conform Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), situaţia diferă substanţial între state. De exemplu, Malta şi-a vaccinat complet 90% dintre adulţi, Irlanda şi Portugalia, peste 80% din populaţia adultă, iar Franţa, peste 70%.

În estul UE, Bulgaria şi-a vaccinat complet doar o cincime din populaţia sa adultă, iar România, aproximativ 30% dintre adulţi. Croaţia, Letonia, Slovenia şi Slovacia şi-au imunizat complet aproximativ jumătate din populaţia cu vârsta de peste 18 ani.

Vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi înlocuite de un tratament revoluţionar

În cursul zilei de joi, 29 iulie 2021, Comisia Europeană a semnat un contract-cadru pentru achiziţionarea unui tratament furnizat de compania Glaxo Smith Kline. Terapia experimentală cu anticorpi monoclonali este dezvoltată în colaborare cu VIR Biotehnology. Contractul încheiat face parte dintr-o serie de mai multe contracte, Comisia Europeană luându-și angajamentul unui portofoliu care cuprinde cinci tratamente promiţătoare:

„În strategia noastră de combatere a COVID-19 ne-am angajat să dispunem de cel puțin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure și eficace vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

De asemenea, Israel testează o pastilă care poate preveni infectarea cu COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *