Prima pagină » National » 70 de mascați au descins la clanurile din Murgeni care s-au bătut în plină stradă. IPJ Iași acordă sprijin – UPDATE
70 de mascați au descins la clanurile din Murgeni care s-au bătut în plină stradă. IPJ Iași acordă sprijin - UPDATE

70 de mascați au descins la clanurile din Murgeni care s-au bătut în plină stradă. IPJ Iași acordă sprijin – UPDATE

14 iun. 2020, 09:21,
în National

Operațiune de amploare la Murgeni, în această dimineață. Clanurile din Murgeni s-au bătut în plină stradă acum două săptămâni, iar un bărbat a fost călcat cu mașina. Zona a fost declarată una de siguranță și acolo au fost duse patrule permanente de jandarmi și polițiștii.

Prăpădul a venit abia în această dimineață, când 70 de mascați de la inspectoratele din Iași, Bacău, Vrancea, Vaslui au descins acasă la romi. Din primele informații, unul din aceștia ar fi aruncat un pistol pe geam.

La operațiune au participat 120 polițisti și 70 luptători din trupele speciale ale Serviciului pentru Acțiuni Speciale, trei câini de urmă şi 80 jandarmi din șase judeţe.

„În această dimineață, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad,efectuează peste20 de percheziții domiciliare la adrese de pe raza orașului Murgeni, județul Vaslui. În cauza în care au fost dispuse perchezițiile domiciliare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „tulburarea ordinii și liniştii publice”, „lovire sau alte violenţe”,”uz de armă fără drept” și „distrugere”. Ancheta este în curs de desfășurare, fiind efectuate cercetări în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tuturor persoanelor implicate.”, potrivit autorităților.

UPDATE: „Azi s-au efectuat 23 percheziții domiciliare în cadrul dosarului penal constituit pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri și alte violente, distrugere, uz de armă fără drept, tulburarea ordinii și liniștii publice.

Sunt aduse 42 de persoane cu mandat de aducere la sediul politiei.

La acțiune participa :

– 115 polițiști

– 14 echipe SAS – 70 de luptători

– 82 jandarmi

– 3 câini de luptă

– 1 echipaj drone”, anunță Poliția.

Precizările poliţiei

Poliția Română face primele precizări despre descinderile de la Murgeni. Poliţiştii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, efectuează, duminică, peste 20 de percheziţii domiciliare la adrese de pe raza oraşului Murgeni, la persoane bănuite de comiterea mai multor infracţiuni, informează IPJ Vaslui.

Potrivit sursei citate, în cauza în care au fost dispuse percheziţiile domiciliare se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe, uz de armă fără drept şi distrugere.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă, a declarat că la faţa locului sunt prezenţi peste 120 de poliţişti, circa 70 de luptători de la Acţiuni Speciale şi peste 80 de jandarmi, mai multe persoane urmând să fie duse la audieri. La începutul săptămânii, oraşul Murgeni a fost declarat zona specială de siguranţă publică, după ce au avut loc mai multe conflicte între grupări rivale.

Ancheta este în curs de desfăşurare, fiind efectuate cercetări în vederea stabilirii şi probării întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.

Acţiunea se desfăşoară cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui, Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi Serviciilor pentru Acţiuni Speciale Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

Prima mărturie a unui suspect săltat de mascaţi

Unul din suspecții ridicați în cadrul descinderilor de la Murgeni a declarat pentru presă de la fața locului că este nevinovat și că a devenit din martor suspect. Omul susține că încăierarea de stradă a pornit de la o fată, fiind vorba de o căsătorie aranjată între țigani minori, dar pentru care negocierile au mers prost.

Oamenii legii au găsit săbii, cuțite și topoare la descinderi, iar potrivit primelor informații pe surse, unul din suspecți a aruncat un pistol pe geam.

Reamintim că pe data de 5 iunie 2020 au fost surprinse momente de groază pentru locuitorii localităţii Murgeni din Vaslui. Sute de rromi s-au luat la bătaie în plină stradă. Poliţiştii au intervenit pentru aplanarea conflictului. S-au tras focuri de armă, iar mai multe persoane au fost rănite în încăierare. Mai multe geamuri ale unor maşini au fost sparte

Bătaie în plină stradă! Rromii au recurs la ajutorul bâtelor dar şi a armelor de foc

Conflictul a început în localitatea Murgeni din judeţul Vaslui. Mai multe clanuri de rromi s-au răfuit în plină stradă. În conflict au fost folosite săbii, bate dar şi arme de foc. Mai mulţi rromi au tras focuri de armă. Conflictul pare că a pornit de la mai multe geamuri sparte ale unor maşini. Se pare că cei care au distrus geamurile nu au dorit să le plătească, asta deşi în urma judecăţii ţigăneşti erau obligaţi.

Persoane grav rănite în urma conflictului. Au participat aproximativ 250 de persoane

În urma conflictului a rezultat rănirea gravă a trei persoane care au ajuns de urgenţă la spital. Două clanuri de rromi s-au luat la bătaie cu săbii şi pistoale. Alţi opt rromi care au participat la luptele de stradă s-au ales cu răni destul de grave. În urma conflictului, o maşină a fost grav avariată. Oamenii legii spun că la acţiune au participat 250 de persoane.

Martorii povestesc scenele de groază din Vaslui

Potrivit unui martor, conflictul a început după ce un rrom l-a călcat cu maşina pe un individ dintr-un clan advers. După ce a fost călcat cu maşina, martorii povestesc faptul că mai multe persoane au început să tragă cu arma.

”Când s-a dus unul din băieți, Petruș Murui să-l ridice pe fratele său, Laurențiu, călcat cu mașina de cei din clanul Sandu, au tras în el cu pistolul! Cu mai multe gloanțe de cauciuc. Aveau bâte, aveau topoare, i-a dat una la un băiat de i-a rupt urechea în două! Lui Laurențiu, i-au rupt picioarele grav. Cel bătut cu bâta, este lovit rău în cap, un bărbat de 59 de ani, are multe lovituri. Se pare că de la o fată s-au luat, cei din clanul Sandu i-au așteptat să se răzbune. Ai lui Murui tocmai veniseră din Franța, intrau la izolare”, a povestit pentru cotidianul Vremea Nouă un martor al scandalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *