Prima pagină » Sanatate » 7 simptome timpurii ale artritei reumatoide, cea de la nivelul picioarelor. Se poate transmite această afecțiune de la o generație la alta?

7 simptome timpurii ale artritei reumatoide, cea de la nivelul picioarelor. Se poate transmite această afecțiune de la o generație la alta?

12 dec. 2024, 14:49,
Redacția BZI în Sanatate

Există anumite simptome timpurii ale artritei reumatoide, adică cea de la nivelul picioarelor, cunoscută și ca poliartrită reumatoidă sau reumatism, fiind o boală autoimună care provoacă inflamație și durere articulară. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar nu funcționează corect și atacă mucoasa articulațiilor, numită sinovia.

Artrita afectează de obicei mâinile, genunchii sau gleznele, simptomele sale resimțindu-se de obicei pe ambele părți ale corpului. Afecțiunile medicale de acest tip pot deveni o piedică în a avea o viață normală, însă există, din fericire, tot felul de remedii sau măcar amelioratori la care să apelezi.

7 simptome timpurii ale artritei reumatoide, cea de la nivelul picioarelor

Fiind o tulburare autoimună, artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod greșit țesuturile orgaismului. Spre deosebire de osteoartrită, care constă în deteriorarea cartilajului din jurul articulațiilor, artrita reumatoidă afectează mucoasa articulațiilor, provocând o inflamație dureroasă ce poate duce la eroziunea osoasă și la deformarea articulațiilor.

Una dintre primele semne precoce ale artritei reumatoide este adesea oboseala, care poate să apară înainte de debutul altor simptome cu săptămâni sau chiar luni.

Oboseala se poate instala și poate dispărea la fel de ușor, de la o săptămână la alta sau chiar de la o zi la alta. Uneori, starea de oboseală este însoțită de o stare generală proastă sau chiar depresie.

Rigiditatea articulațiilor resimțită poate să apară în orice moment al zilei, indiferent dacă persoana în cauză este una activă sau nu. Aceasta este adesea urmată de o sensibilitate articulară sau durere în timpul mișcării, cât și în momentele de repaus. Acest lucru afectează, de asemenea, ambele părți ale corpului în mod egal.

În cazurile incipiente de artrită reumatoidă, cele mai frecvente zone în care apare durerea sunt degetele și încheieturile, dar și genunchii, picioarelel, gleznele sau umerii.

La debutul artritei reumatoide poate apărea o ușoară inflamare a articulațiilor, ceea ce face ca articulațiile să pară mai mari decât în mod normal. În cazurile în care febra este însoțită și de alte simptome, precum durerea articulară și inflamația articulațiilor, aceasta poate fi un semn timpuriu al artritei reumatoide.

Ce este poliartrită reumatoidă și ce o provoacă

Poliartrita reumatoidă este cea mai comună formă de artrită autoimună, care, din motive necunoscute, afectează într-o proporție mai mare femeile. Primele simptome de artrită reumatoidă tind să apară între 30 și 50 de ani și se manifestă prin dureri articulare, rigiditate, mai ales dimineața, la trezire, umflarea și scăderea mobilității articulațiilor. Cel mai frecvent, artrita reumatoidă se resimte la articulațiile de la mâini și picioare.

Artrita reumatoidă, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât are mai multe șanse să fie tratată non-invaziv.. Astfel, un alt efect secundar important al poliartritei este excesul de greutate, care poate duce chiar și la obezitate. De asemenea, nu este de ignorat nici impactul asupra sănătății mentale.

Depresia este asociată la o mare parte dintre pacienții diagnosticați cu artrita reumatoidă, fiind provocată de scăderea calității vieții, a durerilor și degradarea progresivă a funcționalității.

Ținând cont de faptul că artrita din zona picioarelor, ca simptome principale, acuză rigiditatea și durerea articulațiilor, acestea pot împiedica derularea unui stil de viață activ, mai exact a mișcării fizice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024