Prima pagină » Sanatate » Remedii naturiste » 7 remedii naturale pentru eliminarea mucusului din gât
7 remedii naturale pentru eliminarea mucusului din gât

7 remedii naturale pentru eliminarea mucusului din gât

22 feb. 2021, 06:49,
în Sanatate

Gâtul sau căile respiratorii sunt înfundate de un mucus încăpățânat? Vă prezentăm cele 8 remedii naturale anti-flegmă, astfel încât să puteți respira din nou liber, rapid!

Funcția mucusului în organism

Mucusul este produs în mod natural de către organism. Îndeplinește o funcție importantă. Este un fel de „ulei” pentru corp: datorită mucusului, „motorul” rămâne bine lubrefiat. Mucusul formează un strat protector pe gură, nas, sinusuri, gât, plămâni, stomac și intestine. Le împiedică să se deshidrateze.

Mucusul formează, de asemenea, o barieră de protecție împotriva intrușilor. Previne bacteriile și virușii să pătrundă în corpul dumneavoastră. De asemenea, conține anticorpi care ajută organismul să recunoască și să omoare intrușii. Deci, există întotdeauna mucus în corpul tău!

Dar uneori compoziția mucusului se schimbă: devine mai groasă. Când se intampla asta, prezența sa în corp nu trece neobservată. Acesta poate fi cazul în urma unei reacții alergice (de exemplu, febra fânului), după ce ați mâncat sau ați băut produse lactate (dacă aveți intoleranță la lactoză) sau când ați răcit.

Mucus verde sau galben

Flegma iși poate schimba culoarea. Mulți cred că flegma galbenă sau verde indică prezența bacteriilor. Dar nu este întotdeauna cazul. Această colorare se poate datora și prezenței celulelor albe din sânge (neutrofile). Aceste celule conțin o enzimă verzuie. Când această enzimă este prezentă în cantități mari în mucus, acesta poate apărea de culoare verde.

Reversul este, de asemenea, posibil: mucusul poate fi transparent și apos, chiar dacă aveți o infecție bacteriană gravă. Flegma verde are de obicei o consistență mai groasă și mai solidă.

7 remedii naturale pentru eliminarea flegmei

1. Ghimbir și miere

Ghimbirul are proprietăți terapeutice puternice. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit pentru a trata răcelile. Ghimbirul acționează și asupra flegmei. Ajută la reducerea tusei și la înmuierea căilor respiratorii.

Mierea are proprietăți antibacteriene și antifungice: este ideală dacă aveți dureri în gât, sunteți răcit și sunteți congestionat de flegmă. Mierea depune un strat protector în gât. Astfel, reduce iritația și permite recuperarea membranelor mucoase afectate.

Rețetă: încălziți 2 linguri de miere. Asigurați-vă că temperatura nu depășește 40°C; mierea își pierde proprietățile terapeutice la temperaturi ridicate. Adăugați o linguriță de ghimbir ras peste miere. Puteți lua 2 linguri timp de 3 zile. Dacă simptomele persistă, consultați un medic.

2. Gargară cu apă sărată

Se amestecă o lingură de sare de masă într-un pahar cu apă fierbinte. Faceti gargară cu acest amestec câteva minute, de 3 ori pe zi. Nu înghiți! Te vei simți mult mai bine după câteva minute de gargară.

3. Curcuma

Curcuma este un adevărat superaliment. Ameliorează durerea, reduce inflamația și crește rezistența. Exact de ce ai nevoie! Se amestecă o jumătate de linguriță de piper negru și pudră de turmeric într-un pahar de lapte vegetal fierbinte. Adăugați și o linguriță de miere. Se bea zilnic până când flegma se dizolvă. Nu folosiți lapte de vacă pentru această rețetă: produsele lactate pot îngroșa mucusul, provocând opusul efectului.

4. Băuturi calde

O ceașcă bună de ceai de plante fierbinte ajută la diluarea flegmei. Dacă doriți să scăpați de flegmă, ceaiul de plante cu mentă, cimbru, mușețel sau echinaceea este o opțiune excelentă.

5. Inhalatii cu uleiuri esențiale

Inhalarea vaporilor de apă ușor sărată cu adaos de uleiuri esențiale precum eucalipt sau rozmarin, servește la umezirea membranelor mucoase. De asemenea, puteți pune câteva picături din aceste uleiuri esențiale pe o batistă și respirați-o profund pentru a ajuta la curățarea pasajelor nazale.

6. Cimbru și iederă

O tinctură care combină iederă și cimbru ajută la subțierea stratului de mucus pentru a facilita expectorarea și, de asemenea, la reducerea spasmelor bronhiilor. Aceste ierburi funcționează foarte repede pentru a elimina secrețiile și, dacă aveți tuse, veți tuși mai puțin,.

7. Muguri de brad

Dacă te ai o tuse persistentă, un extract de muguri de brad ți-ar putea face mult bine. Indicat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu secrețiile de mucus din căile respiratorii, siropul ajută la expulzarea materialului care ar putea înfunda plămânii. Zaharurile sale naturale – nu numai că ajută la diluarea secrețiilor timp de aproximativ două ore, facilitând expectorarea – dar îi conferă un gust plăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025