Chiar daca le consumam crude, coapte, uscate sau fierte, gutuile isi pastreaza proprietatile si aduc numeroase beneficii organismului. Aceste fructe sunt bune in special pentru ficat, plamani, inima si stomac. Fructele de gutui contin 70 – 72 % apa, 7 – 8 % zaharuri, 0,5 % protide, pectine, tanin, cantitati mici de grasimi, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C si PP.
Printre proprietatile gutuilor se numara proprietatile antidiareice (in special frunzele), antihemoragice (semintele), astringente (frunzele si fructele), cosmetice, digestive, emoliente (semintele), hemostatice, hidratante, laxative (semintele), racoritoare, sedative si tonice.
Gutuile intaresc sistemul imunitar. Vezi si alte beneficii
Pulpa de fruct consumata in stare cruda, precum si sucul de gutui, sunt foarte utile in cazurile de diaree si dizenterie, mai ales la copii, dar si in afectiuni bucale, gingivite, faringite.
Pentru uz cosmetic, cojile de gutui sunt foarte utile impotriva ridurilor. Se lasa la macerat timp de 15 zile cojile de gutui in putin alcool. Maceratul astfel obtinut se foloseste pentru lotiuni cosmetice. Gutuile sunt de asemenea recomandate in cazul tenurilor grase, fiind indicat sucul de gutui.
Pentru a folosi frunzele de gutui, acestea se usuca, apoi se macina fin. In caz de diaree, se tin sub limba 3 g din aceasta pulbere timp de 5 minute, dupa care se inghit cu miere. Se ia din 6 in 6 ore.
Ceaiul de frunze de gutui are efecte uimitoare
Un mod sanatos de a folosi gutuile este consumul fructelor ca atare, in stare proaspata, bine coapte si neprocesate termic. Iata cateva motive pentru a manca gutui:
Combate durerea de ulcer si crampele intestinale
Sub forma de compot, spun specialistii, gutuile te scapa de crampe intestinale, diaree, constipatie si dureri provocate de ulcer.
Regleaza tranzitul
Consumate zilnic, ele regleaza si tranzitul intestinal, fiind contraindicate celor cu tendinta spre constipatie. De asemenea, o cura cu gutui este benefica si pentru tratarea hemoragiilor uterine si a hemoroizilor externi.
Leac pentru ficat si pancreas
„In afectiunile ficatului si ale pancreasului, leacurile din gutui se numara printre cei mai buni aliati naturali. Usoara aciditate a fructelor, dar si substantele cu efect antioxidant stimuleaza functiile hepatice si imunitatea”, explica Marina Grigore, specialist in apifitoterapie.
Previn bolile cardiovasculare
„Gutuile au rol in intarirea inimii, datorita potasiului pe care il contin, dar ajuta si la scaderea tensiunii si a colesterolului, prin substantele pectice. Prin aceste actiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare si a infarctului”, completeaza specialistul.
Alunga raguseala, tusea si bronsita
Datorita efectul emolient, dat de mucilagii, gutuia este recomandata in cazul tusei, raguselii si bronsitei. Infuzia dintr-o lingurita de seminte de gutui la o cana cu apa fierbinte se consuma de 2 ori pe zi, una dimineata si una seara, timp de o saptamana.
Infuzia din flori de gutui, care are efect sedativ, se prepara din 30 g de flori la un litru de apa clocotita. Se bea pe tot parcursul zilei.
Calmeaza nevrozele
Gutuia este un bun calmant in cazul insomniilor, a starilor de agitatie si a nevrozelor. Remediu pentru aceste probleme este ceaiul din frunze de gutui, care are efect sedativ. Il prepari din 20 g de frunze la un litru de apa fierbinte si bei cate 2 cani pe zi, pana la reducerea simptomelor.
Salata, recomandata in caz de diaree cronica si hepatita
Gutuile pot fi consumate si sub forma de salata. Salata de gutui se prepara astfel: se dau pe razatoare gutui, mere si morcovi, apoi se adauga miere. Aceasta salata este recomandata a se consuma la micul dejun in caz de diaree cronica, precum si in caz de hepatita cronica.
sursa: adevarul.ro